Afaceri de la zero

Seul, capitala care decide liderii in electronica

08.03.2006, 00:00
Conglomeratele electronice agresive din Seul, Coreea de Sud, conduc la nivel mondial in unele din domeniile cheie ale tehnologiei de varf, dar in spatele schimbarii se afla, in mod neasteptat, chiar guvernul coreean. Cat va mai putea dura aceasta situatie?

Ideea ca deciziile functionarilor sa inlocuiasca piata in alegerea si dezvoltarea tehnologiilor noii generatii sau sa creeze campioni industriali la nivel national este controversata, si istoria este plina de exemple in care statele care au incercat au esuat.

Dar, in Coreea de Sud, guvernul a obtinut un record in ceea ce priveste industriile strategice, chiar tehnologiile specifice. Multi se intreaba insa cat va mai tolera aceasta economie, care creste atat de rapid, atitudinea "paterna" a autoritatilor.

"Guvernul a avut succes pana acum, dar va deveni din ce in ce mai greu sa se mentina acest trend", a declarat Terence Lim, director de cercetari al Goldman Sachs de la sucursala din Seul", Economia coreeana depaseste vechea mentalitate prin care statul dicteaza in economie."

Guvernul coreean a avut niste esecuri spectaculoase, cele mai importante inregistrandu-se in biotehnologie, unde au produs si un scandal la nivel national.

Statul si-a pierdut majoritatea puterii odata ce economia s-a maturizat, dar economistii spun ca unele companii continua sa apeleze la ajutorul sau, mai ales cele care vor sa investeasca in tehnologii noi, netestate si riscante.

Coreea a inregistrat cele mai mari succese in tehnologiile wireless si a informatiilor. Cel mai important participant in acest domeniu este Ministerul Informatiilor si Comunicatiilor, care aloca un buget de aproximativ de un miliard de dolari pentru promovarea noilor tehnologii. In urma cu trei ani, ministerul a proclamat un nou plan, care avea ca scop dotarea fiecarei familii cu un robot si sa devina lider in domeniul tehnologiilor de varf cum ar fi transmisiunile TV pentru telefoane mobile si wireless.

Statul coreean a investit masiv in infrastructura, incluzand si un proiect foarte popular de a instala conexiuni Internet de mare viteza in aproape fiecare casa.

Exporturile legate de tehnologia informatiei au totalizat 78 mld. $ anul trecut. Aceasta cifra semnifica o treime din exporturile totale ale tarii, au declarat surse din guvernul coreean.

In timp ce multi coreeni sunt mandri de realizarile tarii, interventia guvernamentala poate reprezenta un subiect foarte sensibil.

Cea mai mare teama este cauzata de posibilitatea unei reactii negative din partea SUA, care reprezinta cea mai mare piata de export a Coreii de Sud, dupa China. Aceasta sensibilitate nu l-a afectat pe Chin Dae Je, fost director al Samsung care este si arhitectul noului plan, numit IT 839, pe care l-a introdus dupa ce a devenit ministru al informatiilor in urma cu 3 ani.

Chin care detine un doctorat in inginerie electrica de la Stanford University, s-a consultat cu fosti colegi de la Samsung si alte companii coreene mari pentru a alege tehnologiile care vor ajuta tara "sa ajunga in pozitia de lider" in tehnologia informatiilor.

Ei s-au concentrat pe construirea uneia dintre primele retele nationale care sa ofere acces Internet la vitezele oferite de conexiunile prezente prin banda larga. Intr-o cursa impotriva altor companii care incearca sa comercializeze sisteme similare, toate bazate pe o tehnologie numita WIMAX dezvoltata de un grup de companii condus de Intel, coreenii au lucrat intens iar ministerul si Samsung au contribuit fiecare cu 15 mil. $ pentru a incepe implementarea.

In noiembrie, acestia au demonstrat cum functioneaza sistemul, aratand jurnalistilor si diplomatilor cum pot functiona tehnologiile wireless in zone indepartate si la viteze mari. Noul sistem, numit WiBro, este programat sa intre in functiune in Coreea de Sud in luna aprilie, inaintea competitorilor din alte tari.

" Suntem foarte mandri de WiBro", a spus Kim Byung Cheol, vicepresedinte insarcinat cu supravegherea cercetarii pe termen lung si dezvoltarea la Samsung. "Am lucrat alaturi de guvern pentru o dezvoltare rapida", au adaugat acestia. Guvernul spera ca acest succes sa conduca la o continuare a dezvoltarii economice si astfel la cresterea numarului de locuri de munca in tara. Coreea are o populatie de 48 mil. de locuitori.

Oficialii coreeni au dat la o parte grijile ca au politici protectioniste, spunand ca firmele straine sunt binevenite in programele conduse de guvern. Si cu toate ca recunosc ca au existat esecuri, oficialii sustin ca rezultatele obtinute pana acum dovedesc faptul ca fac un lucru bun.

"Teoria economica nu este intotdeauna corecta", a declarat Chin, ministrul informatiilor.

In cele din urma, planul este ca WiBro sa fie exportat dupa rezolvarea tuturor problemelor interne, asa cum s-a procedat si cu proiectele anterioare conduse de guvern, cum ar fi telefoanele mobile digitale, una dintre cele mai de succes povesti ale politicii industriale.

Coreea de Sud a intrat pe piata telefoniei mobile in 1989, cand guvernul si-a asumat un mare risc prin intrarea intr-o tehnologie avansata, dar netestata numita CDMA, dezvoltata initial in San Diego, intr-o companie numita Qualcomm. In 1996, tara a devenit prima care a comercializat noua tehnologie. Jucatorii importanti la nivel global, Motorola si Nokia, au intarziat in adoptarea CDMA. Decizia Coreii de Sud s-a dovedit corecta si a pemis celor mai mari producatori de telefonie mobila din tara, Samsung si LG Electonics, sa aiba o pozitie mai buna atunci cand SUA si alte piete importante au inceput sa adopte noua tehnologie, cativa ani mai tarziu.

Noua politica a Seulului pune accent pe inventarea si dezvoltarea de tehnologii, pentru a stabili standardele si pentru a controla patentele importante. O lectie importanta invatata din CDMA este ca pana si in ziua de astazi cele doua companii coreene platesc catre Qualcomm drepturi de autor pentru fiecare telefon vandut. "Oricine pune mana pe standard va resimti beneficiile economice pentru anii urmatori", a spus Max Hong, un specialist in politica economica al McKinsey, filiala din Seul. "Coreea simte ca nu mai poate fi doar un producator de hardware."

Expertii spun ca strategia are riscuri. Politica industriala "functioneaza corect cand guvernul are dreptate", a spus Lee Keun, profesor de economie la Universitatea Nationala din Seul. "Dar daca guvernul alege tehnologia gresita, si toate companiile o urmeaza, poate conduce la un dezastru", a conchis el. Economistii sustin ca lidership-ul industrial al guvernului este unul comun pentru tarile aflate in dezvoltare, dar are un trecut confuz in economiile dezvoltate. Ministrul informatiilor a declarat ca incearca sa evite esecurile prin invitarea profesorilor de economie si companiilor private sa ajute la alegerea noilor tehnologii.

El insista insa ca o tara mica cum este Coreea de Sud nu-si poate permite sa lase fortele pietei sa aleaga invingatorii si invinsii.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania