Afaceri de la zero

Rusia reduce ponderea dolarului in rezervele valutare

09.06.2006, 00:00
Banca centrala a Rusiei a redus la 50% procentajul de rezerve valutare constituite in dolari si a majorat ponderea rezervelor valutare in euro la 40%, confirmand tendinta de diminuare a importantei dolarului american ca valuta de siguranta, a anuntat institutia.

Presedintele bancii nationale, Sergei Ignatiev, a declarat ca diferenta de 10% din rezervele detinute in aur si valuta, estimate la 247 mld. dolari (192 mld. euro), este constituita in lire sterline si yeni. Pana in prezent, structura rezervelor valutare nu a fost dezvaluita, dar oficiali ai bancii centrale au declarat ca sumele in euro reprezentau 25-30% din total.

Noua componenta a rezervelor valutare este in concordanta cu propunerea privind modul de constituire a "fondului de stabilitate bugetara", in proportie de 45% in euro si 45% in dolari, iar diferenta in lire sterline. Fondul, constituit din castigurile obtinute in urma vanzarii de petrol, este evaluat la 71,5 mld. dolari si este denominat in ruble, in prezent. Anuntul oficialului rus survine pe fondul unor indicii privind efectul negativ al tendintei de majorare a ratelor dobanzilor, la nivel mondial, asupra economiei Rusiei, in plina dezvoltare si vulnerabila fata de socurile externe. Analistii apreciaza ca excedentul de cont curent al Rusiei va determina presiuni in sensul aprecierii rublei, iar intrarile de capitaluri straine vor continua.

Ignatiev a mai precizat ca banca centrala este multumita de nivelul actual al cursului de schimb, in raport cu cosul valutar utilizat, in care dolarul are o pondere de 60%, iar moneda europeana de 40%.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania