Afaceri de la zero

Presedintele celei mai mari banci germane si-a dat demisia

04.04.2006, 00:00
Rolf Breuer, presedintele consiliului director al Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, si-a prezentat demisia, scrie Bloomberg. Decizia a survenit dupa ce Curtea de Justitie a decis ca Breuer a gresit atunci cand a suspectat compania media Leo Kirch de imposibilitatea de a-si plati creditele.

Conform anuntului Deutsche Bank, Breuer, 68 de ani, va fi inlocuit de actualul director financiar, Clemens Boersig. Noul director financiar al bancii va fi americanul Anthony Di Iorio. Totodata, comitetul de conducere va fi intregit de elvetianul Hugo Banziger, care are sarcina de a analiza riscurile bancii. Astfel, Breuer isi va inceta efectiv activitatea pe 3 mai, desi contractul sau expira in 2008.

Deutsche Bank si Breuer lupta impotriva acuzatiilor conform carora Breuer a cauzat pagube companiei Kirch Holding, punand sub semnul intrebarii capacitatea companiei de a-si plati imprumuturile. Acest lucru s-a intamplat in 2002 cand Breuer era directorul executiv al bancii. Imprumutul acordat unitatilor companiei media Kirch a fost de 700 de milioane de euro.

"Este o rusine ca scandalul Kirch este motivul pentru care Breuer pleaca", a declarat Wolfgang Gerke, profesor la Universitatea de Studii Bancare Nuremberg-Erlangen. "Nu este nimic nou. Toata lumea stia. Am ramas fara cuvinte", a adaugat el.

Procesul impotriva lui Breuer a pornit de la o declaratie scurta de 1 minut si 37 de secunde pe care acesta a dat-o in februarie 2002 la postul de televiziune Bloomberg.

"Tot ceea ce citesti si auzi despre Kirch este ca din punct de vedere financiar nu este pregatita sa primeasca alte imprumuturi", a declarat el. Cand Breuer a facut aceasta declaratie era si presedintele asociatiei creditorilor.

In cei sase ani in care a fost CEO, Breuer a extins Deutsche Bank pe plan international pentru a putea concura cu bancile de pe Wall Street, precum Goldman Sachs si Morgan Stanley. Rolf Breuer a fost inlocuit de elvetianul Josef Ackermann in 2002.

Breuer a avut o "personalitate puternica, fiind punctul stabil al bancii mult timp", a declarat Guy Stern, director de investitii la Credit Suisse Asset Management. "Ramane de vazut daca Boersig va putea face o treaba la fel de buna", a adaugat el. Boersig face parte din Deut-sche din 2000, dupa ce doi ani, din 1997 pana in 1999, a fost director financiar al companiei germane RWE.

Faptul ca un director financiar devine presedintele consiliului de conducere nu este un lucru neobisnuit pentru o companie germana. Karl-Herman Baumann, care a fost presedintele consiliului director al Siemens intre 1998 si 2005, a avut inainte functia de director financiar. Dupa ce Boersig va intra in noul rol, consiliul de conducere Deutsche, care se va mari de la 4 la 5 membri, isi va pierde majoritatea germana.

Breuer a fost de la inceputul carierei sale alaturi de Deutsche Bank. El s-a nascut in 1937 si a intrat in cadrul companiei in 1956 la o unitate a bancii. In 1969 el a devenit director la filiala din Frankfurt, iar in 1985 a intrat in Consiliul de conducere.

"Decizia pe care a luat-o Breuer este una onorabila, care are in vedere cele mai importante interese ale bancii", a declarat Ackermann, actualul CEO al bancii intr-un e-mail. roxana.grigorean@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania