Afaceri de la zero

Berile Pardon se găsesc astăzi în Bucureşti în magazinul Rombeer Station din zona Pantelimon, dar şi în diferite localuri din judeţele Argeş şi Prahova.

Trei antreprenori din Câmpulung Muscel produc bere artizanală în fabrica proprie şi aşteaptă afaceri de 1,2 milioane de lei în 2019

03.06.2019, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Fabrica din Câmpulung Muscel în care se produce berea Pardon a fost făcută cu o investiţie de 800.000 de euro.

Trei antreprenori produc bere arti­zanală sub brandul Pardon într-o fabrică din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş. Daniel Dutca, Ghiţă Julien şi Cătălin Rizoiu şi-au pus astfel la bătaie experienţa din domeniul HoReCa, ei fiind şi proprietarii mai multor puburi.

„Berile artizanale Pardon sunt preparate în concordanţă cu reţetele vechi, tradiţionale, dar folosind tehnologie de ultimă generaţie. Respectând Legea Germană a Purităţii Berii din 1516 (care stipulează că berea poate fi fabricată folosind doar patru ingrediente: apă, orz, hamei şi drojdie de bere - n. red.), berile noastre sunt făcute cu apă de munte extrasă din izvoarele de la baza Masivului Iezer-Păpuşa, din zona Câmpulung Muscel“, spune Daniel Dutca, ad­mi­nis­trator şi unul dintre acţionarii com­pa­niei.

Fabrica din Câmpulung Muscel în care se produce berea Pardon a fost făcută cu o investiţie de 800.000 de euro, aceasta fiind autorizată să-şi comercializeze produsele la sfârşitul anului 2018, astfel că nu există o cifră de afaceri aferentă anului trecut. Astăzi, berile Pardon se găsesc în Bucureşti în magazinul Rombeer Station din zona Pantelimon, dar şi în diferite localuri din judeţele Argeş şi Prahova.

„Pentru 2019, Pardon Bere Artizanală îşi propune să-şi extindă reţeaua de distribuţie şi să-şi mărească cota de piaţă pe segmentul berilor artizanale fabricate în România. Suntem adepţii berii la draft, pentru că astfel produsul oferit este mai proaspăt şi îşi păstrează cel mai bine savoarea specifică unei beri artizanale fabricate din ingrediente naturale, care dau aromă berilor noastre“, mai spune Daniel Dutca.

Preţul unei beri Pardon por­neşte de la 12 lei pe litru. Pentru 2019, cei trei acţionari ţintesc să ajungă la 1.000 de hectolitri de bere vânduţi, acesta ur­mând să fie primul an integral de funcţionare a fabricii din Câmpulung Muscel. Prin urmare, afa­cerile Pardon în 2019 ar urma să treacă de 1,2 mil. lei, potrivit calculelor ZF. Investiţia celor trei antreprenori vine pe o piaţă a berilor artizanale care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Astfel, mai mult de 30 de microberării şi-au făcut loc pe harta fabricilor de bere de pe plan local, cele mai multe fiind puse pe picioare de antreprenori din Bucureşti şi din vestul ţării, potrivit unei analize a ZF.

Conceptul berii artizanale este bine dezvoltat în Statele Unite ale Americii şi în Belgia, de unde s-au inspirat şi tinerii antreprenori din România. Berea artizanală înseamnă capacităţi mici de producţie, reţete proprii, dar şi branduri nonconformiste.

În Europa, cele mai multe microberării sunt în Marea Britanie, Italia, Germania, Franţa, Elveţia şi Spania. De exemplu, în Marea Britanie sunt peste 2.000 de microberării, în Franţa 1.000, iar în Cehia, Italia şi Spania sunt peste 400 de astfel de afaceri.

 

Intraţi pe platforma  www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania