Afaceri de la zero

Steaua - Dinamo, razboi total

18.08.2000, 00:00 Autori: Alexandru Dida , Aurelian Botezatu


Pentru tot romanul amator de fotbal, derbyul Steaua - Dinamo este Everestul fotbalului autohton. Un meci care imparte tara in doua pentru 90 de minute, daca nu cumva mai mult, timp in care pe dreptunghiul verde se produce crema campionatului intern.

Un duel pe care selectionerul, oricare ar fi el, nu-l va rata niciodata!

Steaua - Dinamo este derbyul cu cea mai vasta carte de vizita, ajuns astazi la confruntarea cu numarul 103. Impreuna, cei doi titani au strans pana acum nu mai putin de 63 de trofee, Steaua contribuind cu 20 de titluri si 20 de Cupe ale Romaniei, in vreme ce Dinamo se lauda cu 15 titluri si 8 Cupe.

Practic, aproape jumatate (35) dintre cele 82 de editii de campionat desfasurate pana acum s-au decis fie in favoarea uneia, fie in favoarea celeilalte!

Favorite si sezonul acesta la titlu, Steaua si Dinamo abordeaza derbyul de pe pozitii diferite: Dinamo din postura campioanei, Steaua de pe pozitia chalangerului, una cu care gruparea militara n-a prea fost obisnuita in ultimul deceniu, dupa ce a arestat practic trofeul sase ani la rand.

Militarii intra slabiti in duelul cu "cainii rosii", absentele lui Miu (suspendat), Mitrita si Lincar (accidentati) cantarind greu in balanta unei echipe aflate la ceasul reconstructiei.

Mai cu seama ca toti acestia apartin compartimentului defensiv, si asa deficitar in startul campionatului. Dinamo nu are probleme de personal - singurul absent al oaspetilor este portarul Preda (suspendat) - dar sufera la capitolul atmosfera.

Dupa reabilitarea lui Haldan, apele pareau sa se fi asezat, insa mai nou au intervenit suporterii, deloc dispusi sa-l ierte pe "mercenarul de Lupu, care a venit de la Rapid ca sa strice atmosfera". De altfel, Lupu si antrenorul Dinu au comparut ieri in fata Comisiei de Disciplina a Ligii, pentru a da socoteala dupa declaratiile incendiare facute la finele derbyului cu Rapid.

Pe teren, dintre duelurile care se vor profila mai incitant pare cel dintre Vladoiu si Lupu. Jucatori de anvergura, reprezentativi pentru ambele echipe, cei doi sunt asteptati sa nu se menajeze reciproc, mai ales dupa ce, nu cu mult timp in urma, Jean l-a acuzat pe dinamovist ca, in perioada cand amandoi au imbracat tricoul Rapidului, ar fi trantit finala de Cupa cu Petrolul (1995).

Considerati locomotivele celor doua garnituri, ambii isi vor lua misiunea in serios, constienti ca cine pierde acum merge mai departe cu un imens balast moral. Pana la urma nici o remiza nu pare de dorit, pentru ca asta ar favoriza cealalta contracandidata, Rapid.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania