Afaceri de la zero

Un business virtual "de carnaval" isi face loc pe piata

17.10.2006, 13:32 Autor: Lavinia Marin
Atmosfera de carnaval, oameni de toate varstele imbracati in Zorro, Cleopatra sau Fred Flinstone. Nu, nu este un film, ci ultima moda in materie de petreceri pentru copii si adulti pe piata romaneasca.
Pe dorinta de a fi la moda si de a avea cea mai interesanta costumatie s-au bazat si cei care au investit peste 25.000 de euro in deschiderea unor magazine online de costume de carnaval.
Magazinul online jokeshop.ro a aparut pe piata la finele anului 2004, din nevoia proprietarilor de a avea costume de carnaval adecvate pentru fiecare petrecere costumata la care participau.
"De fiecare data cand era organizata o petrecere mai speciala si 'costumatiile diverse' urmau sa coloreze evenimentul, nu aveai de unde sa faci rost de un costum cu exceptia teatrelor si operei. Dar acele costume erau vechi si pe marimi care ti se puteau potrivi 'intamplator'. Tot ce voiam era un costum care sa nu fie prea scump, dar nici prea ieftin incat sa nu se potriveasca si sa fie extrem de uzat", a declarat Elena Fieraru, import-export manager al Divimex Intermed, proprietarul magazinului jokeshop.ro.
Investitia initiala a fost in valoare de 50.000 de euro, reprezentand know-how in marketing si IT, marfa logistica de functionare si alte elemente necesare dezvoltarii afacerii.
Fieraru doreste sa introduca un serviciu conex, si anume inchirierea costumelor si accesoriilor. "Credem foarte mult in specializarea intr-o arie pentru a reusi sa excelezi in ea. O problema frecventa in piata romaneasca este ca se incearca sa se mearga in mai multe directii deodata", a adaugat reprezentata Divimex.
Chiar daca magazinul online de costume de carnaval a aparut pe piata la finele lui 2004 si comercializeaza produse de nisa, compania si-a recuperat investitia initiala de 50.000 de euro inca din primul an.
"In mod cert, de la un an la altul, vedem o crestere in activitatea noastra partial unui "awareness" care s-a creat in randul clientilor nostri, a dezvoltarii relatiilor cu ei si a recomandarilor acestora catre alti potentiali clienti. Un alt aspect este ca cei cu care lucram ne percep acum ca parteneri ai lor, ca suntem aici sa ramanem si ca obiectivul principal este sa aducem cat mai multe petreceri costumate in viata clientilor nostri", spune Fieraru. Ea estimeaza ca cifra de afaceri a magazinului jokeshop.ro va creste cu 25% in 2006.
Inceputa cu un singur angajat, afacerea jokeshop.ro are in prezent cinci angajati, cei de la Divimex intentionand sa mai angajeze doua persoane anul viitor. De asemenea, marja de profit a magazinului virtual de costume de carnaval variaza intre 5% si 25%, in functie de volumul achizitionat.
"Anul 2006 este primul an care ne aduce profit si suntem foarte incantati de acest lucru. Asa cum am spus, viziunea noastra este pe termen lung. Primul obiectiv nu este sa facem un profit peste noapte cat mai mare, ci sa oferim clientilor nostri produse la un raport optim de pret si calitate si sa ramanem lider de piata. Pe termen lung profiturile vor putea doar sa creasca daca reusim sa atingem constant celelalte obiective", a spus Fieraru.
Magazinul jokeshop.ro comercializeaza costume de carnaval pentru adulti, copii, masti, peruci, accesorii, machiaj, decoratiuni petreceri si sunt aduse din Europa si SUA. Iar preturile variaza intre 6 euro si 262 de euro, in functie de complexitate, material, tara de origine.
Fieraru explica ca cererile clientilor sunt diverse in ceea ce priveste aspectul modelului, coloristic, material si de aceea solicita clientilor o mica descriere a produsului pentru a identifica toate articolele care corespund cerintelor acestora. "Nu exista costum 'ciudat' in universul costumelor. Ce este interesant este ca pentru romani uneori e 'ciudat' sa lase stilul obisnuit, serios si plin de rutina al activitatii cotidiene si sa se imbrace in Cleopatra, Zorro, Spiderman, in animalul preferat etc. Dar lucrurile se schimba incet, incet."
Cele mai cautate produse sunt perucile sintetice, ale caror preturi incep de la 15 euro si pot ajunge la 37 de euro. "Perucile reprezinta un accesoriu care iti permite sa-ti faci o alta imagine rapid si simplu. Iar cele mai putin cautate produse sunt costumele de lux, care, datorita materialelor din care sunt croite si liniei elaborate, au preturi relativ ridicate. Anumite modele, de exemplu 'de epoca', se preteaza evenimentelor cu o tematica similara, care par a fi destul de rare", spune Fieraru.
Considerat o afacere de viitor, Fieraru nu ar recomanda magazinul virtual de costume de carnaval persoanelor care doresc o recuperare rapida a investitiei. "In Romania, astazi inca mai sunt oportunitati care, speculativ, iti pot oferi castiguri semnificativ mai mari. Daca am lua-o de la inceput, nu am schimba nimic, pentru ca ce facem acum e un hobby si acest lucru aduce mai multa realizare decat o afacere in sensul strict al cuvantului."
Daca magazinul jokeshop.ro al celor de la Divimex este adresat atat adultilor, cat si copiilor, Virginia Petrescu a decis sa-si deschida un magazin virtual cu costume de carnaval numai pentru cei mici.
"O buna prietena de-a mea, mamica, cauta cu disperare un costum de bradut pentru baietelul ei de 3 ani. Isi dorea ceva dragut, deosebit si la un pret accesibil. Atunci am gandit impreuna primul model de costum de carnaval. A fost foarte reusit si ne-a recomandat si altor mamici si uite asa am pornit primele comenzi", explica Petrescu, proprietara magazinului fabricademagie.ro. Petrescu a investit in afacerea sa cu costume de carnaval in jur de 25.000 de euro in utilaje, spatiu de productie, materiale si specializarea personalului.
"Fabrica de Magie este un magazin online de costume de carnaval, balet pentru copii care a fost realizat impreuna cu o agentie de modele pentru copii si un spatiu de joaca. Livram prin curier in toata tara si dispunem de un designer calificat in produse pentru copii care realizeaza modelele si alege materialele".
Clientii magazinului fabricademagie.ro sunt atat parintii care vor sa-si imbrace copii cu cele mai interesante costume de carnaval, dar si gradinite, scoli de balet si spatii de joaca. "Intr-o astfel de afacere care se adreseaza copiilor si imaginatiei lor debordante, cereri neobisnuite sunt intalnite foarte des. Dar pentru noi neobisnuitul a devenit obisnuit si astfel un costum de leu albastru sau un cos de flori sunt cereri comune", explica Petrescu.
Preturile costumelor de carnaval pentru copii ale magazinului "fabricademagie" variaza intre 70 de lei (20 euro) si 100 de lei (28 euro), produsele fiind realizate chiar in atelierul lui Petrescu. "Spre deosebire de alte firme de acest gen, avem pe langa personajele importate si multe personaje locale, care nu se regasesc in oferta produselor de import: costum popular, randunica, iedut, ghiocel." Materialele utilizate pentru realizarea costumelor pentru copii sunt satin, catifea, lycra, acestea avand adesea aplicatii manuale de flori, paiete, margele.
Chiar daca business-ul cu costume de carnaval este inca la inceput pe piata romaneasca, Petrescu nu regreta ca a investit in acesta, ba mai mult, se asteapta sa creasca. "Speram ca piata locala sa se dezvolte si sa urmeze trend-ul tarilor occidentale, unde adultii apeleaza foarte des la costume de carnaval pentru ei, pentru copii sau chiar pentru animale de casa", conchide proprietara fabricademagie.


Afacerea pe scurt
investitia initiala intr-un magazin online de costume de carnaval variaza intre 25.000- 50.000 de euro
investitia se amortizeaza inca din primul an
cifra de afaceri anuala a unui magazin virtual de costume de carnaval este de 50.000 de euro
costumele pot fi produse in Romania, dar si importate din Uniunea Europeana sau SUA
marja de profit variaza intre 5% si 25%, in functie de strategia companiilor de a atrage clientii
preturile variaza intre 15 de euro si 265 de euro


Lista preturi magazine online de costume de carnaval
costum asistenta medicala pentru adulti - 20-40 de euro
costum Zorro pentru adulti - 29 de euro
costum Gorila pentru adulti - 170 de euro
costum marchiz pentru adulti - 262 de euro
costum cavaler pentru copii - 26 de euro
costum albinuta pentru copii - 34 de euro
costum vrajitoare fermecata pentru copii - 35 de euro
peruca Cruella de Ville - 18 de euro
peruca si palarie de pirat - 18 de euro
barba vrajitor - 18 de euro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania