Afaceri de la zero

Proiectele private, sursa de crestere pe constructii

24.03.2006, 00:00
Ratele atractive de profit din industria constructiilor si potentialul mare de crestere al pietei de profil au fost principalii factori pe care au mizat investitorii greci cand au venit in Romania.

Companii precum Diekat, Aegek, Terna sau Pantechniki s-au pozitionat odata cu venirea in Romania pe proiecte de infrastructura locala.

In faza a doua a operatiunilor lor in Romania, unele companii de constructii s-au orientat pentru a-si dezvolta businessul si catre proiecte private.

Strategia companiei grupului Diekat a fost de a dezvolta proiecte cu finantare europeana. Printre proiectele firmei Diekat se numara executarea lucrarilor pentru reabilitarea economica si ecologica a bazinului raului Teleajen sau reabilitarea sistemului de alimentare cu apa, canalizare si alimentare cu gaze naturale in cadrul proiectului de modernizare a infrastructurii lacului Amara.

"Diekat a venit in Romania datorita faptului ca la momentul intrarii pe piata romaneasca nu erau multe companii de constructii cu portofoliu de lucrari si experienta care sa le permita participarea la diverse licitatii internationale", a declarat pentru ZF Athanosios Manousos, directorul general al Diekat Construct.

Prezent pe piata romaneasca din anul 1995, Diekat Group Romania include companiile Diekat Construct SA si Diekat SA Atena - Grecia, Sucursala Romania.

Diekat Construct, cea mai importanta companie din Romania a grupului grec, a realizat in 2004 afaceri de 10,7 mil. euro.

"Compania a beneficiat de suportul tehnic al companiei-mama grecesti, Diekat SA, firma de constructii cotata la bursa din Atena, dar pe masura ce compania a castigat si derulat in Romania diverse proiecte civile si industriale si-a dezvoltat si propria echipa de specialisti pentru diverse tipuri de constructii: civile , industriale, edilitare", spune Manousos.

Investitiile Diekat au ajuns in prezent la circa 6 milioane de euro, potrivit reprezentantilor companiei. Compania s-a pozitionat in aceasta perioada ca unul dintre cei mai activi operatori de pe piata constructiilor, dar si ca investitor pe piata imobiliara a Capitalei.

Printre proiectele importante derulate de constructorul grec anul trecut se numara modernizarea garii CFR din Cluj, Parcul industrial din Bacau sau un proiect de realizare si extindere a retelei de telefonie mobila pentru Cosmote Romanian Mobile Telecommunications.

Compania Diekat a preluat pe piata romaneasca compania de utilaje de constructii si mijloace de transport Inscut SA. Potrivit oficialilor greci, la baza acestei decizii a stat intentia de a adauga la serviciile oferite in domeniul constructiilor si pe cele din domeniul transportului comercial.

Alti operatori de profil s-au implicat mai mult decat a construi, intrand inclusiv pe segmentul afacerilor real estate.

Compania Aegek a vandut anul trecut cladirea de birouri Millenium Business Center pentru 5 mil. euro, aflata in constructie in apropierea bisericii Armenesti din Capitala.

Aegek este una dintre companiile grecesti specializate in domeniul constructiilor, activa in Romania prin compania Aegek-Rom Construct, infiintata in 1998.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania