Afaceri de la zero

Tiger Woods si o cariera estimata la sase miliarde de dolari

13.07.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


aase miliarde reprezinta oricum o cifra impresionanta. Cand este insa vorba de miliarde de dolari, atunci devine de-a dreptul ametitoare. Iar cand acesti bani se estimeaza ca vor intra in buzunarul unui singur om de-a lungul carierei sportive, te intrebi daca nu cumva e vorba de o greseala. Ei bine, nu este. Personajul despre care se face vorbire joaca golf si trece drept una dintre marile celebritati ale sportului american: Tiger Woods.

La numai 24 de ani, Woods are deja un miliard de dolari in cont, iar revista americana ESPN estima deunazi, in ultimul sau numar, ca averea acestuia ar putea ajunge la circa 6 miliarde. Bineinteles, daca pana la 65 de ani, media de varsta la care se produc de regula retragerile in acest sport, nu se va intampla ceva care sa-l oblige sa traga pe dreapta mai devreme. Sezonul trecut, Tiger a adunat 6,6 milioane dolari din premiile obtinute in concursuri, iar onorariile pentru aparitii la diverse manifestari si castigurile din afara terenului de golf l-au ridicat in dreptul sumei de 46,5 milioane, cu trei mai putin decat Julia Roberts, celebra stea a Hollywoodului. Potrivit ESPN Sport Magazine, pe viitor este de asteptat ca Woods sa lase in urma multe dintre vedetele peliculei. Anul acesta se estimeaza ca va reusi sa ia din concursuri circa 9 milioane dolari, la care se vor adauga in jurul a 52,5 milioane provenite din contracte de sponsorizare si alte afaceri colaterale. O prognoza realizata pana in jurul varstei de 65 de ani arata ca acesta va ajunge la 1,6 miliarde dolari castigati in competitii si inca 4,4 miliarde din sponsorizare si diverse alte business-uri.

De unde si pana unde asemenea scoruri? Simplu fapt ca golful este foarte popular in Statele Unite, cea mai mare forta economica de pe mapamond, spune foarte mult. Intr-un fel platesc Nike, American Express sau Rolex in Europa si cu totul altele sunt datele in tara tuturor posibilitatilor. Apoi, nu trebuie uitat ca golful este un sport aristocratic, care atrage in primul rand oamenii bogati. Un Michael Jordan, un Bill Clinton, un Bill Gates sau Rupert Murdoch. Ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca golf se poate practica inclusiv la varsta pensiei. Arnold Palmer, Jack Nicklaus, Greg Norman si Payne Stewart sunt doar cateva exemple celebre in acest sens.

Ce inseamna 6 miliarde? Mai bine de jumatate din datoria externa a Romaniei, estimata acum la circa 8 miliarde. Ce s-ar putea cumpara cu 6 miliarde? De patru ori clubul Manchester United, cotat drept cel mai bogat din lume, daca e sa ne raportam la fotbal. Sau 7,272 monoposturi ale celebrului team McLaren, daca e sa intram in lumea Formulei 1, de unde, in opinia revistei amintite, provine singurul sportiv care s-ar putea apropia de Woods: Michael Schumacher. Dar cu un singur miliard la finele carierei si germanul este mic copil fata de sportivul californian.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania