Analiză

Ce ar trebui sa faca salariatii cu actiunile BCR?

02.11.2006, 19:37 33

Salariatii BCR au o alegere destul de grea de facut in privinta a ceea ce ar trebui sa faca cu actiunile BCR, austriecii de la Erste prezentandu-le trei variante prin care pot ceda bancii austriece actiunile pe care le detin la BCR.
Acestia au de ales intre a primi acum banii pe actiuni sau a mai astepta un an, conditie in care vor incasa probabil mai mult. In cea de-a doua varianta, salariatii pot primi, in schimbul actiunilor BCR, actiuni Erste pe care le vor putea vinde pe Bursa, dar doar peste un an. Erste intentioneaza sa se listeze la Bucuresti.
Mai exista si o a treia varianta, de mijloc, in cadrul careia salariatii pot alege sa primeasca acum jumatate din contravaloarea actiunilor BCR in bani si cealalta jumatate in actiuni Erste, pe care, la fel, nu le vor putea vinde timp de un an.
Actiunile Erste Bank au crescut puternic in ultimele saptamani, fiind cotate ieri dupa-amiaza la 53,35 euro/actiune. La acest pret, oferta de schimb a 6 actiuni BCR contra unei actiuni Erste este echivalenta cu 8,9 euro/actiune, cu aproape 40% mai mult decat oferta cash, de 6,5 euro/actiune.
Pentru un detinator de actiuni care nu are o nevoie urgenta de lichiditati oferta de a primi banii lichizi este destul de tentanta, mai ales ca angajatii BCR isi pot vinde actiunile la un pret de peste 20 de ori mai mare decat cel la care au achizitionat actiunile.
Un potential castig de inca 40% intr-un an peste cei 6,5 euro/actiune nu ar fi insa de neglijat, astfel ca salariatii care nu au o nevoie urgenta de bani pot alege conversia in actiuni Erste, mai ales ca acestea sunt creditate de analistii internationali cu perspective de crestere in perioada urmatoare.
Analistii de la Societe Generale si cei de la Dresdner Keinwort recomanda cumpararea actiunilor Erste, in timp ce analistii de la Raiffeisen au modificat recent recomandarea de la "cumpara" la "pastreaza" dupa ce titlurile Erste au crescut cu 30% in ultimele patru luni si jumatate.
In cadrul celei de-a treia variante propuse salariatilor, acestia pot converti toate actiunile BCR in actiuni Erste, insa au posibilitatea de a vinde acum jumatate din ele catre Erste la 45,9 euro/actiune, ceea ce echivaleaza cu incasarea a 7,65 de euro pentru o actiune BCR. Cealalta jumatate din actiuni va putea fi vandua pe Bursa dupa un an. In cadrul acestei variante, actionarii pot estima ca vor incasa un pret mediu de 8,275 euro pentru o actiune BCR.
Aceasta oferta ar putea fi cea mai potrivita pentru un salariat care nu are nevoie in prezent de toti banii pe actiunile BCR sau pentru un actionar BCR care vrea sa castige mai mult decat oferta cash, dar vrea sa isi protejeze o parte din bani impotriva riscului ca actiunile Erste ar putea sa scada.
Cat vor incasa pentru actiunile BCR cei care vor alege sa le converteasca in actiuni Erste va fi cunoscut tocmai peste un an, cand acestia vor putea sa isi vanda actiunile si cand cotatia actiunilor Erste ar putea fi mai mare sau mai mica decat in prezent.
Salariatii care nu isi vor vinde actiunile in cadrul ofertei Erste risca sa ramana actionari captivi in banca, adica sa le fie mult mai greu sa gaseasca un cumparator. Desi in contractul de privatizare Erste s-a obligat sa listeze banca, listarea ar putea sa nu se mai produca in cazul in care Erste le va convinge si pe SIF-uri sa ii cedeze pachetele de actiuni pe care le detin.
Pe piata au circulat informatii asupra existentei unor negocieri intre SIF-uri si Erste in privinta pachetelor de actiuni BCR, insa reprezentantii SIF-urilor au negat aceste informatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO