Afaceri de la zero

Pretul graului nu asculta de estimarile autoritatilor privind noua recolta

15.06.2000, 00:00 Autor: Cosmin Ghinea


In prezent, pe piata romaneasca nu se mai gaseste grau, care sa poata fi cumparat cu un pret inferior cotatiilor diferitelor burse de cereale, de 108 dolari/tona, in conditiile in care preturile anterioare erau la jumatate din acest nivel.

Unele surse din randul comerciantilor de grau cu ridicata afrima ca pretul graului s-a dublat fata de inceputul anului si nu numai din cauza secetei cat a insuficientei productiei de anul trecut.

"Practic, in ultimele trei luni singurele singure surse de aprovizionare pentru unitatile din acest sector au fost Rezervele de Stat, din care au fost alocate aproape 300.000 de tone", au spus reperzentanti ai acestor societati. Potrivit acestora, pentru a obtine sub forma de imprumt 100 de tone de grau de la Rezervele de Stat, o asemenea unitate trebuia sa prezinte o garantie bancara de 4.730 de lei/kilogram. Avand in vedere ca pentru emiterea acestei garantii, bancile percep un comision care poate varia intre 13-17%, la care se mai adauga si un procent de 2% platit Agentiei Rezervelor de Stat, rezulta ca o firma trebuia sa plateasca peste 500 de milioane de lei.

"Daca din actuala recolta, aceste societati nu vor putea achizitiona grau sub 2.000 de lei/kilogram, ele vor iesi in pierdere", mai spun acestia. Pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie sa existe o subventie acordata de autoritati, pentru ca si producatorii trebuie sa isi acopere costurile.

Oficialitatile romane sunt optimiste in ceea ce priveste recolta din acest an, spunand ca aceasta ar putea ajunge la circa 3,7 milioane de tone, cantitate in masura sa asigure necesarul de consum al Romaniei, de 3,5 milioane tone anual.

Dupa o evaluare exacta a pagubelor, ministerul va propune si acordarea de compensatii fermierilor, care sa fie in masura sa reinfiinteze culturile in toamna. Pagubele inregistrate pana in prezent sunt de circa 4.100 de miliarde de lei.

In privinta graului de import care poate fi cumparat pentru 108 dolari/tona trebuie adaugate si taxele vamale aferente care ridica pretul graului la aproape 135 de dolari/tona, ceea ce la un curs valutar de aproape 21.000 de lei, conduce la un pret cu putin sub 3.000 de lei/ kilogram. La aceste valori trebuie adaugate si costurile de transport, de aproape 300 de lei/kilogram.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania