Afaceri de la zero

Warren Buffet prezice un viitor sumbru pentru moneda americana

22.03.2006, 00:00
Oracolul din Omaha vede o depreciere a dolarului cauzata de deficitul bugetar mare.

Miliardarul american Warren Buffet si-a revizuit predictiile referitoare la evolutia dolarului, declarand ca, pe termen mediu, moneda americana se va deprecia, informeaza CNN Money.

"Cred ca in timp dolarul va pierde teren fata de principalele monede de circulatie internationala. Nu stiu exact daca se va intampla anul acesta sau peste cinci ani", a declarat Buffett in discursul tinut inainte de deschiderea bursei din New York.

Evolutia dolarului nu a fost afectata decat intr-o mica masura de declaratiile facute de mogulul american.

"Cred ca politica fiscala a SUA va cauza acest lucru. Este vorba de faptul ca zilnic trimitem in stainatate cateva miliarde de dolari. Cumparam bunuri si vindem capital", a mai adaugat el.

Principala cauza pentru declinul continuu al dolarului timp de trei ani, pana la sfarsitul lui 2004, a fost imensul deficit comercial. Dolarul a crescut in 2005 datorita politicii monetare la care a recurs banca centrala a SUA, care a decis majorarea dobanzilor de la 1% in 2003 pana la 4,5% la inceputul lunii martie. Analistii se asteapta ca la intalnirea de la sfarsitul acestei luni Fed sa majoreze rata dobanzii cu un sfert de punct procentual.

Cu toate acestea, economistii se asteapta ca deficitul comercial record al SUA sa duca la o noua scadere sustinuta a valorii dolarului.

Buffet, care conduce compania Berkshire Hathaway, isi bazeaza afirmatiile pe deficitul comercial ce anul trecut a depasit previziunile analistilor.

La inceputul lunii, in scrisoarea anuala catre actionarii companiei, Buffet a spus ca a redus numarul contractelor in moneda straina detinute de companie pana la valoarea de 13,8 mld. dolari in noua devize fata de 21,4 mld. dolari in 12 devize anul trecut, actiune ce dovedeste ca Buffett este foarte sigur ca valoarea monedei americane va scadea.

In scrisoare, el avertizeaza investitorii grupului Berkshire sa se astepte la castiguri "mult mai mici fata de castigurile istorice cu care se obisnuisera", principala cauza a acestei scaderi a profitabilitatii fiind cresterea costurilor "frictionale", care diminueaza performanta. Acestea includ costurile legate de tranzactionare, consiliere si management.

Buffet a spus ca se asteapta la o rentabilitate situata intre 6% si 8%. Buffett a mai tinut sa precizeze si faptul ca, desi si-a desemnat un succesor, investitorii Berkshire nu trebuie sa se astepte ca el sa renunte in viitorul apropiat la aceasta functie.

"Sper ca plecarea mea de la Berkshire sa nu se intample prea curand", a declarat Buffett la New York.

In scrisoarea anuala trimisa catre actionari, Buffett nu a divulgat identitatea celui care va prelua fraiele firmei de investitii. Buffett, care datorita actiunilor detinute la Berkshire a devenit cel de-al doilea american din topul revistei Forbes al celor mai bogati oameni, a declarat in stilul caracteristic ca "nu pot renunta la functia pe care o am in acest moment. Am nevoie de bani."
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania