Afaceri de la zero

Stare de alerta in ?arile de Jos

13.06.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Turneul final al uropenelor de fotbal da batai de cap nu numai antrenorilor, jucaorilor si arbitrilor ci intr-o masura mult mai mare organelor de ordine din cele doua tari organizatoare, Belgia si Olanda, obligate sa tina sub control nu doar pe proprii huligani ci si pe cei veniti din celelalte colturi ale Europei.

Fara a se lasa coplesiti emotional de victoria conationalilor, politistii belgieni au intervenit in forta in zorii zilei de duminica, facand uz de gaze lacrimogene si de fumigene pentru a-i dispersa sutele de suporteri infierbantati care doreau sa dea un curs aparte extazului declansat de victoria "Diavolilor rosii" in disputa cu Suedia. Nu mai putin de 48 de scandaklagii au fost retinuti pentru a da explicatii in fata autoritatilor. O suta de huligani cunoscuti de politie, dupa declaratia purtatorului de cuvant Didier Van Reusel, au reusit sa se amestece printre suporteri declansand adevarate lupte de strada in urma carora douazeci de persoane, intre care si sase politisti, au fost usor ranite. La randul sau, Francois-Xavier de Donea, primarul Bruxelles-ului a declarat ca un automobil a fost distrus. Procuratura capitalei belgiene a emis mandat de arestare pentru doi dintre cei mai inraiti huligani.

Interventia rapida si operativa a fortelor de ordine belgiene a fost subliniata de seful securitatii pentru Euro 2000, olandezul Peter Van Zundert, care a afirmat ca "aceasta reprezinta un bun exemplu pentru viitorul turneului".

Un scandal similara avut loc la Haga, duminica noapte, huliganii infierbantati de succesul "Portocalei mecanice" in fata Cehiei confruntandu-se cu fortele de ordine locale.

Incidente violente s-au produs si la Genk (Belgia) unde zecile de suporteri turci si italieni, care vizionau pe un ecran gigant retransmisia meciului favoritelor lor disputat in Olanda la Arnhem, s-au incaierat in momentul in care arbitrul Dallas a dictat penaltyul de 2-1 pentru Squadra Azzurra. Separarea bandelor rivale a fost posibila doar datorita interventiei fortelor de ordine sosite la un sfert de ora de la inceperea bataii.

La Eindhoven, peste 2.000 de politisti sunt in alerta in asteptarea valului englez de 11.500 de suporteri care vor sosi de peste Canal.

Extrem de operativa s-a dovedit politia la frontiera belgiano-germano-olandeza unde a operat nu mai putin de 72 de arestari. Intre cei retinuti se afla 11 huligani germani cunoscuti ca foarte periculosi si 19 elemente asupra carora s-a gasit material de propaganda nazist. Toti acestia se indreptau spre Liege pentru a asista la partida de ope Stade Sclessin dintre selectionatele Romaniei si Germaniei.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania