Afaceri de la zero

Roberts-Multiplex din Australia, miza pe Wembley

03.03.2005, 00:00 Autor: Mihaela Andries

Familia Roberts din Australia controleaza Multiplex. Care nu construieste cinematografe, ci stadioane olimpice si cateva dintre cele mai inalte cladiri ale lumii. In prezent, vestile rele ameninta sa zdruncine fundatia grupului, cu toate ca Multiplex si-a cladit o afacere solida in ultimii patruzeci de ani, consacrandu-se drept lider in sectorul constructiilor si al administrarii de proprietati imobiliare.


In decembrie 2003, Multiplex Limited si-a listat actiunile la bursa australiana, obtinand 1,2 miliarde de dolari australieni (714 milioane de euro) din operatiune.


Multiplex Group s-a format prin unirea activitatilor Multiplex Limited cu portofoliul de investitii in sectorul imobiliar detinut de Multiplex Property Trust. Acesta din urma ofera servicii complete pentru constructia, dezvoltarea si vanzarea de imobile.


Multiplex este compania care a construit Stadium Australia (actualul stadion Telstra) pentru Jocurile Olimpice de la Sydney (2000).


Din acel moment, proiectele in care s-a implicat grupul au sporit in marime si in complexitate, lasand mult in urma canalul de scurgere construit in sudul orasului Perth in 1962 - primul proiect al companiei fondate de John C. Roberts.


La Sydney, de la un modest proiect realizat in anii '80, Multiplex a devenit, in zece ani, principalul contractor de pe piata. Anul 1997 a insemnat extinderea in Noua Zeelanda si in Emiratele Arabe Unite.


La Dubai, Multiplex a infiintat o societate mixta cu Excelenta sa Nasser Abdullah Hussain Lootah, Nasa Multiplex ajungand in scurt timp lider si in sectorul de constructii regional. Intre imobilele construite se numara trei dintre cele mai inalte cladiri din Dubai.


Printre proiectele in derulare se afla The Gate, care va gazdui bursa din Dubai, cladirile rezidentiale Burj Residences si hotelul Grosvenor House. In plan se afla si o expansiune in SUA si China, piete cu imens potential, dar deocamdata familia Roberts sta deoparte si analizeaza.



Specializare in stadioane olimpice


Impunerea in Marea Britanie s-a realizat intr-un timp mult mai scurt decat in Australia. Intrata in 1999 pe piata, Multiplex se situeaza in prezent intre pri-mele trei firme de constructii, dupa amploarea proiectelor realizate.


Printre cele mai mediatizate se numara refacerea stadionului Wembley. Vizibilitatea companiei a sporit o data cu cresterea in inaltime a arcadei stadionului pe fundalul destul de liniar al Londrei.


Multiplex a asistat Asociatia de fotbal a Marii Britanii si in privinta finantarii pentru realizarea proiectului, ceea ce i-a adus puncte in plus in ochii altor potentiali clienti.


Cu o capacitate de 90.000 de locuri si elemente arhitectonice similare stadionului Telstra, Wembley este unul dintre argumentele pe care Londra se bazeaza pentru a fi aleasa ca locatie a unei editii viitoare a Jocurilor Olimpice. In materialele publicitare, Asociatia britanica de fotbal se lauda chiar ca noul Wembley va fi "mai mare decat Stadium Australia" si, desigur, mai mare decat Stade de France.



Scandalul designului, pierderi de sute de milioane


Derularea operatiunii a intampinat recent obstacole: lucrarile s-au oprit anul trecut din cauza unui litigiu intre Multiplex si firma subcontractanta Cleveland Bridge, responsabila pentru designul si constructia arcadei din otel a stadionului.


Cleveland a fost in cele din urma inlocuita cu firma olandeza Hollandia, dar reputatia Multiplex nu a scapat neatinsa. La momentul inlocuirii Cleveland, compania anuntase ca schimbarea nu va afecta calendarul proiectului si nici bilantul.


Drept urmare, Multiplex a iesit din gratiile investitorilor dupa ce a dezvaluit ca va diminua cu 68,3 milioane de dolari profiturile prognozate pentru proiect. In doua zile, valoarea bursiera a Multiplex a scazut cu 886 milioane de dolari australieni. Compania a anuntat ca nu va mai inregistra profit din proiectul refacerii stadionului Wembley, in valoare de 1,2 miliarde de dolari australieni, din cauza litigiului cu Cleveland Bridge si a cresterii costurilor.


Prima audiere in acest caz este asteptata in primul trimestru al anului viitor. In cazul in care va reusi sa obtina circa 41% din despagubirile de 110 milioane de lire sterline (160 milioane de euro) pe care le solicita celeilalte parti, Multiplex nu va inregistra nici pierderi din proiectul londonez.


Avertismentul legat de Wembley a intervenit la numai trei luni dupa ce compania a organizat pentru investitori un tur al stadionului si al altor imobile in curs de finalizare, vanzand apoi actiuni de 120 milioane de dolari australieni pentru a-si finanta expansiunea britanica.


Firma a subliniat ca, in momentul vanzarii actiunilor, nu a anticipat ca Wembley va avea un impact negativ asupra rezultatelor financiare. Nici o alta vanzare de actiuni nu este planificata pentru perioada imediat urmatoare, sustine compania, care s-a angajat sa ofere pe viitor informatii detaliate despre proiectele ample si posibilele riscuri.


Ca sa mai calmeze spiritele infierbantate ale investitorilor si actionarilor, presedintele Multiplex, John Roberts, a anuntat ca ofera o garantie extraordinara de 50 milioane de dolari australieni (29,7 milioane de euro) pentru orice pierderi care ar aparea in legatura cu proiectul Wembley.


Neobisnuita interventie a avut efectul scontat si actiunile s-au redresat usor, permitand companiei sa spere ca dezvaluirea tarzie a problemelor va fi atribuita unei comunicari deficiente si nu va lasa sa planeze dubii asupra integritatii Multiplex.


Familia Roberts detine un pachet de 26% din actiunile Multiplex, estimat la aproape un miliard de dolari. Ca firma privata, Multiplex era recunoscuta pentru discretia asupra afacerilor sale. De la listarea la bursa, compania s-a vazut insa obligata sa iasa in lumina reflectoarelor.


Caderea actiunilor ar fi provocat diminuarea cu mai mult de 230 de milioane a valorii participatiei. Totusi, Andrew Roberts a afirmat ca garantia oferita de familie nu a fost rezultatul unei dorinte de protejare a intereselor personale.


"Nu este nevoie sa facem acest lucru, avand in vedere ca vestea proasta s-a aflat deja. Ceea ce familia Roberts incearca sa faca este sa ofere confort investitorilor si sa-si demonstreze angajamentul constant fata de companie".


Roberts se asteapta ca estimarea privind posibilele pierderi sa nu se materializeze.



Londra, santierul preferat


Cu toate dificultatile pe care le intampina la Wembley, Multiplex se propteste tot mai bine in capitala londoneza, avid sa profite de expansiunea rara pe care o cunosc proiectele imobiliare.


Deceniile de activitate din Australia, in care compania a realizat sute de proiecte ample, pot fi considerate pregatirea potrivita pentru Londra. "Pur si simplu nu exista in Marea Britanie sau in Europa companii cu o experienta macar apropiata de a noastra in acest segment", declara anul trecut pentru o publicatie a PwC directorul executiv Andrew Roberts.


Un alt proiect cu rezonanta este constructia London Bridge Tower, o cladire de peste 300 de metri, poreclita "Ciob de sticla". Turnul de 350 milioane de lire sterline promite sa fie cea mai inalta cladire din Europa la momentul finalizarii, in 2009. Un hotel de cinci stele din reteaua Shangri-La va ocupa o parte din turn.


Clientii hotelului vor avea, de la inaltimea celor 66 de etaje ale turnului, o panorama spectaculoasa cuprinzand Turnul Londrei, Palatul Buckingham si Castelul Windsor, sau chiar Canalul Manecii in zilele senine.


Intre investitiile pe piata londoneza se mai numara: White City, un proiect de dezvoltare a unui shopping center in zona de vest a Londrei, estimat la 1,5 miliarde de lire sterline, Stratford City, un proiect de reconstructie urbana in estul Londrei si extinderea High Wycombe Town Centre in vestul capitalei.



Un etaj la trei zile


Multiplex construieste mult si repede. Atat de repede incat a provocat si mirarea cotidianului Financial Times.


Cu ceva timp in urma, publicatia comenta cu fascinatie cum se ridica un bloc de apartamente in Londra in ritm de un etaj pe saptamana. Desi ritmul este ametitor (si amenintator) pentru celelalte firme de constructii, este departe de a fi un record al Multiplex, care a reusit in Dubai o performanta si mai notabila: un etaj la trei zile, potrivit aceluiasi cotidian.


Oportunitatile abunda in Australia la fel ca in Marea Britanie. Diferenta este insa aria pe care o acopera si care coincide in Regatul Unit cu aria activitatilor grupului - constructii, dezvoltare de proprietati, investitii in proprietati imobiliare si administrare de imobile si utilitati. In numai trei ani, activitatile din Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite au ajuns sa reprezinte 30% din cifra de afaceri a grupului, fata de 2% anterior. In exercitiul 2004, incheiat la 30 iunie, veniturile Multiplex au totalizat 3,3 miliarde de dolari australieni (1,9 miliarde de euro), consemnand o crestere de 44% fata de anul precedent.


Urmatoarele sase luni (pana la 31 decembrie 2004) au adus companiei o crestere de 8,7% a cifrei de afaceri, la 1,6 miliarde de dolari si un profit net de 91,7 milioane de dolari.


Totodata, activele Multiplex au inregistrat o impresionanta crestere de 51,1% comparativ cu primul semestru al exercitiului precedent, situandu-se la 6,2 miliarde de dolari. Cresterea a fost mult favorizata de achizitia Ronin Property Group.


Pentru anul 2005, compania se asteapta la un profit net de 235,3 milioane de dolari australieni.



Tragatori de elita contra macaralelor


In aceasta saptamana, Multiplex a confirmat un anunt al politiei potrivit caruia a fost tinta unei tentative de extorcare in februarie.


O scrisoare trimisa la biroul companiei din Sydney continea o amenintare cu moartea la adresa angajatilor Multiplex, a carei ducere la indeplinire putea fi oprita doar prin predarea a 50 milioane de dolari australieni in termen de 24 de ore.


Intamplator, familia Roberts a pus deoparte in aceeasi perioada o suma de 50 milioane de dolari, insa a indicat ca aceasta nu are legatura cu tentativa de extorcare.


Expeditorii scrisorii au amenintat compania ca tragatori de elita vor impusca unul sau mai multi soferi de macarale in cazul in care nu li se va preda suma solicitata.


Printre posibilele surse ale amenintarii au fost amintite inclusiv grupari de crima organizata precum mafia rusa, potrivit lui Andrew Ferguson, secretarul sindicatului lucratorilor din constructii, industria forestiera, minerit si industria energetica. El a afirmat, totusi, ca sindicatul nu are nici o proba in acest sens.


"Siguranta fortei de munca este de cea mai mare importanta si continuam sa monitorizam situatia impreuna cu politia, angajatii si sindicatele", a indicat Multiplex intr-un comunicat, manifestandu-si recunostinta fata de sprijinul acordat de personal si de restul industriei in aceste momente. Compania nu a oferit detalii cu privire la continutul scrisorii, dar a confirmat ca locul unde ar putea avea loc incidentul nu era precizat.


Dupa ce au fost informati in legatura cu amenintarea, angajatilor li s-a oferit posibilitatea de a alege daca doresc sa-si continue sau nu lucrul. Peste 100 de muncitori au parasit, marti, punctele de lucru, dar au revenit miercuri la munca, dupa expirarea celor 24 de ore.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania