Afaceri de la zero

Poate totusi punem de-o academie de fotbal la Bangkok

10.03.2004, 00:00 Autor: Crenguta Nicolae


Multa cerneala a curs in ultimele luni despre cat de mult va conta pentru cariera francezului care antreneaza Liverpool sa termine sezonul nu mai jos de locul 4 in campionatul intern si sa-i scuteasca pe suporteri de inca un sezon dezastruos in Champions League. Presedintele clubului, David Moores, a vorbit deja despre aceste conditii ca despre un "minim absolut necesar", ceea ce a hranit speculatiile ca ratarea lor ar insemna demiterea antrenorului Gerard Houllier si plecarea de la echipa cel putin a vedetei Michael Owen.



Comentatorii care au inceput sa se obisnuiasca deja cu ideea demiterii lui Houllier au inceput mai nou sa se concentreze asupra implicatiilor posibilei plecari a lui Owen, dand frau liber lamentarilor ca, fara Michael, "The Reds" vor cadea pana la mijlocul clasamentului si vor ajunge de rasul lumii. Mai retinuti, cei de la ITV sunt insa de parere ca lipsa atacantului abia daca se va cunoaste, avand in vedere ca multiplele lui accidentari din ultimele doua sezoane si performantele sale destul de inconstante in teren nu indreptatesc nicidecum o comparatie intre Owen si varfuri de atac ca Ruud van Nistelrooy sau Thierry Henry, care aproape saptamanal puncteaza pentru United sau Arsenal. Malitiosii de la ITV reflecteaza ca poate e vina lui Houllier ca n-a izbutit sa-l faca pe Owen sa dea tot ce poate si chiar recomanda clubului sa-l vanda pe jucator, pentru ca "inca e posibil" sa obtina pe el 15-20 de milioane de lire, bani cu care Liverpool ar reusi apoi sa-si aduca in ograda alti cativa fotbalisti.



E adevarat ca echipa n-a dus-o deloc prea bine in ultima vreme cu Houllier pe banca tehnica. Sosit la Liverpool in 1998, Houllier a fost cel care a reusit sa aduca in 2001 in vitrina clubului din Anfield Road Cupa UEFA, Cupa Angliei si Cupa Ligii. Vremea gloriei a trecut insa, iar Liverpool a incheiat sezonul trecut abia pe locul al cincilea in Premier League si n-a reusit sa se califice pentru fazele din primavara ale Champions League. In sezonul actual, ghinioanele continua: a fost eliminata si din Cupa Angliei, si din Cupa Ligii, iar acum e abia pe locul al saptelea in campionat. Suporterii au reactionat cu un "Lasa-ne" cat se poate de violent, trimitandu-i scrisori de amenintare cu moartea si lui Houllier, si lui Owen, iar unii au scris chiar pe peretii centrului de antrenament al clubului urari de genul "Houllier, speram sa mori de SIDA".





Lasati, ca va finantez eu stadionul



Mai serioase decat amenintarile suporterilor par a fi deocamdata cele ale actionarilor clubului, in frunte cu Steve Morgan, un tip a carui avere, construita in calitate de patron al trustului de constructii Redrow, a fost zilele trecaute estimata de Mail on Sunday la 304 milioane de lire sterline, ceea ce il claseaza printre cei mai bogati oameni din Anglia. Morgan este al treilea mare actionar al Liverpool (cu 5%) si un critic constant al prestatiei lui Houllier, pe care il considera vinovat pentru decaderea imaginii clubului. "Am pierdut o generatie intreaga de suporteri. Cu 14 ani in urma eram inaintea Manchester United; acuma, oriunde te uiti vezi numai afurisitele de tricouri cu Vodafone (sponsorul Manchester United, n.n.)", suna cea mai blanda dintre declaratiile lui Morgan din ultima vreme. "N-am nimic personal cu Houllier, dar ceva trebuie sa se schimbe!", a tunat magnatul. Francezul mai are acum 14 luni de contract cu Liverpool.



La adunarea actionarilor de la inceputul lui ianuarie, David Moores, presedintele si actionarul majoritar al Liverpool (detine 51% dintr-un club evaluat la 40 de milioane de lire sterline, adica aproape 74 de milioane de dolari), s-a declarat atat de excedat de criticile lui Morgan, incat a amenintat ca isi va reconsidera propria pozitie in cadrul clubului - cu alte cuvinte, ca e posibil sa renunte la functie si poate chiar la actiunile Liverpool. "Presedintele a refuzat sa discute cu mine. Exista destui bani, atat ai mei, cat si ai altora, care asteapta sa fie investiti in club, dar Moores nu vrea sa-si dilueze participatia", a declarat atunci Morgan. "Daca vrea o intalnire, fie, o sa stam de vorba. Intr-adevar, ceea ce se intampla nu e benefic pentru club, chiar daca eu am incredere in continuare in Houllier. Daca binele clubului va presupune ca eu sa-mi diluez participatia de capital sau sa-mi vand actiunile unui alt Roman Abramovici, atunci va trebui sa fac asta", a replicat Moores.



Declaratiile presedintelui au stupefiat presa sportiva insulara, care a inceput sa-l implore sa-si pastreze pachetul de control asupra clubului. Caci David Moores e considerat in chip unanim drept un presedinte foarte bun, iar familia Moores si-a legat numele de cluburile Liverpool si Everton de mai bine de 50 de ani - or, englezii tin la traditie. Ziaristii considera ca toata problema se reduce la intentia lui Morgan de a cumpara partea lui Moores (sau macar de a-i reduce acestuia participatia, daca va avea loc o majorare de capital) si de a-si impune astfel deciziile la club. Dovada - discutiile despre constructia unui nou stadion in Stanley Park, cu o capacitate de 60.000 de locuri, care ar urma sa fie finantat prin credite in valoare de 80 de milioane de lire sterline.



In ciuda faptului ca un nou stadion e neaparat necesar pentru un club care acum nu poate primi pe Anfield mai mult de 45.000 de suporteri, directorul financiar al Liverpool, Les Wheatley, a promis ca se va renunta la plan "daca se va constata o escaladare a costurilor" peste 100 de milioane. Mai mult, Wheatley a insistat ca Liverpool sa nu contracteze credite noi ca sa cumpere jucatori, ceea ce l-a facut pe Steve Morgan sa se intrebe retoric de unde vor veni banii pentru stadion, daca nici macar bugetul pentru transferuri de jucatori nu e asigurat. Si si-a tras imediat spuza pe turta sa, conchizand ca ar fi ridicol ca Liverpool sa faca stadionul cu bani imprumutati, cand ar putea sa aiba acces la finantare din partea unor investitori cum ar fi el insusi.



Acum cateva zile, ziarele britanice au inceput sa scrie ca oferta de finantare inaintata de Morgan e pe cale sa se realizeze si ca preconizata intalnire cu Moores unde se va pune la cale majorarea de capital urmeaza sa se intample inainte de sfarsitul lui martie. Morgan spera ca oferta lui sa permita clubului sa scape de presiunea de a contracta imprumuturi pentru noul stadion; desi in clasamentul Deloitte&Touche de saptamana trecuta al celor mai bogate cluburi de fotbal din lume, Liverpool figureaza al optulea, cu venituri de aproape 150 de milioane de euro in sezonul trecut, efortul financiar pentru lucrarile din Stanley Park ar putea scoate clubul de pe piata transferurilor de top, ceea ce ar fi catastrofal pentru o grupare care deja se lupta din greu sa prinda calificarea in urmatorul sezon al cupelor europene.





Pretendentul cu ochi oblici



Oferta magnatului constructiilor nu este insa unica pusa pe masa lui Moores. Concurentul lui Morgan nu e ubicuul Abramovici, ci un miliardar thailandez care intamplator e si prim-ministru al tarii sale: Thaksin Shinawatra, cel care anul trecut a vrut sa cumpere clubul Fulham, dar a fost refuzat la vremea respectiva de Mohamed Al-Fayed, presedintele Fulham si proprietarul magazinelor Harrods. Selectionerul nationalei thailandeze, Thawatchai Sajjakul, a facut senzatie acum doua saptamani, cand a declarat ca premierul are de gand sa cumpere neaparat un club din prima liga engleza - nici unul prea scump, ca Manchester, nici unul aproape de faliment, ca Leeds. "Cred ca prim-ministrul si-a trimis deja emisarii sa studieze situatia financiara a Liverpool din ultimele patru-cinci luni", a comentat Sajjakul.



Premierul microbist a recunoscut ca ar vrea sa preia un club mai puternic decat Fulham, dar n-a confirmat de-a dreptul ca vrea sa cumpere Liverpool, pentru ca ulterior sa-si ia inapoi ideea cu totul: "Eu vreau sa dezvolt fotbalul thailandez, iar pentru asta nu trebuie sa fie vorba neaparat de o achizitie; poate sa fie vorba despre o colaborare cu un club englezesc pentru deschiderea unei academii de fotbal in Thailanda". Saptamana trecuta, Shinawatra s-a grabit sa anunte chiar ca va dona o parte din terenurile familiei sale pentru a infiinta o "Academie de Fotbal Liverpool" langa Bangkok, incluzand un complex sportiv pentru copii si tineri, la care lucrarile de constructie ar urma sa inceapa in iunie. Explicatia schimbarii lui de atitudine nu are legatura cu o posibila respingere a ofertei sale de catre David Moores (desi multi comentatori cred ca acesta nu-i va vinde clubul asiaticului), ci e o repliere motivata politic.



Criticii premierului au inceput deja sa foloseasca in cazul lui retorica presei pro-Kremlin fata de Abramovici, acuzandu-l ca nu e patriot daca e dispus sa arunce bani pe un club strain. Un editorialist al cotidianului The Nation, care apare la Bangkok, desfide afirmatiile unor consilieri ai lui Thaksin Shinawatra cum ca preluarea unui club strain de talia Liverpool ar stimula interesul tinerilor thailandezi pentru fotbal si ar face realizabile visele federatiei de a ajunge cu nationala la Cupa Mondiala; daca o asemenea logica ar funactiona, zice editorialistul, atunci tarile bogate care aspira sa castige Cupa Mondiala ar fi cumparat de mult toate cluburile de elita din lume. In plus, e exclus ca vreun thailandez talentat sa poata ajunge sa joace la un club din Premier League, din cauza restrictiilor impuse de legislatie la numarul de jucatori din afara Uniunii Europene. De fapt, sustine The Nation, la mijloc ar fi dorinta orgoliosului sef de guvern de a deveni un fel de Berlusconi, care sa dicteze de pe margine cum trebuie sa fie asezati in teren jucatorii de la AC Milan.



Intr-adevar, Thaksin nu prea si-a ascuns pana acum ambitiile de potential selectioner, ceea ce a trezit furia opozitiei, care crede ca si asa e prea mult pentru un singur om sa fie si prim-ministru, si cel mai bogat om din tara lui. Averea lui Thaksin, estimata anul trecut de Forbes la un miliard de dolari, a mai crescut inca in ultimul an, ca urmare a boom-ului bursei thailandeze. Familia premierului controleaza cea mai mare firma de telecomunicatii din tara, Shin Corp., cu activitati in telefonie mobila, comunicatii prin satelit, media si Internet. Inainte de a intra in politica, la finele anilor '90, Thaksin si-a transferat sotiei, copiilor si altor rude cea mai mare parte a activelor (numai sotia lui Thaksin detine singura 5% din Thai Military Bank, a cincea mare banca din tara); participatia lor de 39% din Shin Corp. valoreaza acum circa 3,3 miliarde de dolari.



Nu trebuie sa ne luam insa dupa cei ce stramba din nas: stilul lui de politician gen Berlusconi, care conduce statul ca pe o corporatie, e foarte apreciat de thailandezi, iar intentia lui de a se implica in fotbal, oricum ar pune-o in practica, ii va creste cu siguranta popularitatea. Acum doi ani, un sondaj de opinie facut de Societatea de Cercetari in Marketing de la Bangkok releva ca persoanele cele mai admirate de adolescentii thailandezi intre 13 si 18 ani sunt, in ordine, premierul Thaksin Shinawatra, fotbalistul David Beckham si cantareata Britney Spears. Iar daca n-ar fi fost satelitii Shin Corp., thailandezii n-ar fi stiut nici azi ce bine joaca Beckham, daramite sa poata visa la Liverpool. crenguta.nicolae@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania