Afaceri de la zero

"Amicalul" cu Olanda a confirmat dependenta Romaniei de Hagi

29.05.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Cine nu stie altceva decat scorul "amicalului" Olanda - Romania, 2-1, poate trai cu impresia ca ne-am vandut destul de bine la Amsterdam de vreme ce am pierdut la limita, ba am reusit chiar sa marcam primul gol din istoria confruntarilor cu Portocala Mecanica la ea acasa. Cine are in plus si evolutia scorului, 1-0, 2-0 si 2-1, poate intui cel putin faptul ca am indraznit ceva mai mult abia dupa ce ne-am vazut condusi pe tabela. Acesta ar putea constitui practic punctul de plecare al unei judecati pe marginea celor intamplate sambata seara pe "Amsterdam ArenA".

In fata marii favorite la titlul continental, "tricolorii" au evoluat multa vreme cu teama, asa cum a recunoscut si selectionerul Emeric Ienei la conferinta de presa. Teama de vedetele olandeze, de o infrangere la scor? In prima parte cel putin, nu s-a vazut decat Hagi. Marcat strans de olandezi, pe alocuri chiar dur, maniera tratata cu prea multa ingaduinta de arbitrul norvegian Terge Hauge, "Regele" a avut unele sclipiri, insa in conditiile submediocritatii celorlalti jocul echipei a suferit din plin. Deranjante au fost in special non combaturile unor veterani, precum Filipescu, Gica Popescu, Dan Petrescu sau Viorel Moldovan. Pe partea lui Dan si a lui Felipe a fost o paine de mancat pentru Overmars si Zenden, Gica Popescu a aparut extrem de nesigur in fata abilului Kluivert, iar Vio Moldovan aproape ca n-a existat pe gazon. Olanda a incheiat in avantaj prima repriza, cu un gol inscris in minutul 43 (Overmars), dar scorul putea fi mult mai mare.

Ai nostri au schimbat foaia, in sensul ca au inceput sa se vada mai mult si mai periculos in fata portii lui Van der Saar, abia dupa ce Ienei le-a facut loc lui Dorinel Munteanu, in schimbul lui Petrescu, si Contra, care l-a substituit pe Filipescu. La inviorarea jocului tricolorilor a contribuit mult si pasivitatea gazdelor, a caror cadere imediat dupa pauza a fost incondeiata de selectionerul Frank Rijkaard. Cu toate acestea, in timp ce "tricolorii" s-au intrecut in ratari, "capul" lui Moldovan fiind a doua noastra ocazie dupa cea irosita de Dan Petrescu in minutul 16, balonul a poposit din nou in poarta lui Lobont, gol Kluivert in urma unei ezitari a lui Gica Popescu" (Ienei dixit). S-a facut apoi de 2-1, deviere Moldovan la o "directa" marca Hagi, putea fi 2-2 daca n-ar fi ratat Ganea - foarte afectat ca este mereu rezerva -, dar la fel de bine si 3-1, scor pe care Frank de Boer l-a vazut mai aproape de realitatea din teren.

Constient ca a fost singurul test serios al "nationalei" inaintea europenelor din Belgia si Olanda, cel care trebuia sa ne spuna "cam pe unde ne situam", Hagi s-a declarat multumit de evolutia tinerilor incercati, le-a cerut coechipierilor "sa creada mai mult in valoarea noastra, in posibilitatile noastre" si a apreciat ca in cele doua saptamani cate au mai ramas, "jocul poate fi imbunatatit". Mass-media occidentala nu s-a aratat insa deloc impresionata de cele aratate de tricolori la Amsterdam. Postul de televiziune german SAT 1 a insistat pe faptul ca "Olanda a fost o palarie prea mare pentru romani", iar agentia olandeza de presa ANP a subliniat ca elevii lui Frank Rijkaard s-au impus fara sa forteze, lucru impartasit si de France Presse. Ar fi imaginea cea mai fidela cu care ramanem dupa acest test, intregita de aprecierea lui Cristi Chivu, care a declarat presei olandeze ca "la noi, totul depinde de Hagi".


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania