Analiză

Analistii buni sunt rara avis pe piata de capital, spun sefii societatilor de brokeraj

Analistii buni sunt rara avis pe piata de capital, spun sefii societatilor de brokeraj

Nicoleta Banica, equity analist al ING Securities: Pana la criza din '98 (cand Bursa a inregistrat o scadere prelungita - n. red), casele de brokeraj care lucrau indeosebi cu investitori institutionali, pentru ca acestia solicitau analize, lucrau in "full", insa dupa acel moment, Romania a iesit de pe radarele investitorilor straini si a durat ceva pana ca imaginea pietei sa se imbunatateasca.

30.10.2006, 21:02 31

Daca intrebi principalii brokeri de pe piata ce planuri de dezvoltare au fiecare, intre raspunsurile oferite se va gasi invariabil si: dezvoltarea departamentului de analiza. Dar, vor adauga imediat managerii societatilor de brokeraj, nu prea gasesc oameni "buni".
Piata de capital sufera acut din cauza lipsei de analisti buni, societatile de brokeraj care au departamente de analiza "reale" putand fi numarate pe degetele de la o mana, dupa cum recunosc chiar brokerii.
Nemultumiri din cauza acestui lucru nu au numai clientii, dar si societatile de brokeraj care ajung chiar sa se gandeasca la a aduce analisti din afara pentru a conduce departamentele de research.
In acelasi timp, analistii bine "cotati" pe piata, foarte putini la numar sunt "vanati" constant de celelalte societati de brokeraj. In vara, Liviu Giugiumica, fostul director general al BRD Securities, pleca la rivala CA IB Securities, luandu-si cu el si intreaga echipa de analiza.
"E intr-adevar un deficit clar, pe care l-am resimtit si eu, de a gasi analisti buni pe piata", afirma Marian Dinu, presedintele societatii de brokeraj Alpha Finance Romania.
Pana nu de mult, nevoia unor departamente de analiza se resimtea mai ales la nivelul societatilor de brokeraj care lucrau indeosebi cu investitori institutionali straini, care au intotdeauna nevoie de un "advice", de o recomandare, in spatele deciziei lor de a investi.
Cererea din partea clientilor romani era destul de redusa, mai ales ca incepand din 2000 Bursa s-a aflat pe un trend puternic ascendent, primele corectii mai puternice aparand de-abia de anul trecut. Pe aceasta crestere sustinuta a pietei, era foarte greu sa "gasesti" o actiune pe care sa o cumperi si sa iesi in pierdere.
In aceste conditii, investitorii nu simteau o nevoie acuta pentru analize, luand deciziile pe baza inspiratiei personale sau a recomandarilor de la brokeri care cel mult se bazau pe informatii ce nu aveau o circulatie larga.
Aparitia insa a unor perioade cu scaderi mai lungi, impreuna cu "sentimentul" ca unele dintre actiunile principale de pe piata au ajuns sa fie evaluate "corect" sau chiar sa fie supraevaluate, a creat si din partea clientilor romani o cerere tot mai puternica pentru analize bine fundamentate.
"Un alt motiv pentru nevoia de departamente de cercetare rezulta din obligatia institutionala pe care o impune Uniunea Europeana si care a fost deocamdata, spun eu, relativ suficient transpusa in norma CNVM", spune Marian Dinu.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis in acest an o norma pentru armonizarea cu prevederile UE, in care in esenta, printre altele, nu mai permite societatilor de brokeraj sa dea recomandari daca acestea nu au si un departament de analiza.
"Ce se intampla daca au un client nemultumit, care face o plangere iar la verificarea CNVM reiese ca nu ai acest departament de analiza? Daca ai acest departament, ramane faptul ca ai facut o analiza slaba, iar daca nu il ai vei fi supus unei sanctiuni", a precizat Dinu.
Problema principala pentru firmele de brokeraj nu va fi acea sanctiune, care probabil va consta intr-o amenda data societatii, conducerii sau brokerului care a facut recomandarea, ci faptul ca imaginea acestora va avea de suferit.
"Conteaza extrem de mult sa nu ai sanctiuni. Asa cum cauti informatii de pe un site despre emitenti, la fel de usor poti sa cauti despre servicii de intermediere financiara si daca vezi ca un broker este sanctionat, automat ai un element de reticenta", considera seful Alpha Finance. Potrivit acestuia, in prezent, din 73 de brokeri cat sunt in aceste momente pe piata, departamente de analiza au mai putin de jumatate din numarul acestora.
Penuria de analisti buni de pe piata este confirmata si de unii dintre sefii departamentelor de research.
"Problema nu e in a gasi juniori care pot fi pregatiti. Daca sunt isteti si invata repede, apar insa probleme in a-i mentine pentru ca imediat sunt vanati de celelalte societati de brokeraj. Iar cele mai mari dificultati sunt in gasirea de analisti seniori, care la noi sunt foarte putini si sunt cautati cam de toate casele de brokeraj", a precizat Adriana Marin, seful departamentului de research de la CA IB Securities.
De aceea, spune Marian Dinu de la Alpha Finance, el intentioneaza sa aduca un analist strain pentru conducerea departamentului de cercetare.
"O lipsa de analisti cu foarte multa experienta este cu siguranta", spune Nicoleta Banica, equity analist al societatii de brokeraj ING Securities. "Pana la criza din '98 (cand Bursa a inregistrat o scadere prelungita - n.red.), casele de brokeraj care lucrau indeosebi cu investitori institutionali, pentru ca acestia solicitau analize, lucrau in "full", insa dupa acel moment, Romania a iesit de pe radarele investitorilor straini si a durat ceva pana ca imaginea pietei sa se imbunatateasca. Intre timp, nu a mai fost o nevoie acuta de analisti, asa ca s-a lucrat, cu foarte putine exceptii, cu 1-2 analisti, restul orientandu-se spre alte domenii, pentru ca pregatirea acumulata ca analist intr-o societate de brokeraj iti deschide foarte multe oportunitati", a adaugat ea.
Care sunt totusi criteriile dupa care este ales un analist senior?
"Un om realmente bun e dovedit ca este bun. Ii ceri sa vezi cateva lucrari de-ale lui si iti dai seama dupa ceea ce iti prezinta daca e bun sau nu. Ca element de pedigree-CFA-ul. Daca a trecut de nivelul trei, e clar ca este pregatit", considera Marian Dinu.
El adauga insa ca pentru a ajunge la acest nivel al CFA-ului (un program de certificare internationala pentru analistii financiari - n.red.), cheltuielile pentru acel analist se ridica la circa 30.000 de euro, incluzand manualele, taxele de examinare si timpul alocat studiului, costuri pe care nu oricine le poate suporta. In acelasi timp, cererile salariale uzuale ale unui analist de calitate sunt, potrivit lui Marian Dinu, intre 2.500-3.000 de euro pe luna. "Din experienta mea, ca analist nu poti acoperi real mai mult de 5 companii. Daca vreau un coverage (acoperire - n.red.) cat mai bun la nivelul pietei, am nevoie de 3 analisti", din care unul poate fi junior, spune presedintele Alpha Finance.
Adriana Marin spune ca desi CFA-ul ajuta, nu reprezinta totusi o garantie ca persoana respectiva va fi "aleasa", in primul rand contand capacitatea pe care o are in evaluarea de companii si intocmirea de rapoarte la standarde profesionale.
Alti brokeri spun insa ca pe piata nu este o lipsa atat de mare de analisti financiari, cat mai ales de analisti "tehnici".
"Analisti financiari se gasesc. Analiza de business e relativ standard. Poti sa gasesti oameni, dintre cei de la banci sau companii de consultanta. In acest caz, totul se reduse la capacitatea financiara pe are o ai ca sa-i atragi", considera Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities. "Pe de alta parte, este foarte greu sa gasesti specialisti pe partea de analiza tehnica. Sunt o multitudine de indicatori de care trebuie sa tii cont si implica mai multa gandire", a adaugat Nilas.
Potrivit lui, din cauza timpului relativ scurt de cand piata a ajuns la un nivel de lichiditate mai bun si din cauza volatilitatii ridicate care caracterizeaza si in aceste moment piata de capital, analiza tehnica nu e atat de relevanta. De aceea, conteaza mai mult analiza fundamentala.
Brokerii spun ca desi in prezent la marimea pietei o societate de brokeraj nu are nevoie de mai mult de 3-4 analisti, pe masura ce vor aparea noi emitenti, automat nevoia de analisti buni pe piata se va accelera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO