Aleph Story

ALEPH STORY: Companiile accelerează vaccinarea. O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU

În fiecare zi de la Ora 18.00, Aleph Story pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

28.04.2021, 18:15 252

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU.

 

Cristian Hostiuc: Discutăm astăzi despre cum încearcă companiile să accelereze vaccinarea. Companiile acum au preluat ştafeta de la militari, biserica nu este în prim planul acestei vaccinări şi acum companiile îşi deschid porţile, sunt dispuse să lase asistentele şi medicii să le vaccineze angajeze şi familiile lor. Alro a anunţat că descd porţile pentru vaccinare, că vor ca toţi angajaţii să fie vaccinaţi astfel încât să poată să muncească în continuare. De asemenea, Bosch, Continental, Terapia, la fel, au zis „vreau ca toată lumea să fie vaccinată”. Deci, şansa este de accelerare a vaccinării să ajunge la 10 milioane de români vaccinaţi ţine de firme.

Felix Drăghici: De terapia de şoc, ca să fac un joc de cuvinte.

 

Cristian Hostiuc: Nu, este interesant cum guvernul care s-a bazat pe influenceri în campania electorală, acuma pe biserică sau pe liderii locali şi rezultatele nu sunt tocmai cele aşteptate. Nu că am fi ultimii din Europa, dar suntem pe acolo.

Felix Drăghici: Am vorbit de trei luni că va veni acest moment. Problema cea mai mare acum să ştii că, de fapt, sunt două aspecte. Primul şi cel mai mare este că remarcăm la guvernul României o lipstă totală de respect pentru profesioniştii comunicării. Oamenii cred că dacă scriu nişte comunicate de presă şi repetă nişte actori principali, bravo lor, nu e niciun fel de problemă să minimizăm impactul premierului sau a miniştrilor „vaccinaţi-vă, vaccinaţi-vă, vaccinaţi-vă”, în continuu, da, dacă ei repetă asta lucrurile sunt rezolvate. Profesioniştii comunicării sunt ignoraţi, guvernul nu are o campanie de vaccinare, l-am văzut pe colonelul Gheorghiţă, la fel, o persoană admirabilă şi un personaj pozitiv apărut în aceste vremuri negative. Pozitiv în sensul lucrurilor pe care le aduce în discursul public, pentru că între timp nu mai e la fel de uşor să spui despre cineva că e pozitiv. Dar, dincolo de Valeriu Gheorghiţă, dincolo de asta, de spoturile acelea în care practic erau reclame la conserve din anii 1960, între timp, vedem că nu există campanie. Ajungem la acest moment în care Ţanca Uraganul, cel mai celebru, cel mai cunoscut român astăzi pe YouTube, da? Locul unde, să spunem aşa, poveştile video ale României sunt create şi prind foarte mult cunoaştere între oameni, la finalul zilei descoperim că Ţanca Uraganul poate fi mai important. Iar acum câteva minute, Valeriu Gheorghiţă a spus că se gândeşte inclusiv la această implicare a maneliştilor, dar, deocamdată, nu avem niciun rezultat. Pe de altă parte, companiile.

 

Cristian Hostiuc: Eu cred că este o greşeală. Cred că între timp baza este în companii, pentru că companiile au de lucru, vor să muncească, angajaţii vor să muncească, nu mai vor să stea în lockdown, şi până la urmă salvarea, dacă va fi aşa, de accelerare a vaccinării va fi la companii. Companiile cu mii de angajaţi vor deschide porţile: „angajaţii noştri sunt dispuşi să se vaccineze, veniţi aici.”

Felix Drăghici: Suntem la 3 milioane astăzi. Premierul promite la 1 iunie 5 milioane, la 1 septembrie 10 milioane. În ritmul de astăzi este aproape imposibil, într-adevăr, pare să fie o soluţie, am văzut maratonul de la Timişoara. La un moment dat, când discutam despre şansele de progres ale României, despre lipsa de direcţie strategică, de faptul că noi tot timpul, cum să spun eu, stăm în bătaia vântului. Dacă sună cineva, avem o fabrică de maşini electrice, dacă sună altcineva s-ar putea să avem o fabrică de baterii. Niciodată nu vine de la noi, niciodată nu este gândirea noastră strategică, aşa cum ni se pare, posibil să avem şi dreptate, că vedem la alţii – la unguri, la polonezi mai ales, la foştii colegi. Însă, cineva spunea, cunoştinţă comună, „stai liniştit, România privată rezolvă orice.” Deocamdată a rezolvat şi asistenţa medicală, sistemul privat pare să fie în plin fuleu de dezvoltare, a revolvat şi şcoala, în curând vor fi şi licee private, va rezolva şi asta cu vaccinarea. Şi într-adevăr, iată că într-adevăr există o sevă din asta a României energice, cealaltă Românie decât cea care a votat cu Adrian Năstase care pare să rezolve lucrurile în România şi e corect să te bazezi pe ea.

 

Cristian Hostiuc: Deci, baza noastră sau şansa noastră de a accelera vaccinarea şi a scăpa de mască, dar mai mult decât atât, de a scăpa de această presiune a lockdown-ului, de a deschide ţara, de a deschide industriile, ţine până la urmă de firmele private cu mulţi angajaţi, care ei îşi vor amenaja acolo şi până la urmă angajaţii vor trece şi se vor vaccina.

Felix Drăghici: E primul parteneriat public – privat transparent, pentru că vorbim despre sistemul public, care vine cu vaccinul, cu această organziare, şi cei privaţi care preiau administrarea, unde sunt evident mult, mult, mai evoluaţi decât statul român, din păcate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO