Analiză

Banii salariatilor impulsioneaza un consum si asa umflat

02.11.2006, 19:38 10

Banii primiti de salariatii BCR, adica maximum 412 milioane de euro, vor reprezenta un soc pentru consum si inflatie, spun analistii.
Daca toti salariatii BCR vand titlurile pe care le au la banca (8% din capitalul BCR), suma adunata va intra direct in economie, iar principala tinta va fi consumul imediat, la fel cum a aratat-o experienta de pana acum.
"Este foarte putin probabil ca banii salariatilor de la BCR sa mearga in investitii de capital sau in alte destinatii asemanatoare. Experienta arata ca banii vor merge in principal in consum si real estate", spune Florin Citu, economist-sef la ING Bank.
Consumul reprezinta motorul principal de crestere al economiei de circa 3-4 ani, de cand cresterile salariale si accesul mai usor la credit au stimulat puternic cererea de pe piata interna. In aceasta perioada, consumul privat a crescut in fiecare an cu peste 10%, in conditiile in care cresterea medie a economiei a fost de circa 5,5%-6%.
Cu alte cuvinte, consumul a crescut de doua ori mai rapid decat economia in ansamblu, tendinta care, desi atenuata, se va pastra si in perioada urmatoare, dupa cum arata prognozele economice.
"Banii veniti de la Erste pentru actiunile salariatilor BCR pot fi priviti, intr-o anumita masura, ca o majorare salariala", spune Florin Citu.
Intr-adevar, daca toti salariatii BCR isi vand titlurile pe care le detin la banca, suma de 412 milioane de euro este echivalenta cu o majorare salariala de 40%-45% pentru fiecare din cei 4,6 milioane de salariati din economia romaneasca.
In aceste conditii, exista o presiune inflationista ce nu poate fi neglijata, considera Citu.
Anul trecut, introducerea cotei unice de impozitare a lasat in buzunarele persoanelor fizice o suma asemanatoare, estimata la jumatate de miliard de euro. Prin intermediul consumului (facut de persoanele fizice), dar si prin investitii (facute mai mult de companii, care au beneficiat si ele de relaxarea fiscala, cu sume mai mari decat populatia), banii lasati in economie au stimulat cresterea acesteia cu circa un punct procentual, spuneau atunci diverse estimari facute de analisti.
In acelasi timp, banii lasati in economie au dus la corectarea si, apoi, la ratarea tintei de inflatie, tot din cauza consumului, care a majorat cererea de bunuri si a crescut preturile.
La fel ca la introducerea cotei unice, valul de bani de la Erste ar putea avea efecte asemanatoare: poate aduce circa jumatate de punct procentual la cresterea economica, dar si o tensiune pentru inflatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO