Analiză

Alimentele romanesti lipsesc de pe piata UE

20.03.2001, 00:00 57



Produsele agricole si alimentare din Romania nu prea ajung in Uniunea Europeana, cu toate ca autoritatile romane au obtinut facilitati de export pe aceasta piata, reiese din datele Directiei Negocieri Comerciale Regionale din Ministerul Afacerilor Externe.

Tabelele de mai jos contin informatii detaliate privind cantitatile care pot fi exportate de producatorii romani in tari din UE, pe grupe de produse, precum si nivelul taxei vamale pentru aceste cantitati, in toate cazurile mai mici decat taxa vamala standard. Datele MAE arata ca, mai ales la sortimentele din carne si la fructe, exporturile romanesti in UE au fost aproape nule.

Ce trebuie sa faca un producator pentru a exporta oricare din aceste produse in UE? Mai intai, trebuie sa gaseasca un partener intr-una din tarile membre ale Uniunii.

Oficialii MAE le recomanda producatorilor sa se adreseze ambasadelor Romaniei din statele UE; acestea le pot da informatii despre companii cu care sa ia legatura.

De asemenea, Centrul Roman de Comert Exterior are baze de date care pot fi de folos. Nu in ultimul rand, nu degeaba se spune ca pe Internet poti sa gasesti orice, numai sa vrei.

Odata gasita compania partenera, aceasta se va adresa Comisiei Europene sau autoritatilor competente din respectiva tara pentru a obtine cota de import, explica Ovidiu Malureanu, seful Directiei Negocieri Comerciale Regionale din MAE. El ii sfatuieste pe producatorii romani sa nu neglijeze aceste oportunitati.

Ultimele cifre publicate de Institutul National de Statistica si Studii Economice (INSSE) arata ca stam rau la exportul de produse agricole si alimentare nu numai catre tarile Uniunii Europene, ci si pe alte piete.

Atat de rau incat in buletinul privind comertul exterior pe anul 2000 publicat de INSSE exportul de astfel de produse nu figureaza printre cele semnificative.

Tendinta se mentine si la inceputul acestui an, astfel incat in ianuarie, ponderea produselor din agricultura si silvicultura in totalul exporturilor romanesti este de doar 1,9%. Ovidiu Malureanu spune ca in curand vor fi date publicitatii si oportunitatile de export pentru alte piete importante, cum ar fi cea a tarilor membre CEFTA.



Exporturile de produse agroalimentare, nesemnificative

Alimentele nu s-au aflat anul trecut printre "produsele cu exporturi semnificative", dupa cum se vede din grafic. In total, avicultura, silvicultura si piscicultura au adus din export 267,3 de milioane de dolari, la care s-au mai adugat 147,2 milioane de dolari din industria alimentara si a bauturilor.

Datele INSSE arata ca veniturile din export au scazut 30,5% in anul 2000 fata de 1999 la produsele agricole si cu 6,1% la produse ale industriei alimentare. Scaderea drastica la exportul de produse agricole ar putea fi explicat in parte prin seceta accentuata de anul trecut.

In schimb, valoarea importurilor de alimente si bauturi a fost anul trecut de 715,1 de milioane de dolari, in crestere cu 20,1%, potrivit raportului privind comertul exterior publicat de INSSE.



Fructele si carnea romanesti n-au vazut UE

Din tabelul alaturat reiese ca producatorii romani au neglijat in ultimii ani piata UE. Asa se face ca, de exemplu, la carne de pasare si preparate, mere, caise, prune si castraveciori sau preparate si conserve din carne de porc s-au exportat doar 1-10% din cantitatile pe care UE le importa cu taxa vamala redusa.

La alte produse, cum ar fi carnea de porc sau uleiul brut de floarea-soarelui, nu am exportat mai nimic. Pentru carnea de porc exista o explicatie: UE nu accepta importuri din tari unde se practica inca vaccinarea impotriva pestei porcine - cazul Romaniei - decat sub forma de preparate.

Care sa fie insa explicatia pentru dezinteresul producatorilor romani in privinta altor produse de pe lista? "Fie aceste facilitati nu sunt suficient cunoscute, fie producatorii se concentreaza mai mult pe piata interna", spune Ovidiu Malureanu.

El adauga ca mesajul MAE pentru producatori ar fi sa nu neglijeze oportunitatile de export in UE, mai ales ca acestea au fost obtinute in urma unor negocieri intense pe baza Acordului de Asociere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO