Analiză

Bugetul Asigurarilor de Sanatate, in excedent cu 330 mil. euro

28.11.2007, 16:50 30

Fondul national unic de asigurari de sanatate a inregistrat un excedent de 1,1 mld. lei (330 mil. euro) in primele zece luni ale acestui an, in pofida starii deplorabile a spitalelor, a epuizarii plafonului la farmacii si a salariilor medicilor rezidenti care se mentin sub nivelul mediu din economie.
Este pentru al doilea an consecutiv in care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAA) lasa nefolositi cateva sute de milioane de euro, in conditiile in care programele de modernizare a spitalelor din Romania intarzie sa apara.
Ministerul Sanatatii a anuntat de asemenea intentia de a construi peste 20 de noi spitale in tara, cu investitii de ordinul miliardelor de euro, insa si aceste planuri par a fi puse in stand-by.
Potrivit unui raport al CNAS privind modul in care sunt cheltuiti banii in Sanatate, prezentat pe site-ul institutiei, cele mai multe fonduri merg in continuare catre spitale, respectiv 46,35%. Procentul este mai mic comparativ cu anii precedenti, marindu-se in acelasi timp ponderea fondurilor pentru asistenta medicala din ambulator. In 2006, spre exemplu, peste 50% din cheltuielile din sanatate vizau unitatile sanitare cu paturi. Fondurile CNAS mai merg in principal inspre medicamentele compensate si gratuite (20%), asistenta medicala in ambulator (12,51%), programele natioanale de sanatate (10,89%), asistenta sociala (4,75%), servici de urgenta prespitalicesti (2,94%).
Fondul national unic de asigurari de sanatate se constituie in principal din constributiile persoanelor fizice si juridice, iar pe masura cresterii veniturilor era usor de intuit inca de la inceputul anului ca si in 2007 vom avea tot excedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO