Afaceri de la zero

Porumb si soia din abundenta in SUA

15.08.2000, 00:00 Autor: Radu Ionescu


Statele Unite vor inregistra in acest an cele mai mari recolte de porumb si de soia din istorie, ceea ce va mentine un nivel scazut al preturilor pe piata si va accentua presiunea asupra autoritatilor in privinta acordarii de sprijin financiar pentru fermieri, transmite Reuters.

Potrivit estimarilor Departamentului american al Agriculturii, productia de porumb va atinge nu mai putin de 10,369 miliarde de buseli (261 milioane de tone), cea de soia 2,989 miliarde de buseli (80 milioane de tone), in timp ce productia de bumbac va creste la 19,2 milioane de baloti.

Productia importanta de cereale va determina pentru al patrulea an consecutiv preturi reduse. Pretul porumbului "la poarta fermei", estimat la 1,65 dolari pe busel, ar putea fi cel mai mic din ultimii 28 de ani, iar la soia, apreciat la 4,35 dolari pe busel, ar putea fi cele mai reduse din ultimii 29 de ani.

Daca previziunile se vor adeveri, productia de porumb va creste cu 932 milioane de buseli fata de anul trecut, in timp ce productia de soia si bumbac va creste cu 13%. Nivelul record este de 10,102 miliarde de buseli de porumb - atins in anul 1994, 2,741 miliarde de buseli de soia in anul 1998 si 19,662 milioane baloti de bumbac in anul 1994.

Congresul american a adoptat in 1988 un decret prin care acorda fermierilor un sprijin special de peste 22 miliarde de dolari, din care 7,1 miliarde de dolari in acest an, pentru a-i proteja de preturile scazute ca urmare a unui exces de oferta.

Potrivit secretarului Agriculturii, Dan Glickman, subventiile importante acordate fermierilor americani vor continua in urmatorii ani si este probabil ca anul viitor sa fie aprobate fonduri suplimentare.

Recoltele de porumb si de soia ar putea depasi chiar si previziunile Guvernului, potrivit unor analisti din Chicago, care citeaza maxima "recoltele mari devin si mai mari". Astfel, productia de porumb ar putea atinge 10,470 miliarde de buseli, iar cea de soia ar putea depasi trei miliarde de buseli.

Expertii considera insa ca recolta isi va gasi desfacere imediat, mai ales in conditiile in care o vara secetoasa a afectat exporturile chineze de porumb si va incuraja importurile de soia.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania