Afaceri de la zero

Ziarul Financiar a premiat tranzactiile din ultimii cinci ani cu cel mai mare impact in economie

30.11.2005, 19:45 Autori: Dana Ciriperu , Georgiana Stavarache
La sarbatorirea a sapte ani de la infiintare, Ziarul Financiar a decernat premii protagonistilor celor mai importante tranzactii din economia romaneasca din 2000 pana in prezent.

Evenimentul care a avut loc ieri seara la hotel Marriott din Bucuresti a reunit peste 350 de invitati - manageri, oameni de afaceri si directori de companii, precum si echipa editoriala a ziarului, care a prezentat noul format grafic al Ziarului Financiar.

Totodata, in cadrul galei, care i-a avut ca parteneri pe BRD si Telemobil-Zapp, a fost lansat in avanpremiera si Anuarul ZF Top Tranzactii 2000 - 2005, care include un clasament al tranzactiilor cu cel mai mare impact in economia romaneasca, povesti din culisele tranzactiilor si opinii ale analistilor.

Anuarul din acest an al Ziarului Financiar si-a propus sa afle cine sta in spatele celor mai importante achizitii din ultimii cinci ani, cum au scanat piata in cautarea celei mai bune oportunitati, cum au stabilit pretul si cat de mult s-a negociat asupra lui.

Chiar daca premiile au fost acordate de Ziarul Financiar, topul a fost realizat pe baza a 100 de voturi ale oamenilor de afaceri, precum si ale jurnalistilor ziarului, reprezentand astfel o recunoastere a intregii comunitati de afaceri. Criteriile avute in vedere au fost atat valoarea tranzactiei, impactul asupra economiei romanesti, dimensiunile companiilor implicate in tranzactie, dar si notorietatea companiilor sau gradul de imprevizibil al tranzactiei.

In urma voturilor, castiga-toare au fost de-semnate doua privatizari. Pre-luarea de anul trecut a companiei nationale petroliere Pe-trom de catre austriecii de la OMV si achizitia Sidex de catre LNM Holdings.

"A fost un castig pentru ambele parti, atat pentru OMV, cat si pentru Petrom. Nu doar noi am castigat din aceasta tranzactie, ci si Petrom", a spus Werner Schinhan, director general adjunct al Petrom. OMV a dat anul trecut 669 mil. euro pe 33% din actiunile Petrom, devenind apoi actionar majoritar printr-o majorare de capital de 830 mil. euro.

Vanzarea Sidex catre cel mai mare producator de otel din lume, Mittal, a fost negociata si pana la 20 de ore pe zi, se arata in anuar. Indienii au platit pana la urma 70 mil. $ pentru 92% din actiunile combinatului.

Premiile rezultate in urma voturilor jurnalistilor de la Ziarul Financiar au revenit tranzactiei prin care compania americana UPC a preluat firma de televiziune prin cablu Astral si achizitiei pachetului majoritar de la Sicomed de catre compania ceha Zentiva. Achizitia Astral de catre americanii de la UPC intr-o tranzactie totala de 417 mil. $ a creat o companie cu aproape 1,3 milioane de clienti si cu o cota de 25% din piata.

Prin preluarea Sicomed, in luna septembrie a acestui an, Zentiva (Ce-hia) a realizat cea mai mare investitie strategica in industria farmaceutica romaneasca.

"Acest premiu este o surpriza pentru noi la fel cum Zentiva este o surpriza pe piata farmaceutica din Romania. Aceasta tranzactie ne va propulsa pe locul 5 in topul producatorilor de medicamente la nivel local", a spus Mariana Wencz, director general al Zentiva Romania, care a adaugat ca "Zentiva vrea sa devina un partener strategic al sistemului sanitar din Romania".

Preluarea operatorului de telefonie mobila Connex de catre concernul interna-tional Vodafone a fost pe locul trei in clasamentul obtinut din voturile managerilor si pe locul doi in clasamentul jurnalistilor, deci a obtinut premiul cumulat al managerilor si jurnalistilor. Tranzactia de 2,08 miliarde de euro reprezinta cea mai mare achizitie privata din Romania.

"Apreciez acest premiu ca o recunoastere a ceea ce am facut in ultimii opt ani in Romania, pentru ca noi am facut la inceput o investitie de incredere in viitorul Romaniei si al economiei romanesti", a spus Radu Titirca, vicepresedinte business development Connex - Vodafone. Cel mai mare operator de telefonie mobila din lume a platit 2,5 miliarde $ pentru 79% din actiunile Mobifon-Connex.

Alte doua premii au fost acordate de sponsorii evenimentului, BRD Societe Generale si Zapp. Astfel, premiul pentru cel mai prolific intreprinzator al ultimilor cinci ani a fost acordat de catre BRD SocGen lui Florentin Banu, fondatorul brandu-lui de napolitane Joe cumparat de Nestle precum si al lantului de retail Artima, cumparat de Polish Entreprise Fund.

"Sunt foarte mandru ca sunt roman si ca am reusit sa creez pana acum 1.400 de locuri de munca in Romania plecand de la zero, si plecand de doua ori de la zero", a spus Florentin Banu la gala ZF.

In afara de tranzactiile premiate la Gala, anuarul ZF din acest an include alte circa 100 de tranzactii. Articolele prezinta modalitatile de desfasurare a tranzactiilor, transparenta acestora sau grija de a tine totul departe de ochii presei, dar si consilierii implicati in tranzactie, bancherii, dar si alti adviseri care au luat parte la negocieri.

In total, arata anuarul, intreprinzatorii au incasat pe afacerile la care au renuntat peste un miliard de euro in ultimii cinci ani.

Tot in cadrul galei, directorul Ziarului Financiar, Cristian Hostiuc, a prezentat noua forma grafica a ziarului, care urmareste apropierea de cititor si parcurgerea mai facila a informatiei prezentate.

"Ne vom concentra in continuare pe stiri si analize, dar articolele vor fi mai prietenoase", a spus Hostiuc. El a mai aratat ca acesta este doar un prim pas in modernizarea ziarului. "Avem cea mai tanara echipa din presa romaneasca", a adaugat Hostiuc.

Premiantii Galei

n OMV-Petrom, iulie 2004. OMV a dat 669 mil. euro pe 33% din actiunile Petrom, devenind apoi actionar majoritar printr-o majorare de capital de 830 de mil. euro.



@ LNM Holdings - SIDEX, iulie 2001. Indienii au platit pana la urma 70 mil. $ pentru 92% din actiunile combinatului din Galati.



@ UPC-Astral, iulie 2005. O tranzactie totala de 417 mil. $, care a creat o companie cu aproape 1,3 milioane de clienti.



@ Zentiva-Sicomed, septembrie 2005. Prin aceasta tranzactie, Zentiva a realizat cea mai mare investitie strategica in industria farmaceutica romaneasca.

@ Connex-Vodafone, martie 2005. Cel mai mare operator de telefonie mobila din lume a platit 2,5 miliarde $ pentru 79% din actiunile Mobifon-Connex.



Premii speciale acordate de sponsorii evenimentului:



@ Premiul pentru cel mai prolific antreprenor, acordat de BRD SocGen: Florentin Banu, cel care a construit si a vandut afacerile Joe si Artima.



@ Premiul pentru cel mai tanar antreprenor care si-a vandut afacerea, acordat de Zapp: Lucian Butnaru, fondatorul companiei Akela, cumparata de grupul american Tech Team.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania