Afaceri de la zero

Turistii lor trag intotdeauna la hotel, ai mei se multumesc cu o pivnita

30.09.2003, 00:00 Autor: Laura Laurentiu

Fiecare oras european care se respecta adaposteste o vinoteca. Aceasta face parte aproape intotdeauna din cartea de vizita turistica a urbei respective, atragand vizitatori in special din randul celor convinsi de virtutile culturale ale turismului gastronomic.
Vizitatorii platesc cativa euro la intrare, trec in revista rafturile cu vinuri de colectie acoperite de praf, gusta din cele pe care le doresc, iar la plecare primesc cadou paharul in care au fost serviti. In Romania, asemenea obiceiuri in general lipsesc. Clujul, insa, a spart gheata de curand, prin deschiderea singurei vinoteci din tara cu licori exclusiv romanesti - o investitie de 400 de milioane de lei. In pivnita unei case memoriale din centrul orasului lui Gheorghe Funar se pot degusta si cumpara acum peste 200 de sortimente de vin nobil. Locul intruneste toate conditiile de functionare ale unei institutii similare europene: este situata in centrul turistic al unui oras cu istorie deosebita, ofera conditii de pastrare a vinurilor ca si cele de producator si adaposteste vinuri din toate podgoriile tarii.
Cel care a avut initiativa de a deschide o vinoteca aici este Marcel Farcas, reprezentant in Romania al unei firme germane si un pasionat al vinurilor de calitate. De altfel, are acasa propria colectie de licori, pe care o tine la mare pret.
Ideea de a infiinta o vinoteca a pornit, bineinteles, de la un vin - celebrul Cuvee Charlotte al zonei Ceptura (podgoriile Dealu Mare din judetul Prahova), pe care i l-a recomandat un prieten. Dupa ce l-a savurat, s-a gandit ca n-ar strica sa guste si clujenii din asemenea delicatese, intr-o incinta pe masura.
Asa incat s-a decis sa caute locul ideal care sa pastreze caracteristicile cramelor: lipsa luminii solare directe, umiditate constanta si temperatura intre 11 si 15 grade Celsius. In martie, a dat peste pivnita casei memoriale Bolyai, aflata pe straduta cu acelasi nume din Cluj si a hotarat sa inchirieze spatiul.
A investit 400 de milioane din propriul buzunar ca sa poata aduce pivnita "la lumina", iar astazi locul e de nerecunoscut.
Acum, pe rafturi special construite stau asezate, in pozitie orizontala, peste 2.500 de sticle din 200 de sortimente de vin. Acesta este modul ideal de pastrare, deoarece dopul este in permanenta ud si nu permite aerului sa intre in sticla si sa altereze gustul.
Personalul vinotecii este calificat pentru a "povesti" fiecare vin si a oferi sfaturi in alegerea unui gust sau a altuia. Cei care viziteaza vinoteca pot sa guste si abia apoi sa aleaga vinul pe care doresc sa-l duca acasa sau sa-l daruiasca.



Numai de la podgorii romanesti
Pentru turisti, una din atractii va fi, spera Farcas, jocul de sah cu sticlute (foto). "Jocul de sah costa 8,5 milioane de lei. Piesele sunt mici sticlute umplute cu rachiuri de Bucium, invechite in butoi timp de 10-15 ani", explica proprietarul vinotecii. De asemenea, aici se gasesc si diferite accesorii, incepand de la tirbusoane si terminand cu tigari de foi.
Si racoarea din incinta are importanta ei, tinand cont ca temperatura de servire este esentiala in savurarea unui vin bun. Se spune mereu ca vinul rosu trebuie servit "la temperatura camerei", iar cel alb trebuie servit "racorit", insa aceasta este o generalizare, atata vreme cat temperatura camerei poate fi si de 22 de grade - or, este evident ca un vin incalzit isi pierde o parte din calitati. De aceea, pentru o servire "ca la carte", vinurile rosii trebuie sa fie pastrate la o temperatura de maxim 16-18 grade.
O particularitate a vinotecii clujene este ca va adaposti numai vinuri romanesti, pentru a promova produsele din tara. "Am hotarat sa existe numai vinuri din podgorii romanesti si am luat de la fiecare producator numai varfurile", explica Marcel Farcas.
Vinoteca va fi, de asemenea, gazda pentru toate lansarile si prezentarile de vinuri din Cluj.
Cel mai scump vin care se gaseste acum in vinoteca este Cuvee Charlotte de S.E.R.V.E. (599.000 lei), iar cel mai vechi - o Cadarca de Minis din 1995 (foto). Vor fi aduse insa si vinuri "de colectie", achizitionate din cramele producatorilor. "A cam trecut insa moda vinurilor vechi. In primul rand, astfel de vinuri au fost pastrate in conditii greu de verificat si multe s-au alterat. Apoi, sunt scumpe si lumea nu prea le mai vrea. Astazi se prefera un vin usor si tanar. E mai aproape de stilul de viata de azi", spune proprietarul.
Cele mai vechi vinuri din Ardeal se gasesc in vinoteca din Medias, judetul Sibiu, care are butelii chiar si din 1918. Aceasta este cunoscuta sub numele de "vinoteca didactica", iar o legenda spune ca tocmai denumirea respectiva a salvat-o de la disparitie. Anume, oamenii din zona sustin ca prin anii '80 Nicu Ceausescu a vrut sa dea iama si in vinoteca Medias. La intrebarea lui - "De ce se numeste didactica?" - responsabilii vinotecii au afirmat ca strugurii din care se extrasesera vinurile respective fusesera imbolnaviti special inainte, pentru a vedea ce se intampla cu licoarea, in timp. Explicatia a fost suficienta pentru ca fostul prim-secretar de partid al judetului Sibiu sa nu se mai atinga de vinoteca, iar aceasta sa ajunga intacta pana in zilele noastre.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania