Afaceri de la zero

SUA resimt efectele politicii monetare a Fed

09.06.2006, 00:00
Scumpirea costurilor la imprumut si explozia preturilor la combustibili au determinat incetinirea cresterii consumului privat, economia avand acum un ritm de crestere sigur si sustenabil.

EconomiStii americani au corectat in jos previziunile privind cresterea economica anuala a SUA, pe fondul unei scaderi a consumului privat, scrie Bloomberg.

Produsul intern brut (PIB) va avea o rata anuala de crestere de 3% in perioada aprilie-iunie, in scadere cu 0,5% fata de previziunile economice de luna trecuta, conform mediei unui sondaj de opinie efectuat de Bloomberg pe 70 de analisti de piata. Previziunile privind cresterea medie pe semestrul doi au ramas neschimbate la nivelul de 3 procente.

Costurile de imprumut din ce in ce mai mari, la care s-au adaugat aprecierea preturilor la carburanti si declinul de pe piata imobiliara locala, au scazut sensibil puterea de cumparare a americanilor. Preturile mai mari la energie se vor reflecta si in aprecierea ratei inflatiei, determinand banca centrala a SUA (Fed) sa continue politica de majorare a dobanzii de referinta, se precizeaza in acelasi sondaj.

Numarul americanilor care vor completa pentru prima data formularele de acordare a ajutorului de somaj va indica probabil o scadere a activitatii mediului de afaceri pe fondul incetinirii cresterii economice.

Conform unui sondaj al Bloomberg care anticipeaza raportul oficial al Ministerului Muncii din SUA, numarul persoanelor care s-au declarat neangajate pentru prima data a scazut cu 6.000 in saptamana incheiata pe 3 iunie, pana la cifra totala de 330.000 de oameni.

In ciuda acestei prognoze de scadere, nivelul depaseste media saptamanala a ultimelor patru luni, de 303.000 de persoane.

Consumul privat a crescut cu 5,3% in perioada ianuarie-martie, cel mai bun ritm din al treilea trimestru al lui 2003. Previziunile actuale indica pentru acest trimestru o rata anuala de apreciere a consumului privat de numai 2,5 procente, mai putin decat nivelul de 2,9% estimat pentru luna trecuta si fata de avansul de 5,2% din primele trei luni ale acestui an. In ultimii zece ani consumul privat a crescut cu o rata trimestriala medie de 3,8% in Statele Unite ale Americii.

"Se va resimti ca o decelerare foarte puternica, de parca o masina ar frana de la 100 de kilometri pe ora la 60, dar nu se poate vorbi de oprirea economiei", este de parere Kathleen Stephansen, director de economie globala la Credit Suisse, New York.

Pentru tot anul 2006, previziunea de crestere este de 3,4%, ramasa neschimbata de luna trecuta. Estimarile sondajului Bloomberg sunt aceleasi cu ale unui raport publicat acum doua zile de Business Roundtable, grup al oamenilor de afaceri, cu sediul in Washington, ai carui reprezentanti conduc companii care angajeaza peste 10 milioane de oameni si obtin venituri anuale totale de peste 4 miliarde de dolari.

Constructorii auto au resimtit cel mai puternic efectul cresterii pretului petrolului. Autovehiculele si camioanele usoare s-au vandut intr-un ritm mediu anual de 16,4 milioane de unitati in lunile aprilie si mai, in scadere fata de nivelul mediu obisnuit al primului trimestru, de 16,9 milioane de unitati.

"Economia va continua sa creasca intr-un ritm sanatos in urmatoarele sase luni, impulsul din primul trimestru urmand sa fie moderat spre o crestere economica mai sigura si mai sustenabila", a explicat Hank McKinnell, director executiv al Pfizer si presedinte al consiliului de administratie al grupului. victor.rotariu@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania