Afaceri de la zero

Tot mai bine se castiga din operatii estetice

15.04.2003, 00:00 Autor: Horatiu Ardelean

Anual, in Romania se fac, in medie, o mie de implanturi cardiovasculare. Necesarul ar fi cam de sase ori mai mare, insa stimulatoarele cardiace sunt prea scumpe pentru banii romanilor, pretul lor osciland intre 600 si 25.000 de dolari. Unii bolnavi de inima trec prin situatii absolut dramatice, in care viata le atarna de un fir de par. Unii raman in viata datorita unor stimulatoare electronic, in vreme ce altii traiesc, de ani in sir, cu valve metalice in piept, care scot un sunet asemanator ticaitului unui ceasornic.
Tiberiu Nucu Blajovan este executor judecatoresc in Lugoj. La sfarsitul anului trecut, dupa o perioada foarte incarcata, a facut un infarct. "Eram toata ziua tracasat. Nervi. Probleme. La un moment dat, m-am prabusit. Inima nu a vrut sa ma mai asculte", isi aminteste el. Timp de doua saptamani, a fost internat in Clinica de Boli Cardio-vasculare din Timisoara, unde medicii l-au pus pe picioare. Nu pentru mult timp insa. in 6 ianuarie a facut din nou infarct. "Am lesinat si nu am mai stiut de mine. M-au adus cu salvarea de la Lugoj direct aici. Am ajuns pe masa de operatie. Trei artere ale inimii mi-au fost infundate. Am fost la un pas de moarte. Inima batea intr-o goana nebuna cu peste 250 de batai pe minut", povesteste juristul.
Doctorii spun ca s-au facut eforturi supraomenesti pentru a-l salva. "Intr-o singura zi, a facut 60 de stopuri cardiace. Practic, din cauza ritmului nebunesc in care batea, inima lui s-a oprit. Pentru a fi readus la viata, i s-au facut socuri electrice repetate cu ajutorul unui defibrilator. A fost o minune ca a supravietuit", povesteste Constantin Tudor Luca, medic primar la Unitatea Coronariana si Electrofiziologie.
Interventia chirurgicala a durat sase ore si jumatate. Medicii i-au recoltat pacientului o vena de la piciorul drept si i-au implantat-o pe cord. A fost nevoie de un triplu by-pass pentru ca inima sa fie irigata normal si de zeci de socuri electrice pentru a bate cum scrie la carte (60-80 de batai pe minut). Are 44 de ani si, pentru el, viata merge mai departe.

Totul e sa schimbe bateriile
Exista insa si situatia cand inima bate prea incet. "Ca sa-mi ridic tensiunea, beam zilnic cate doi litri de cafea", povesteste un alt pacient. In urma cu o luna, i s-a facut rau. "Nici treptele nu mai puteam sa le urc, iar tensiunea ajunsese deja la 170/90", spune el. Solutia salvatoare a venit din partea unui stimulator electronic, care ii impulsioneaza contractiile muschiului cardiac pentru ca inima sa poata functiona normal. "Nu mai am nici o grija. Poate din partea bateriilor. O sa trebuiasca sa le schimb peste vreo sapte-opt ani".
Un alt pacient, Constantin Bratosin, avea fibrilatii puternice. In urma cu sase ani, a fost operat. "Mi-au pus valve metalice. De-atunci, aud in piept un ticait permanent. Se aude cum valva metalica se inchide. La inceput, a fost foarte ciudat. Era ca si cum ai avea un ceas in cap tot timpul", marturiseste Bratosin. Cu ticaitul s-a obisnuit. Valva montata atunci incepe insa sa dea rateuri, nu se inchide complet. "Semn ca trebuie unsa, ca e posibil sa ma opereze din nou", incheie Bratosin.

O mie de implanturi pe an
Stimulatorul cardiac este un aparat compus dintr-o baterie de litiu care genereaza impulsuri electrice pe o perioada de 5-10 ani. Impulsurile sunt transmise prin intermediul unei sonde cardiace la nivelul inimii, facand-o sa bata normal. "Stimulatoarele cardiace au o componenta electronica, practic un minicomputer care permite medicului sa programeze anumiti parametri: frecventa cardiaca, durata si amplitudinea curentului de livrat", spune conf. dr. Sorin Pescariu. La Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara se implanteaza in jur de 250 de stimulatoare cardiace pe an. Anual, in cele 11 centre de implanturi cardiovasculare din tara se efectueaza 1.000 de operatii de implant, desi necesarul ar fi de circa 6.000.
Persoanele cu stimulator cardiac nu au voie sa tina telefonul mobil la o distanta mai mica de 20 cm de piept si trebuie sa se fereasca de orice camp electric, pentru a evita interferentele. Pretul unui asemenea aparat variaza intre 600 si 25.000 de dolari.
In cazul operatiilor de protezare valvulara, in locul valvei suferinde este implantata o valva protetica, mecanica sau biologica. Protezele valvulare biologice, produse din pericard bovin, au o durata de viata mai redusa comparativ cu cele mecanice. Costul este de 750-1.000 de euro pentru o proteza mecanica si 1.400 de euro pentru una biologica. La Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara se realizeaza in medie, anual, cam 200 de interventii chirurgicale de protezare valvulara.

Inima de 80.000 de euro
Asa-numitele "inimi artificiale" au dimensiuni relativ mici, se plaseaza chirurgical la nivelul peretelui abdominal si preiau functia inimii pentru intervale de pana la doi ani, pana cand pacientul poate fi supus unei interventii de transplant cardiac. "Aceste dispozitive reprezinta principala tema de cercetare in chirurgia cardiaca, in scopul realizarii adevaratei inimi artificiale, definitive. Costurile sunt insa foarte mari. Atat cele ale dispozitivului propriu-zis - 80.000 euro - cat si ale gestionarii pacientului dupa un astfel de implant", spune prof. univ. dr. Stefan Dragulescu.
Implantarea unui astfel de dispozitiv a inceput pe plan mondial in a doua jumatate a anilor '90. in Romania s-au realizat doar doua operatii de acest fel, la Bucuresti. Firmele care aduc in Romania tehnica si aparatura medicala nu au interes sa importe astfel de dispozitive, intrucat, in conditiile saraciei din sistemul sanitar romanesc, preturile unor astfel de interventii pot fi considerate inca prohibitive.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania