Afaceri de la zero

Romania fara Hagi, dar cu obligatia de a juca la victorie

20.06.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Pentru tricolori, lucrurile sunt clare. Orice alt rezultat decat o victorie in fata Angliei asta seara (21.45, TV Romania 1) inseamna sfarsitul aventurii belgiano-olandeze. Asa zice regulamentul si trebuie sa-i multumim ca ne-a adus intr-o astfel de situatie. Asa cel putin poate vom juca si noi, in sfarsit, altceva. Altceva decat la mica ciupeala, altceva decat temporizare. Depindem si de meciul cu portughezii al Germaniei (21.45 Eurosport), care nu trebuie sa invinga la o diferenta mai mare decat noi. Asadar, un nou stimulent pentru a-i forta pe Adi Ilie et comp. sa puna osu. Va fi greu fara Hagi, suspendat pentru cumul de cartonase galbene, dar poate ca e spre binele nostru. "Regele" isi va lua adio de la "nationala" dupa Euro si este o ocazie sa ne dam seama cam cate parale facem fara el in acest moment.

Dan Petrescu, cel putin, nu pare catusi de putin ingrijorat din cauza absentei lui Gica. Le-a si spus-o jurnalistilor englezi. Dan crede ca Romania are avantajul psihologic al victoriei de la Coupe du Monde, "unde i-am batut pe britanici tot in ultimul meci din grupa". ai Dorinel Munteanu ii tine isonul. "Daca-mi aduc eu bine aminte, n-au mai castigat in fata nostra de o vesnicie", le-a declarat "Munti" ziaristilor germani, iar Ionut Lupescu a pus punctul pe i: "Fara Hagi suntem in stare sa jucam cel putin la fel de bine". Afirmatia ex-dinamovistului are si un alt substrat, legat in mare masura de nemultumirea lui fata de cat a jucat pana acum. "Intrebati-i pe cei care au fost in teren, nu pe mine", le-a sugerat Lupescu ziaristilor care i-au solicitat parerea despre meciul pierdut in compania Portugaliei. Corul nemultumitilor s-a intins periculos de mult, lui si ex-giulesteanului Ganea alaturandu-li-se Ciobotariu, lasat inexplicabil deoparte dupa o evolutie buna cu Germania. Inexplicabil pentru cei de acasa, caci pentru aceia care graviteaza in jurul delegatiei noastre lucrurile au fost lamurite tot de Lupescu: "Mi-e limpede ca la Nationala se joaca pe prietenii si pe interese". Nemtii obisnuiesc sa spuna ca prea multa monotonie strica si ca la o echipa e bine sa mai fie din cand in cand si scandal. La ei, poate. Dar noua, oare, ne-o prinde bine?

Cine in locul lui Hagi? - este intrebarea care ne framanta pe toti. Ar putea fi Dorinel Munteanu, care face pe regizorul si la Wolfsburg. ai o face chiar bine. Insa varianta cel mai des vehiculata este Laurentiu Rosu. Surse din anturajul lotului o sustin si o explica prin aceea ca stelistul e tot stangaci, ca si Hagi, astfel ca nu s-ar mai pune problema unei rotatii a posturilor la ceilalti.

Pentru englezi, absenta lui Gica este decisiva. Asa zic atat selectionerul Kevin Keegan, cat si fostul celebru international Bobby Charlton. Inca euforici dupa victoria in fata Germaniei, ei se vad deja cu cele 3 puncte in buzunar. Anglia mai are si varianta unei remize, ceea ce ar putea-o determina sa evolueze la fel de retinut ca si cu nemtii. Meci in care, spune Hagi, "n-au aratat nimic care sa ma sperie". OK, dar tu, Gica, vei fi in tribuna.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania