Afaceri de la zero

Ungaria majoreaza impozitul pe profit de la 16 la 20%

13.06.2006, 00:00
Guvernul ungar trece la un plan de austeritate care implica majorarea taxelor si impozitelor, precum si masuri de reducere a consumului public.

Prim-ministrul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, s-a aratat hotarat sa reduca deficitul bugetar prin cresterea taxelor si eficientizarea sectorului public, titreaza Financial Times. Impozitul pe profitul companiilor va fi majorat de la 16%, cat reprezinta in prezent, pana la 20%. Impozitul pe venit, TVA si cotributiile la asigurarile sociale pentru angajati si angajatori vor creste de asemenea.

Planul de austeritate se va intinde pe o perioada de doi ani si jumatate si are ca principal obiectiv reducerea deficitului bugetar, care este previzionat sa atinga 9,5% din PIB in acest an, cu mult peste tinta de 4,7%.

Gyurcsany a tinut sa precizeze faptul ca planul demarat de el reprezinta o masura de scurta durata si va fi urmat de eforturi sustinute pentru tinerea in frau a consumului public care a scapat de sub control.

"Pasii pe care ii vom urma anul acesta sunt ceea ce numesc eu primul ajutor", a declarat Ferenc Gyurcsany. "Prin aceasta initiativa incercam sa reconstruim intreg sistemul, nu numai sa reducem cheltuielile."

Pe termen lung, prim-ministrul ungar are in vedere extinderea sectorului privat si introducerea platilor compensatorii in sistemul de sanatate. Gyurcsany mai are in vedere si reducerea numarului de angajati din invatamant, ca masura de reorganizare a sistemului educational, respectiv consolidarea administratiei publice.

Alte masuri includ reducerea personalului din administratia guvernamentala cu 23%, urmand ca restul economiilor sa se faca prin reducerea subventiilor cu gaze naturale, electricitate si medicamente.

Aceasta este a cincea oara cand guvernul maghiar rateaza tinta de deficit bugetar si risca sa primeasca un calificativ mai scazut din partea agentiilor de rating Moody''s si Standard & Poor''s.

"Sunt constient ca avem de lucrat la capitolul credibilitate in ceea ce priveste planificarea bugetului de stat", precizeaza Gyurcsany. Obiectivul de deficit bugetar pentru acest an este de 8% din PIB, urmand sa scada considerabil anul viitor la 5%, respectiv 3% in 2008. Daca totul decurge conform acestui plan, Ungaria ar putea sa adopte moneda europeana in 2011, adica cu un an mai tarziu decat era programat initial.

Analistii au pareri diferite in ceea ce priveste programul, insa, in general, acestia cred ca piata nu avea o reactie neutra la acest plan. Unii dintre ei sunt ingrijorati ca planul se va axa in principal pe majorarea impozitelor si taxelor, fapt ce ar putea descuraja investitorii si crearea de noi locuri de munca.

Desi prim-minstrul maghiar a demonstrat analistilor ca este decis sa duca la bun sfarsit reforma, multi se indoiesc ca acesta va gasi suportul necesar pentru a demara acest proiect. Legislatia adoptata cu sprijinul altor partide este aproape inexistenta in Ungaria, insa el va trebui sa se inteleaga cu partidul de opozitie, deoarece este nevoie de doua treimi din voturi pentru trecerea proiectului prin parlament. Gyurcsany ar putea intampina rezistenta si din partea propriului partid, cativa reactionand in presa in legatura cu diferite aspecte din program. Cu toate acestea, el ramane increzator ca proiectul va fi sustinut de socialisti si va castiga suportul publicului prin masurile drastice avute in vedere.

"Daca esti un conducator si nu un simplu functionar, daca ai curajul necesar sa arati ce trebuie facut, poti sa schimbi atitudinea sectorului public", a declarat Ferenc Gyurcsany. adrian.cojocar@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania