Afaceri de la zero

Reteta unei marje de 60%: sa alerge altii pentru tine

27.04.2006, 00:00
Sa accelerezi imediat ce fanionul a fost ridicat. Sa te simti liber cand prinzi viteza din ce in ce mai mare. Sa simti adrenalina. Acestea sunt cele mai importante momente pentru pasionatii de karting. Proprietarii insa raman cu satisfactia unui profit anual de peste 90.000 de euro.

"Kartingul, atat ca agrement, cat si ca sport de performanta, este foarte scump. De aceea este important sa-i facem pe oameni sa inteleaga ca banii pe care i-au dat pentru cateva minute de facut tururi pe pista sunt dati cu placere. Daca noi ii cream o atmosfera placuta, atunci el va veni si a doua zi si a treia zi. Iar in a patra zi, daca nu se da, sigur trece pe aici sa ne salute", spune Florentina Dragan, unul dintre cei doi administratori ai Circuitului de Kart Herastrau din Bucuresti.

Familia Dragan si-a inceput afacerea la inceputul sezonului 1998, in urma unei investitii de 102.650 euro. Din care bitumul a costat 40.450 euro (fiecare din cei 350 de metri de pista de 2 cm grosime ajungand la un cost de 115 euro), iar sistemul de cronometrare al pistei, 8.900 euro.

"Sistemul consta intr-un senzor care este introdus in asfalt si care identifica dupa fiecare tur numarul kartului, timpul real sau cate secunde sau minute a rulat kartul si viteza medie a masinii, in cazul in care pilotii doresc sa se cronometreze sau sa concureze", explica Florentina Dragan.

Karturile au fost aduse din Suedia, pretul de achizitie al acestora variind intre 2.300 si 3.000 euro bucata. " Acestea nu se gasesc in Romania si trebuie sa le importam din strainatate. Din acest motiv, sportul este atat de scump", marturiseste Florentina Dragan.

Daca pana in 2002 familia Dragan a incercat doar sa amortizeze investitia, in ultimii patru ani situatia s-a schimbat. "In 2005 am inregistrat o cifra de afaceri de 550.000 lei (153.000 euro). Iar pe primele patru luni ale acestui an am depasit deja nivelul de 300.000 lei (85.200 euro)", a spus Robert Dragan, celalalt proprietar al circuitului.

Florentina Dragan considera ca cel mai important factor in atragerea clientilor a fost deschiderea catre acestia, indiferent de venituri sau de statutul social. "Din momentul in care nu ne-am mai gandit la pista asta ca la un business, deja nu s-a mai vorbit de o relatie client-angajat, s-a venit la prieteni. Totul s-a transformat intr-o activitate de suflet. Daca gandesti numai din punctul de vedere al businessului, s-ar putea sa ai probleme", spune administratora Circuitului de Kart Herastrau.

Tariful standard in timpul saptamanii, calculat in functie de pretul cauciucurilor, de consumabile si de motor, a ajuns in prezent la 19 lei pentru 5 minute (12-13 tururi de pista). In weekend pretul se ridica la 29 lei, copiii primind initiere gratuita inainte de a se urca pentru prima oara intr-o astfel de masina.

In prezent, firma dispune de doua karturi pentru copiii intre 3 ani si jumatate si 7 ani, doua pentru cei intre 8 si 12 ani si sase karturi pentru adulti, toate avand o capacitate de 7CP (cai-putere). Pe langa acestea a fost introdus si un alt tip de kart: cel de curse, de 15CP, de care beneficiaza doar cunoscatorii.

"Kartul de curse nu se inchiriaza oricui. Este doar pentru cei care vin de foarte mult timp la noi. El a fost creat pentru prietenii nostri, pe care vrem sa-i rasfatam. Dupa patru ani de activitate, am zis ca trebuie sa cream ceva pentru a nu ne plafona. Voiam sa le scoatem adrenalina in continuare clientilor fideli si atunci a aparut acest ÇmonstruÈ cum ii zic eiÕÕ, recunoaste Florentina Dragan.

Pentru cei care vin foarte des exista si un sistem de abonamente. Abonamentul Standard e valabil pe intreg sezonul martie - noiembrie si costa 99 lei, iar cel Platinum (include kartul de 15 CP) costa 699 lei.

Circuitul de Karting din Herastrau are clienti de toate varstele. " La noi vin si baieti si fete, si doamne mai in varsta, si copii. Cel mai mic client a avut 3 ani si jumatate, iar cel mai mare, 70 de ani. Sunt oameni care vin zilnic, de patru ani", spune proprietarul pistei. De doi ani, firma a inceput o colaborare cu British School. "Pentru ei este o varianta de sport, si au ales kartingul. Lucram cu ei in fiecare zi pe saptamana", explica Florentina Dragan. O alta colaborare este aceea cu gradinita MEA, cu care se lucreaza doar o data pe saptamana.

Daca initierea pentru agrement este gratuita, cursurile pentru cei care vor sa faca din sportul acesta o performanta costa foarte mult. Ei pot urma un curs de 10 ore in care pot invata si teorie, si putina mecanica. La sfarsit se da un examen, dupa care pot obtine licenta de pilot. Scoala este acreditata si costa 1.500 lei (425 euro).

Cel mai mare dusman al unui Circuit de Karting este vremea. Intr-o perioada in care ninge sau ploua nu se fac incasari, desi cheltuielile sunt aceleasi. "Daca nu ai indoor (amenajari pentru interior), decembrie, ianuarie si februarie sunt luni moarte. In acest timp trebuie sa platim salariile, curentul, tot ce tine de utilitati, de aceea este foarte important sa stii cum o administrezi", spune Florentina Dragan.

Dupa parerea lui Robert Dragan, aceasta afacere este extrem de profitabila, numai daca este condusa cu grija. "Daca este bine administrata, costurile pot fi aproximativ 40% din incasari."

"In momentul in care investesti, nu trebuie sa te gandesti cand vei scoate banii respectivi. Trebuie sa stii cum ii administrezi pentru a avea profit in urmatorii zece ani. Pentru ca va fi un fiasco total daca nu esti atent", il completeaza Florentina Dragan.

Cat despre clienti, proprietarii Circuitului de Kart din Herastrau spun ca acestia trebuie sa fie pasionati, iar daca nu s-au dat niciodata cu kartul, trebuie sa incerce. "Daca incearca, dar ezita, sigur ii vom convinge", spun ei. Cei care vin la agrement trebuie sa aiba ceva comod in picioare si pantaloni. Echipamentul special, alcatuit din casca, cagula si manusi, este asigurat de firma si intra in pretul tururilor.

Cu toate ca multi nu au auzit de acest sport, sunt persoane care s-au atasat atat de mult incat si-au cumparat propriul kart. Pentru acestia, familia Dragan a amenajat un garaj special, in care karturile impatimitilor sunt pastrate alaturi de cele ale firmei.

Cu toate ca incasarile sunt in medie de 1.000-1.200 lei (270-330 euro) pe zi, administratorii acestui circuit de karting au spus ca au avut vanzari si de 3.000 lei (830 euro) intr-o singura zi. Incasarile sunt mari doar in sezonul de vara, cand pista ramane deschisa si pana la

3-4 dimineata.

Florentina si Robert Dragan sunt decisi sa faca o alta pista de karting, la marginea Bucurestilor, mult mai mare decat cea pe care o detin, in prezent fiind in cautare de finantatori. "Spre dezamagirea mea, multi vor doar imagine, nu sunt interesati de o afacere cu pista de karting", spune Robert Dragan.

O alta familie impatimita de sportul pe patru roti este familia Gosman din Brasov. Dupa multi ani in care businessul acesta era doar un vis greu de realizat, cei doi brasoveni

si-au construit recent o pista de karting la 6 km de Brasov. "Ideea construirii unei piste este foarte veche, dar din lipsa de mijloace materiale nu s-a putut realiza decat in clipa in care un prieten din Germania ne-a propus sa ne asociem pentru construirea acestui circuit", spune Susana Gosman, unul dintre administratorii Circuitului Marterkart.

Investitia a inceput o data cu achizitionarea a 2 ha de teren si a costat aproximativ 300.000 de euro. Iar pentru pista de 1.050 de metri lungime, 7 metri latime in linie dreapta si 8 sau 9 metri in curbe s-au alocat in jur de 130.000 de euro. Tot cu ajutorul unui prieten din Germania au reusit sa achizitioneze masinile la doar 500 de euro.

"In prezent, pe pista noastra ruleaza 26 de karturi, cu motoare intre 4 si 6,5 CP, 22 pentru adulti si 4 pentru copii. Pentru a avea o oferta completa, pe langa karturile din Germania, am mai importat karturi din Italia", spune Gosman. In ciuda faptului ca pista a fost data in folosinta in luna noiembrie a anului trecut, pista de karting brasoveana a functionat doar doua luni. "Incepand cu acest an vrem sa organizam din ce in ce mai multe evenimente pentru petrecerea timpului liber al clientilor de la diferite companii din Brasov", explica proprietara Circuitului Marterkart.

Cu toate ca tarifele standard pentru 10 minute de adrenalina variaza intre 25 lei pentru copii si 35 lei pentru adulti, clientii indiferent de varsta au inceput sa frecventeze circuitul de langa Brasov, in special pentru locatia aleasa in aer liber.

Deocamdata proprietarii pistei incearca

sa-si amortizeze investitia, fiind convinsi ca deschiderea unui circuit de karting nu este un business din care pot obtine un profit imediat, dar care bine administrata se poate extinde usor. "Este clar ca acest tip de investitie se recupereaza in timp. Este o afacere pe termen lung pe care trebuie sa o dezvoltam, daca vrem sa mentinem interesul clientilor nostri", marturiseste Susana Gosman. Tarifele practicate de brasovenii de la Circuitul Marterkart pentru 10 minute de karting variaza intre 25 lei pentru copii si 35 lei pentru adulti.



Sase ponturi despre karting

* un circuit de karting necesita o investitie intre 100.000 si 300.000 euro

* pretul unui kart variaza intre 500 si 3.000 euro

* cifra de afaceri medie a unui circuit de karting pe zi variaza intre 1.000 si 1.200 lei (270-330 euro)

* marja de profit a unui circuit de karting este de 60%

* scoala de karting pentru profesionisti costa 1.500 lei (425 euro)

* 5 minute pe pista de karting costa 19 lei (5,4 euro) pentru copii si 29 lei (8,24 euro) pentru adulti
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania