Afaceri de la zero

Valencia a "nasit-o" pe Barcelona in Liga Campionilor

04.05.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Seara de exceptie pentru fotbalul spaniol. "Un fotbal care a crescut vazand cu ochii in acest ultim an. Daca in Italia, spre exemplu, se doreste rezultatul cu orice pret, in Spania jucatorii si antrenorii pun accentul pe spectacol", declara Luis Fernandez, fostul antrenor al lui Athletic Bilbao, inaintea confruntarii din semifinalele Ligii Campionilor dintre Valencia si Barcelona. Traditia si statistica nu fac decat sa-l confirme.

In cele 125 de editii ale cupelor europene, Spania s-a aflat de 70 de ori in faza semifinalelor, ocupand din acest punct de vedere pozitia secunda, intr-un clasament ad-hoc, la egalitate cu Germania si in urma Italiei (76 de prezente). Daca reducem discutia insa numai la Liga Campionilor (fosta Cupa a Campionilor Europeni), Spania detine sefia cu cele 30 de prezente in semifinalele acestei competitii, devansand tari ca Italia (27), Germania (21), Anglia (20) si Franta (12). Real Madrid (7 succese) a participat la 18 semifinale, Barcelona la 7 (un singur trofeu), in vreme ce Valencia se afla in premiera in aceasta faza a competitiei.

Practic acestea au fost premisele care i-au facut pe suporterii din intreaga Spanie sa viseze la o finala iberica pe 24 mai pe Stade de France din Paris. Fara a astepta deznodamantul dublei manse semifinale, majoritatea spaniolilor s-au pronuntat pentru un duel Barca-Real in ultimul act, un fel de "mama tuturor razboaielor" in fotbalul iberic. O confruntarea nationala, in premiera, la cel mai inalt nivel al Ligii Campionilor, ceea ce a facut ca principalele cotidiene spaniole sa titreze "La atac" (Mundo Deportivo), "Intersul general" (As) sau "Fotbal de clasa".

Dincolo de simpatiile si antipatiile locale, derby-ul peninsular al semifinalelor disputat pe stadionul Mestalla din Valencia a adus in tribune circa 50.000 de patimasi ai fotbalului, intre care s-au aflat si nelipsitul tobosar Manolo del Bombo alaturi de celebrul Romario, brazilianul care a cochetat o buna perioada atat cu Valencia cat si cu Barcelona.

Dorind s-o rupa cu traditia nefavorabila - numai infrangeri in capitala Levantului -, antrenorul Van Gaal a renuntat la obisnuitul zbor cu avionul pentru o deplasare, de 300 km, cu autocarul. Lucru care, in cele din urma, nu a ajutat cu nimic la evitarea unei infrangeri usturatoare. Infrangere care, prin evolutia lamentabila si prin proportiile scorului, 1-4, pune sub semnul intrebarii accesul in finala al catalanilor.

In fata unui public care si-a dovedit superioritatea atat in luptele de strada cat si in dueklul sonor de pe parcursul intalnirii, elevii argentinianului Hector Cuper au apasat de patru ori pe accelerator, marcand cu dezinvoltura de fiecare data prin Angulo (min. 10, 43), Mendieta (min.45, pen) si Claudio Lopez (min. 90), pentru catalani marcand valencianul Pellegrino in proprie poarta.

Daca inainte de meci, Van Gaal si jucatorii sai afisau o incredere oarba in calificare, dupa cele 90 de minute, in care Rivaldo, Kluivert si ceilalti barcelonezi au facut o penibila figuratie - s-a simtit din plin lipsa lui Figo, busola si metronomul echipei -, a venit randul levantinilor sa jubileze. "Sunt foarte fericit, atat de fericit de faptul ca vad atatia oameni bucurandu-se pe strazile Valenciei. Fiecare isi exprima bucuria asa cum o simte. In fotbal nimic nu este batut in cuie. Pot sa apara oricand surprize. Mai sunt inca 90 de minute de disputat pe terenul catalanilor. Iar eu am datoria sa nu ma las prada euforiei generale, pentru a nu ne pierde concentrarea". Declaratie intarita si de spusele capitanului Mendieta, care, in ciuda scorului confortabil, avertizeaza ca "Barcelona ramane un adversar extrem de periculos". Chiar daca "nasa" ii este Valencia.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania