Afaceri de la zero

Ronaldinho a ajuns cel mai bine platit fotbalist din lume

26.04.2006, 00:00
Dupa ce a atras atentia lumii intregi prin jocul de pe gazon, Ronaldinho a trecut pe primul loc si in topul celor mai bine platiti fotbalisti.

Cu un castig de 23 mil. euro in 2005, proveniti din salarii, prime de joc si venituri din publicitate, starul brazilian l-a surclasat pe David Beckham (18 mil. euro), liderul acestui top in ultimii trei ani, conform publicatiei France Football.

Ronaldinho, 25 de ani, aproape si-a triplat castigurile in comparatie cu anul trecut, cand se afla pe locul 11. El si-a majorat veniturile datorita noului contract semnat cu Barcelona si care ii aduce 8,5 milioane euro anual, in timp ce castigurile din publicitate se ridica la aproximativ 14 mil. euro.

Dupa ce Real Madrid, echipa la care activeaza Beckham, a ratat majoritatea obiectivelor sportive, fiind eliminata din Liga Campionilor si neputand tine pasul cu Barcelona in lupta pentru titlu, imaginea starurilor ce activeaza la aceasta echipa a avut de suferit. Beckham, care anul trecut a castigat 25 de milioane de euro, a trebuit sa se multumeasca cu numai 18 milioane de euro, din cauza pierderii unor contracte publicitare. Insa, averea lui Beckham este estimata la 180 mil. euro.

Cu toate acestea, in primii zece cel mai bine platiti jucatori de fotbal, trei sunt de la Real Madrid. Ronaldo si Zidane au castigat in 2005 17,4 milioane de euro, respectiv 15 mil. euro.

Ronaldo, in varsta de 29 de ani, care a condus acest clasament in 1999 - primul an in care a fost realizat de France Football - a pierdut un loc si aproape doua milioane de euro. Din lista primilor zece lipsesc si jucatori precum Luis Figo, Roy Keane sau Sol Campbell, dar au intrat Wayne Rooney, Steven Gerrard sau Harry Kewell.

Topul este dominat de jucatori ai cluburilor din Spania si Anglia, doar Vieri de la AS Monaco (16 milioane euro) si Del Piero, atacantul lui Juventus (11,5 milioane euro), reusind sa patrunda in primii zece.



Cel mai bine platiti antrenori

* Jose Mourinho (Chelsea) se afla pe primul loc, cu venituri anuale de 10,9 milioane euro

* Selectionerul Angliei, Sven-Goran Erikson, se afla pe locul doi cu 6,9 milioane euro

* Erikson este urmat de Alex Ferguson, cel mai longeviv antrenor din istoria lui Manchester Utd, cu 5,9 milioane euro

* Indemnizatia de reziliere a contractului pe care il avea cu Valencia il plaseaza pe Claudio Ranieri pe locul patru, cu 5,3 milioane de euro

* Pe locul cinci se afla Arsene Wenger, antrenorul semifinalistei Champions League, Arsenal Londra

* Antrenorul Barcelonei, Frank Rijkaard, ocupa locul noua, cu un venit de 3,5 milioane euro.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania