Afaceri de la zero

Vantul va sufla cu descarcari electrice

08.09.2004, 00:00 Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Dan Lungu


Desi am intrat in secolul al XXI-lea, una din problemele acute cu care inca se confrunta locuitorii unor zone izolate ale Romaniei este lipsa alimentarii cu energie electrica. Guvernul a de multe ori ca electrificarea zonelor rurale izolate din Apuseni reprezinta o prioritate, a elaborat chiar o "Lege a Motilor", dar cu toate acestea situatia in multe locuri seamana cu modul de viata in perioada preindustriala. Numai in zona Muntilor Apuseni, Cugir si pe Valea Sebesului mai exista 1.500 de locuinte fara curent electric.



O solutie ingenioasa pentru locuitorii din Muntii Sebesului si din Muntii Apuseni din judetul Alba este energia electrica neconventionala. Astfel de solutii au devenit binecunoscute in tari ca Germania sau Olanda si au perspective reale de dezvoltare in zonele din Romania unde costurile ridicate fac prohibitiva introducerea sistemului de electrificare traditional. Consumatorii rurali vor putea folosi energie produsa prin tehnologii testate in Occident si accesibile unor comunitati mici. Prin urmare, daca pana nu de mult sistemele solare sau eoliene de producere a energiei electrice pareau doar un vis, in viitorul foarte apropiat ele ar putea deveni ceva obisnuit in aceste locuri.



Ideea este promovata si de autoritatile din judetul Alba, care spera ca aparitia unor noi sisteme de producerea a energiei nepoluante sa reprezinte o rezolvare a problemelor de electrificare a zonelor izolate, dar in acelasi timp si o metoda de atragere a turistilor.





Energia nepoluanta se retrage in munti



Pana acum ideea producerii energiei electrice in mod neconventional a fost preluata doar de proprietarii de cabane din Muntii si Valea Sebesului, dupa cum sustine Georgel Tudose, presedintele unei asociatii a proprietarilor de cabane.



Acesta a declarat ca si-a comandat deja o astfel de instalatie pentru proprietatea sa pe care asteapta sa o primeasca in urmatoarele saptamani. "Sistemul este simplu fiind format dintr-o instalatie eoliana si panouri solare, iar energia produsa de acestea este captata intr-un acumulator. In zonele izolate unde avem noi cabanele este cea mai profitabila metoda de producere a energiei electrice", a conchis Georgel Tudose.





Altfel despre electrificarea satelor



Pentru acest an, Consiliul Judetean Alba isi propune sa incheie un parteneriat cu Institutul de Cercetare si Proiectare pentru Electrotehnica din Bucuresti, pentru aplicarea unui program prin care ar urma sa se monteze experimental mai multe sisteme de producere a energiei neconventionale in zone izolate din Muntii Apuseni sau Muntii Sebesului.



"Sistemele de producere a energiei nepoluante sunt o alternativa pe care noi am luat-o in calcul, deoarece in judetul Alba sunt peste 1.500 de gospodarii neelectrificate in zone izolate. Majoritatea fiind in zone de munte si foarte dispersate, conectarea lor la sistemul energetic national presupune costuri foarte mari. O solutie ar putea fi aplicarea unor programe de producere a energiei electrice nepoluante", a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel.



Vicepresedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a precizat ca in prezent institutia analizeaza posibilitatea sa cofinateze o parte din costurile noilor sisteme neconventionale in satele izolate, unde populatia are posibilitati materiale reduse.



"Mai intai vom inventaria toate gospodariile si constructiile izolate care nu sunt racordate la sistemul national de energie electrica, iar apoi vom pune bazele unui parteneriat cu Institutul de Cercetare si Proiectare pentru Electrotehnica din Bucuresti", a mai spus Dumitrel.





Eoliene, cu fonduri europene



Initiatorul ideii de folosire a sistemelor de producere a energiei neconventionale in judetul Alba, consilierul judetean Georgel Tudose, a precizeaza, la randul sau, ca aceste sisteme au numeroase avantaje, fiind aplicate cu succes in majoritatea tarilor occidentale. "Ca avantaje am putea aminti costurile relativ mici in comparatie cu cele de conectare la sistemul energetic national, intretinerea este foarte simpla, practic nefiind necesare investitii pe o perioada de 15-20 de ani, generatoarele solare sau eoliene nu polueaza, functioneaza pe tot parcursul anului si - cel mai important - energia electrica produsa nu costa nimic. Exista totusi si dezavantajul major ca acest sistem asigura o putere instalata care poate fi folosita doar pentru utilitatile casnice", a explicat Georgel Tudose.



Acesta a mai adaugat ca un avantaj al sistemelor eoliene sau solare este si faptul ca jumatate din costuri sunt suportate de Uniunea Europeana, in cadrul unui program de introducere a metodelor neconventionale de producere a energiei electrice in Romania. "Costurile instalarii unui asemenea sistem variaza in primul rand in functie de puterea solicitata, fiind undeva intre 2.200 si 2.500 de euro pentru o putere care asigura functionarea a 25 de becuri economice de 100 W, a unui frigider, a unui televizor si a unui aparat de radio" a mai explicat Georgel Tudose.
transilvania@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania