Afaceri de la zero

Pretul petrolului va afecta economia Europei la anul

09.05.2006, 00:00
Pretul petrolului a crescut cu 34% anul trecut, ajungand la apogeu la 75,35 $/baril in aprilie anul acesta.

Comisia Europeana spune ca in cele douasprezece tari din zona euro cresterea economica va incetini anul viitor din cauza aprecierii pretului petrolului si a ratelor dobanzilor, relateaza Bloomberg.

Economia de 10.000 de miliarde de euro a tarilor din zona euro va creste cu 1,8% in 2007, dupa cresterea de 2,1% de anul acesta, au declarat oficialii Comisiei Economice a UE, care prognozase in noiembrie anul trecut o crestere de 2,1% pentru 2007.

"Pentru 2007, riscurile inclina sa scada, incertitudinile fiind legate de evolutia pretului petrolului de care depind cresterea economica si inflatia", a spus comisia. Exporturile s-ar putea reduce pe masura ce cresterea restrictiilor monetare pe regiuni incetineste economia mondiala. BCE si Banca Japoniei au crescut costurile creditelor pentru a putea stapani inflatia. Chiar si guvernul american a semnalat ca ar putea sa opreasca masurile de crestere a ratei dobanzii de referinta odata ce a inceput sa apara o incetinire a cresterii economice.

"Cresterea in SUA ar putea incetini, dar se pare ca Japonia si Europa accelereaza", a spus Ian Stewart de la Merrill Linch inainte de intalnirea de ieri a guvernatorilor bancilor centrale la Basel. "Cresterea economica de anul acesta ar putea fi totusi peste nivelul anticipat". Cresterea din Europa si Japonia accelereaza pe masura ce exporturile alimenteaza investitiile, chiar daca pretul de peste 70 de dolari al barilului de petrol a adus costuri mai mari pentru economie.

Costurile record din industria energetica ameninta sa submineze cresterea economica din zona euro, care este momentan echilibrata de cresterea investitiilor gospodariilor si a cheltuielilor consumatorilor. Companiile se vor confrunta cu costuri ale creditelor mai mari dupa ce presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat saptamana trecuta ca viitoarele majorari sunt necesare pentru combaterea inflatiei.

Pretul petrolului a crescut cu 34% anul trecut, ajungand la apogeu la 75, 35 dolari barilul in aprilie anul acesta, majorand costurile facturilor companiilor si consumatorilor. Ieri pretul unui baril de petrol era 69,69 dolari la bursa din Bruxelles.

Comisia a declarat ca inflatia va creste cu 2,2% in 2006 si 2007, majorand cota pentru anul urmator de la 1,8%, la cat o evaluase in noiembrie. Banca Europeana a crescut ratele de doua ori de la inceputul lui decembrie, iar piata la termen arata ca traderii se asteapta la o rata de cel putin 3,25% pana la sfarsitul anului.

Cresterea economica in zona euro ar putea fi dictata de Germania, tara cu cea mai mare economie din regiune, unde companiile cresc investitiile pentru a satisface cerea globala. Economia Germaniei ar putea creste cu 2% anul acesta in comparatie cu doar 0,9% anul trecut a declarat pe 3 mai institutul economic IW. Germania a inregistrat pe parcursul ultimilor cinci ani o crestere economica medie de doar 0,7%.

"Isi poti da seama ca economia va inregistra o crestere odata ce economii cum e cea a Germaniei sau Italiei incep sa isi revina", mai spune Stewart.

Pe masura ce economiile Europei si Japoniei isi revin, Trichet si omologii sai din G-10 ar putea cere din nou Chinei sa lase sa se aprecieze yuanul pentru a ridica presiunile la care sunt supuse euro si yenul.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania