Afaceri de la zero

Termen-limita pentru doua componente ale Ricop

01.09.2000, 00:00 Autor: Adrian Barbulescu


Astazi este termenul limita pentru depunerea ofertelor de realizare a doua dintre cele cinci componente ale programului Ricop, iar coordonatorii se asteapta la peste 100 de oferte in acest sens.

"Pana maine (astazi, n.red.) toate cele cinci centre zonale ale programului Ricop vor primi ofertele de realizare a doua componente ale programului: masuri active pentru ocuparea fortei de munca si masuri pentru atenuarea impactului social al restructurarii industriale", a declarat Ziarului Financiar seful Unitatii de Management al Proiectelor (UMP) din cadrul Ministerului Transporturilor, Vasile Olievschi.

El a adaugat ca se asteapta la cel putin 10-15 oferte la fiecare dintre cele cinci centre zonale pentru fiecare componenta al carui termen limita este astazi.

Pentru o alta componenta a Ricop, si anume cea referitoare la intreprinderile mici si mijlocii (IMM), termenul limita de depunere a ofertelor este 1 octombrie, a mai spus seful UMP.

Ricop este un program Phare in valoare de 100 mil. euro, beni destinati sprijinirii Guvernului Romaniei pentru restructurarea si privatizarea intreprinderilor de stat cu pierderi, finantarea masurilor de acompaniament social si crearea de locuri de munca in zonele afectate de restructurare.

Cele cinci centre zonale ale programului Ricop sunt structurate astfel: zona 1 - Bacau, Iasi, Neamt, Vaslui; 2 - Braila, Buzau, Glati; 3 - Arges, Dambovita, Teleorman; 4 - Dolj, Gorj, Olt, Hunedoara, Valcea; 5 - Brasov, Covasna.

In ceea ce priveste componenta IMM a Ricop, firmele care se inscriu in aceasta categorie pot beneficia de granturi ale Uniunii Europene de pana la 300.000 de euro.

Pentru fiecare firma, granturile vor fi cuprinse intre 10.000 si 300.000 de euro, insa cel putin 40% din valoarea proiectului trebuie finantata de beneficiar, dintre care cel mult 20% poate fi aport in natura.

Pentru componenta privitoare la crearea de noi locuri de munca, institutiile de invatamant si formare profesionala pot primi, anul viitor, granturi UE de pana la 100.000 de euro.

Prin aceasta componenta a Ricop, se vor asigura locuri de munca pentru aproximativ 8.000 de someri, prin gasirea unor solutii alternative de dezvoltare economica in zonele afectate de disponibilizari colective.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania