Afaceri de la zero

Total doreste sa puna capat parteneriatului cu SCH

13.10.2003, 00:00

Grupul petrolier francez Total  a solicitat anularea oficiala a parteneriatului incheiat in urma cu 13 ani cu Santander Central Hispano, cea mai mare banca a Spaniei. Prin intermediul acestui parteneriat, cele doua detineau controlul asupra Cepsa, a doua mare companie petroliera a Spaniei.


In urma acestei masuri vor fi anulate toate legaturile dintre cele doua companii, iar Emilio Botin, presedintele SCH, va putea vinde in mod legal pachetul de actiuni pe care il detine unei parti terte sau companiei Total, pentru un pret mai mare, in viitor.


Total a declarat ca nu doreste sa-si majoreze participatia. Acordul dintre cele doua companii este asemanator pacturilor incheiate intre actionari, implicand decizii cum ar fi vanzarea de actiuni sau lansarea unei oferte comune.


"Diferentele de opinie ireconciliabile", mentionate de Total, umeaza a fi solutionate prin arbitraj international, ceea ce inseamna ca disputa are inca sanse de a fi rezolvata.


Decizia Total a fost luata dupa intalnirea dintre Thierry Desmarest, presedinte, si Rodrigo Rato, ministrul spaniol al economiei, intalnire ce a avut loc saptamana trecuta in Madrid, inainte de termenul limita preliminar, de luni, conform caruia institutia de reglementare a pietei spaniole de actiuni urma sa emita o hotarare cu privire la oferta in valoare de 1,2 miliarde de euro lansata de banca pentru un pachet suplimentar de 16% in cadrul Cepsa.


SCH a declarat ca a lansat aceasta oferta luna trecuta pentru a-si "apara participatia" in cadrul Cepsa, sustinand ca urmare a unei modificari recente a codului spaniol privitor la sectorul corporatist pactul sau cu Total fusese anulat. Cele doua companii mai detin impreuna un holding, banca fiind actionarul majoritar.


Grupul francez insista asupra faptului ca modificarea respectiva, aprobata de catre ministerul economiei in luna iulie, va solicita numai ca pacturile dintre actionari sa fie facute publice in urmatorii trei ani. Sau, in cazul unei oferte publice, cum este cea a SCH, intelegerile sa fie facute publice imediat.


Avocatii companiei Total sustin ca aceasta a procedat corect. Conform Total, CNMV, institutia de reglementare a pietei de actiuni este la curent cu continutul pactului dintre cele doua companii.


Situatia s-ar putea simplifica prin anularea pactului si lichidarea holdingului. Astfel, Total si-ar recastiga drepturile de vot conferite de cele 8 procente din Cepsa controlate de holding, majorandu-si participatia in cadrul grupului pana la 45%, in momentul combinarii cu  participatia directa a acesteia. De asemenea, Union Fenosa, o companie din sectorul utilitatilor publice detinuta partial de SCH, si-ar putea exercita drepurile de vot.


In cazul in care disputa nu va fi rezolvata SCH isi va sustine oferta lansata in cazul in care aceasta va fi aprobata. In acest caz, Total va trebui sa lanseze o oferta mai mare. Cu sprijinul celorlalti actionari, SCH ar putea controla 51% din companie, insa, daca Total isi va mentine pozitia, Cepsa va fi greu de vandut. Catalina Apostoiu


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania