Afaceri de la zero

UE finanteaza programe de inovare si dezvoltare locala

21.07.2000, 00:00 Autor: Cosmin Ghinea


Comisia Europeana a lansat ieri, in cadrul Programului Cadru 5 (PC5) pentru anul 2000, cererea de oferte de proiecte pentru Inovare si Dezvoltare Locala, adresata tarilor din Uniunea Europeana (UE) si tarilor candidate, printre care si Romania.

Bugetul total alocat finantarii acestor proiecte este de 9,25 milioane euro si isi propune sa sustina crearea de strategii de inovare regionale si parteneriate intre tarile candidate si statele membre ale UE. Termenul limita de depunere a propunerilor de proiecte este 15 septembrie 2000, se arata intr-un material informativ al Comisiei Europene.

Programul cuprinde doua componente: Reteaua de Regiuni Inovative din Europa (Innovating regions in Europe Network) si Strategii regionale de inovare in noile state asociate la UE (Regional innovation strategy projects in newly associated countries).

Obiectivul primei componente este de a crea Retele Tematice care ajuta regiunile care elaboreaza sau implementeaza strategii regionale de inovare sa beneficieze de experienta si succesul inregistrat in alte regiuni europene.

Valoarea totala a unui proiect este de maxim 500.000 Euro, finantat in proportie de 100% de Comisia Europeana.

Pot participa la proiect autoriatti regionale administrative si politice, agentii de dezvoltare regionale, agentii care sprijina inovarea la nivel regional si alte organizatii insarcinate cu dezvoltarea regionala/ economica/ structurala.

Cea de-a doua componenta are un buget de 5,25 mil. euro si isi propune sa ajute noile state asociate la dezvoltarea unui sistem de inovare regionala folosind experienta dobandita de tarile din UE in cadrul programelor de asistenta similare incepand cu 1994.

Proiectele privind Strategiile regionale de inovare cuprind trei stadii: definirea situatiei actuale, implementarea proiectului, evaluarea si monitorizarea, evaluarea eficientei masurilor

Pot participa autoriatti regionale administrative si politice, agentii de dezvoltare regionale, agentii care sprijina inovarea la nivel regional, alte organizatii insarcinate cu dezvoltarea regionala.

Valoarea totala a unui proiect este de 460.000 Euro, din care Comisia Europeana poate finanta pana la 350.000 euro.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania