Aleph Story

ALEPH STORY: Aproape toţi angajaţii români iau în calcul să muncească şi după ieşirea la pensie. De ce? O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

În fiecare zi de la Ora 18.00 Aleph Story pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

30.08.2021, 18:20 644

Cristian Hostiuc: Astăzi vom discuta despre pensie, despre dorinţa românilor de a munci şi după ce ies la pensie. Bogdan, este un sondaj surprinzător prin rezultatul afişat, respectiv doi din 10 salariaţi afirmă cu certitudine că vor să muncească şi după ieşirea de la pensie chiar şi în regim part time. Iar şase din zece iau în calcul această posibilitate. Dacă am fi făcut acest sondaj acum un deceniu cred că numai doi ar fi vrut să lucreze după pensie. De unde este toată această schimbare?

Bogdan Nicolae: Pe de o parte cred că este legată de faptul că fondul principal de pensii, acel Pilon 1 pe care îl întreţine statul este insuficient pentru a-ţi asigura o pensie. Auzim zi de zi aproape din partea economiştilor, din partea guvernanţilor poate mai puţin, aceste îndemnuri la completarea veniturilor la pensie cu Pilonul II, eventual cu Pilonul III. Deci, există un univers de informaţie care vine către angajaţii activi în momentul de faţă şi care îi îndeamnă să se gândească la o formulă de a-şi completa veniturile. Dacă nu este deocamdată înscris în vreunul din Pilonul II sau III.

 

Cristian Hostiuc: Este automat înscris în Pilonul II. Nu ştiu dacă, spre exemplu, dacă ai investiţii în alte fonduri de pensii, dacă ai ieşi acum la pensie, pe medie, pensia ar reprezenta 40% din salariul tău actual. Iar, conform sondajului BestJobs, oamenii se simt confortabil să iasă la pensie dacă ar avea 30.000 euro cu acumulare în cont.

Bogdan Nicolae: Da, veniturile sunt insuficiente. Dacă ar fi pensia la 40% din nivelul actual al veniturilor ar fi insuficient şi oricum este o nesiguranţă a preţurilor în viitor. N-ai de unde să ştii cum o să evolueze. Cred că e cel mai bine să îţi găseşti o formulă de a adăuga la această pensie pe care ţi-o dă contribuţia la sistemul de stat şi să încerci fie să îţi mai găseşte un job, fie să îţi prelungeşte perioada de activitate, să prelungeşti pe cât posibil, pe cât îţi permite starea de sănătate să lucrezi. Avem exemple bune în ţările nordice unde se lucrează fără probleme dincolo de vârsta de 70 de ani, este foarte bine şi pentru sănătatea fiecăruia să fie în continuare activ.

 

Cristian Hostiuc: Crezi că în timpul vieţii noaste sau în următorul deceniu, din punct de vedere oficial, se va majora vârsta de pensionare la 70 de ani sau încă va fi o întreagă dezbatere şi niciun partid nu îşi va asuma acest lucru pentru că ar pierde din voturi?

Bogdan Nicolae: Cred că până la urmă cineva îşi va asuma. Aşa am crezut că nu se va întâmpla cu actualele discuţii pe tema creşterii vârstei de pensionare de la 63 - 65 de ani, egalizarea femeilor şi bărbaţilor să iasă la pensie cam la aceeaşi vârstă şi spuneam „nu o să se întâmple asta niciodată la noi, suntem o ţară undeva rămasă cu moştenirea asta socialistă sau social democrată. Ţinem foarte mult la drepturile câştigate în planul pensiei”. Uite că astăzi discutăm pe un fond de recul demografic, pe un fond de export de forţă de muncă, pe un fond de improbabilitate a importului de forţă de muncă din alte ţări, despre nevoia de a ţine în câmpul muncii cât mai mult posibil oamenii pe care îi avem astăzi şi care sperăm noi că vor rămâne în România, nu vor lua calea altor pieţe. Deci, cred că până la urmă se va discuta, cred că va fi un consens pe tema asta, cred că nu va avea o chestie de ideologie de stânga, de dreapta, va fi pur şi simplu o necesitate. 

 

Cristian Hostiuc: Deci trebuie să ne pregătim mental una pentru majorarea vârstei de pensionare şi în al doilea punct să muncim şi după vârsta de pensionare, una să fim mental bine, adică să rămânem în formă din punct de vedere mental şi în al doilea rând să ne completăm veniturile la pensia pe care o obţinem deja.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO