Analiză

Asigurarile private de sanatate atrag multe companii, dar deocamdata putini clienti

25.10.2005, 18:51 23

Batalie mare pe piata asigurarilor private de sanatate. Celor trei asiguratori cu experienta pe aceasta piata: Omniasig Addenda, Aviva si Interamerican li s-a alaturat saptamana trecuta si Allianz-Tiriac, cu trei produse de asigurare. Surpriza vine insa de la Generali si Asiban, care pana acum nu au scos nici un cuvant despre intentia lor de a vinde asigurari de sanatate, dar care vor lansa astfel de produse in cursul acestei saptamani, respectiv pana la sfarsitul lunii.

Pana in prezent, s-au vandut doar cateva mii de polite de asigurare de sanatate. Totusi, companiile de asigurari sunt increzatoare in potentialul pietei asigurarilor private de sanatate si se inghesuie sa ofere produse specifice. Asigurarile private de sanatate incearca sa isi faca loc pe o piata dominata de segmentul asigurarilor generale, in special cele auto. Asigurarile de viata au o pondere de putin peste 20%, mult sub media tarilor din Uniunea Europeana, de 60%.

Compania de consultanta Roland Berger a elaborat doua scenarii de dezvoltare a pietei asigurarilor de sanatate. In functie de evolutia unor elemente cum ar fi limitele deductibilitatii fiscale, definirea pachetului de servicii medicale de baza oferite de stat, reducerea contributiilor angajatului si ale angajatorului la fondul de sanatate si privatizarea serviciilor medicale, piata asigurarilor private de sanatate ar putea evolua in doua sensuri: ar putea ajunge fie la 50 de milioane de euro in urmatorii zece ani, fie la 500 de milioane.

Anul trecut, asigurarile de sanatate au avut o pondere de 0,9% in totalul pietei, iar primele brute subscrise pe acest segment au constituit circa 0,013% din PIB, in crestere cu 50% fata de 2003.

Legislatia acestui domeniu este incompleta, insa asiguratorii au luat-o inaintea aspectelor juridice. Legea care reglementeaza asigurarile private de sanatate a fost promulgata in 2004, insa primele polite au fost vandute mai devreme, la sfarsitul lui 2003. Cu toate ca normele pentru aplicarea acestei legi trebuia sa fie elaborate in termen de 90 de zile de la publicarea legii, adica in septembrie anul trecut, acestea nu exista nici in prezent.

Pana la aparitia legii asigurarilor private de sanatate, persoanele care doreau o astfel de protectie puteau apela la clinicile private, care ofera abonamente pentru servicii medicale. In 2004, piata acestor abonamente era estimata la circa 10 milioane de euro, iar numarul abonatilor - la 90.000. In acest an, volumul serviciilor medicale private este estimat la 25 de milioane de euro. Pentru a face o comparatie, bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate este de 2,1 miliarde de euro.

Anul trecut, primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor private de sanatate s-u ridicat la circa 7,4 milioane de euro. Gradul de penetrare al asigurarilor de sanatate este incipient, dar volumul subscrierilor a crescut cu 70% in 2004 fata de anul precedent.

Se pare ca nici tarile din regiune nu stau mult mai bine la capitolul asigurari private de sanatate. "Introducerea timpurie a asigurarilor private de sanatate in unele tari din Europa Centrala si de Est nu a constituit o garantie a dezvoltarii mai rapide pe acest sector, deoarece obligativitatea asigurarilor de sanatate de stat franeaza dezvoltarea asigurarilor private", apreciaza Florentina Marinescu, senior consultant Roland Berger.

In Ungaria, asigurarile private de sanatate au fost introduse in 1993. In prezent, mai putin de 1% din populatie este asigurata in sistem privat, iar statul detine monopol pe sectorul asigurarilor primare de sanatate. Pentru cei care cumpara asigurari private de sanatate, guvernul acorda facilitati fiscale, iar primele sunt scutite de TVA. Anul trecut, primele brute subscrise pentru asigurari de sanatate au fost de circa 5,7 milioane de euro.

In Polonia, legea asigurarilor private de sanatate a fost promulgata in 1999 si a intrat in vigoare trei ani mai tarziu, in 2002. Totusi, mai putin de 1% din populatia tarii se asigura in acest sistem. Anul trecut, piata asigurarilor de sanatate in Polonia a fost de 35,3 milioane de euro.

In Cehia, asigurarile private de sanatate au fost introduse ceva mai devreme, in 1991. Anul trecut, cehii au propus o reforma a sistemului de sanatate care vizeaza introducerea de coplati si limitarea anumitor servicii medicale, considerate de lux. In acelasi an, ei au platit circa 18,5 milioane de euro pentru asigurari private de sanatate. Sistemul public de asigurari de sanatate al cehilor este mai cuprinzator decat in statele vecine, de aceea cererea pentru astfel de polite este mai mica.

In reforma asigurarilor de sanatate, Romania are de ales intre trei modele de functionare a acestui sistem: modelul social, cel liberal si cel mixt.

Modelul social presupune plata unei asigurari de sanatate obligatorii la stat (asigurarea primara) si posibilitatea achizitionarii de polite de asigurare privata (asigurari suplimentare sau complementare), care completeaza pachetul de servicii medicale oferit de stat. Acest model este aplicat in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana.

Al doilea model de organizare a sistemului asigurarilor de sanatate, cel liberal, presupune ca asigurarile obligatorii sa nu fie neaparat oferite de stat, ci si de companii de profil. In cadrul acestui model, asigurarile de sanatate private pot fi primare, suplimentare sau complementare.

Acest sistem este practicat in SUA si Olanda. De asemenea, modelul se aplica si in Germania, pentru grupuri de persoane cu venituri mari, care pot refuza participarea la sistemul public de asigurari de sanatate.

Modelul mixt se bazeaza pe asigurarea primara obligatorie de la stat, insa cheltuielile guvernamentale sunt mai reduse decat in cazul modelului social. In tarile care aplica acest model - Marea Britanie si Elvetia - asigurarile private de sanatate sunt de tip suplimentar sau complementar.

In Romania, evolutia legislatiei in domeniu este un factor critic pentru dezvoltarea asigurarilor de sanatate. Dezvoltarea cadrului legal presupune elaborarea unor norme de aplicare a legii asigurarilor private de sanatate si definirea pachetului de servicii medicale de baza. Celelalte motoare ale reformei sistemului asigurarilor de sanatate sunt consumatorii, competitia intre com-paniile care ofera asigurari private si dezvoltarea furnizorilor de servicii medicale private.

Studiile arata ca puterea de cumparare creste, iar facilitatile fiscale vor fi importante pentru angajatori si angajati. Angajatorii se vor diferentia prin pachetele de beneficii pe care le ofera salariatilor, pachete care cuprind si polite de asigurare de sanatate. In ceea ce priveste interesul companiilor de asigurari de a intra pe aceasta piata, multe vor face acest pas dupa definirea pachetului de servicii medicale de baza oferit de stat.

In paralel cu asigurarile private de sanatate se dezvolta si piata serviciilor medicale private. Majoritatea furnizorilor mari de servicii medicale de pe piata bucuresteana au anuntat ca isi vor completa retelele de clinici cu spitale private. Astfel, MedLife a inceput recent constructia spitalului privat Memorial Hospital, in Bucuresti.

Medisystem, parte a grupului financiar Eureko, a inaugurat, in luna iunie, spitalul Euroclinic, care a fost construit ca aripa a Spitalului de Urgenta Floreasca.

In acelasi timp, Centrul Medical Unirea, care detine o retea de clinici private, isi va deschide in curand un spital privat, in zona Arcului de Triumf.

In urma cu cateva luni, Medicover Romania a anuntat ca are in vedere construirea unui spital privat, imediat ce va gasi teren pentru amplasarea acestuia. Si reteaua de centre medicale Romar si-a manifestat interesul pentru construirea unui spital privat in Bucuresti, dupa finalizarea investitiei in prima maternitate privata din Romania.

De asemenea, grupul elen de servicii medicale Athens Medical, prezent in Romania prin doua clinici Medsana, intentioneaza sa investeasca in urmatorii cinci ani 50 de milioane de euro in constructia unui spital privat si in extinderea retelei de centre medicale. angela.placinta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO