Afaceri de la zero

Portile Austriei raman inchise pentru angajatii din estul Europei

31.05.2006, 00:00
Est-europenii se confrunta cu interdictii de intrare pe pietele muncii din Austria, Germania si Danemarca.

Cancelarul austriac Wolfgang Schussel a prelungit pentru inca trei ani interdictia de angajare a muncitorilor din Ungaria, Cehia, Slovacia si alte tari invecinate, cu toate ca dreptul de a munci in toate statele Uniunii Europene este unul din beneficiile oferite de statutul de membru, scrie International Herald Tribune.

Mesajul face parte din actiunile abile ale lui Schussel, al carui guvern se pregateste pentru alegerile de anul acesta si care in prezent detine presedintia UE.

Prin aceasta masura, Schussel, care face parte din Partidul Conservator, le-a "furat" strategia social democratilor, principalii adversari politici, care la randul lor se opuneau deschiderii complete pietei muncii, de teama ca aceasta masura sa nu lase austriecii fara locuri de munca.

"OMV a reusit sa transfere pana acum personal cu destula usurinta din tari precum Polonia, Ungaria, Cehia si chiar Romania, cu toate ca cea din urma nu a aderat inca la UE", a declarat Thomas H?mer, purtator de cuvant al companiei.

In ciuda criticilor primite din partea Comisiei Europene, Austria nu este singura tara care a prelungit interdictia de la 1 mai, Germania si Danemarca procedand la fel. Comisia a precizat ca Marea Britanie si Irlanda, tari care si-au deschis complet granitele imediat dupa aderarea noilor membri din mai 2004, au beneficiat enorm datorita muncitorilor din strainatate, in special in domenii precum constructiile sau cateringul.

Potrivit Comisiei Europene, cetatenii austrieci sunt cei mai sceptici, 32% dintre ei observand beneficiile oferite de statutul de membru, si doar 29% fiind de acord cu extinderea UE.

Austria a introdus mai multe exceptii pentru angajatii est-europeni, multe inca dinainte de extinderea din 2004. Angajatii cu salarii de minimum 30.000 euro anual sunt acceptati, precum si muncitorii cu abilitati deosebite.

"Avem nevoie ca angajatii nostri sa poata circula liberi intre sucursalele noastre transfrontaliere", a declarat Rupert Dollinger, seful de personal de la Erste Bank. Banca detine subsidiare in toate tarile estice vecine Austriei, plus Serbia si Romania.

In momentul de fata 30 de est-europeni lucreaza la sediul din Viena, dar numarul acestora ar fi de zece ori mai mare in cazul ridicarii restrictiilor.

Rata somajului din Austria a scazut in ultimele doua luni, ajungand la 5,2%, iar Schussel a declarat ca daca tendinta se mentine in urmatoarele sase luni, vor fi luate in considerare noi exceptii.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania