Afaceri de la zero

Piata muncii din Europa se orienteaza catre joburile part-time

19.05.2006, 00:00
Locurile de munca part-time si cele temporare sunt la mare cautare in Europa, generand o scadere a ratelor somajului. Cu toate acestea, nu toate statele europene au o atitudine pozitiva fata de acest trend.

Profilul pietei fortelor de munca din Europa a inceput sa se schimbe semnificativ, in conditiile in care traditionalul program de munca full-time pierde din ce in ce mai mult teren in fata celui part-time, scrie International Herald Tribune.

Desi pana nu demult locurile de munca cu jumatate de norma reprezentau un subiect de controversa in randul sindicatelor muncitoresti si al guvernelor, in prezent acestea, alaturi de locurile de munca temporare, au devenit cele mai cautate de catre europeni.

"Este nevoie de flexibilitate. Este destul de dificil sa concediezi pe cineva intr-o companie care are mai mult de noua angajati. De aceea, angajarile temporare reprezinta cea mai buna solutie pentru majoritatea companiilor", spune Jean-Pierre Lemonnier, presedintele companiei Manpower France, care se ocupa de angajarile temporare.

Europa inca mai are o rata a somajului care atinge un nivel dublu fata de cel din SUA. Cu toate acestea, in ultimii cinci ani, ritmul de crestere al numarului de angajati, atat cu jumatate de norma, cat si cu norma intreaga, a fost mai rapid in cele 12 state europene care au aderat la moneda euro, decat in SUA. Aici piata fortelor de munca a cunoscut o stagnare si chiar o involutie in perioada cuprinsa intre 2001 si 2002.

Intre anii 2000 si 2003, rata angajarilor a crescut cu aproape 3,5% in zona euro, in timp ce nivelul trimestrial al angajarilor in SUA a fost, in medie, aproape de zero, scazand chiar cu aproximativ 1 procent. Incepand cu 2004, situatia s-a imbunatatit semnificativ in SUA, stagnand, in schimb, in Europa.

"Daca analizam situatia la nivelul intregii Europe, vom vedea ca principalele probleme sunt in partea veche a continentului: Germania, Italia, Franta", spune Alexander Spermann, expert in cercetarea pietei muncii in cadrul Centrului pentru Cercetare Economica Europeana, cu sediul la Mannheim, Germania.

De asemenea, el adauga ca state precum Danemarca, Olanda si Marea Britanie au avut rezultate mai bune in crearea unor noi locuri de munca.

O analiza mai amanuntita a cifrelor care indica starea de fapt din cele doua zone va duce la concluzia ca principalul factor care a generat acest raport de forte intre Europa si SUA este explozia locurilor de munca cu program part-time si a locurilor de munca temporare. "Avem de-a face, intr-adevar, cu o expansiune a pietei de munca din Europa, insa nu datorita locurilor de munca traditionale, cu norma intreaga, ci datorita celor part-time", spune Martin Werding, specialist in angajari in cadrul Institutului pentru Cercetare Economica, cu sediul la Munchen.

El a mai adaugat ca programele introduse de guvern pentru crearea unor noi locuri de munca, temporare sau cu jumatate de norma, nu au avut rezultatele asteptate, privitor la modificarea statisticilor realizate asupra ratelor somajului.

Manpower, cea mai mare companie din lume care activeaza in domeniul angajarilor part-time, lucreaza cu peste 1.130 de agentii din Franta, oferind locuri de munca pentru aproximativ 2 milioane de persoane anual. Anul trecut, venitul acestei companii a fost de 4,5 mld. euro, in Franta, mai mult decat a obtinut in SUA, unde se afla sediul central.

Asemenea altor companii rivale, precum Adecco din Elvetia sau Randstad din Olanda, Manpower contribuie semnificativ la dezvoltarea pietei pe care activeaza. Lemonnier a declarat ca anul acesta economiile unor state precum Franta sau Olanda vor atinge o crestere de aproximativ 2%, oferta de locuri de munca temporare va creste cu 5 procente.

Ponderea celor care lucreaza part-time in SUA a ramas la nivelul de 13% timp de mai mult de un deceniu, conform datelor furnizate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, cu sediul la Paris. Numarul europenilor cu locuri de munca temporare, adica aceia care, desi lucreaza toata saptamana, migreaza de la o companie la alta, este in crestere. In perioada de timp cuprinsa intre 1990 si 2000, Manpower a ajuns sa-si tripleze afacerea.

In Franta, Germania si Italia peste 12% din oamenii care muncesc au incheiat contracte de munca temporare. In Spania, cifrele se ridica la peste 30%, in timp ce in Olanda nivelul este de 15%. Ponderea atat de mare a spaniolilor care au locuri temporare de munca a determinat guvernul sa emita un decret prin care sa se reduca numarul acestora.

Specialistii spun ca in momentul de fata ne confruntam cu o schimbare majora nu numai in ceea ce priveste raportul dintre cei care lucreaza full-time si cei care lucreaza part-time si temporar, ci si in privinta atitudinii oamenilor asupra muncii. Ani la rand, europenii s-au mandrit cu faptul ca introduceau legi foarte rigide referitor la abilitatea companiilor de a angaja si concedia personal foarte usor, asa cum se intampla in SUA. Agentiile care se ocupau de angajarile temporare erau denigrate in Franta, unde munca temporara era considerata "precara". In alte tari, angajarile temporare erau chiar ilegale.

Reprezentantii conducerilor companiilor declara ca principalul obstacol care apare in momentul angajarii in regim full-time il reprezinta legile rigide, care fac aproape imposibila angajarea cu norma intreaga, in momentul in care compania se afla intr-un moment de declin. In Franta, o companie care trebuie sa concedieze oameni, din cauza situatiei financiare precare, trebuie sa actioneze in justitie si sa demonstreze ca este incapabila sa mai pastreze angajatii respectivi. Chiar si in cazul in care se aproba concedierea personalului, compania in cauza trebuie sa plateasca angajatilor vizati compensatii substantiale. In multe cazuri, companiile prefera sa pensioneze din timp angajatii decat sa-i concedieze.

Cu exceptia Frantei, alte state europene au crescut rata locurilor de munca cu program part-time. In acest sens, Olanda s-a numarat printre statele care in ultimii ani au promovat flexibilitatea locurilor de munca, implicit pe cele temporare si part-time. Astfel, atat guverul olandez, cat si sindicatele au incurajat locurile de munca cu jumatate de norma, crescand rata celor care apeleaza pentru asemenea regimuri de lucru, de la 28 la 36%. Cea mai mare parte a celor care lucreaza part-time sunt femei.

In momentul de fata, Olanda are una dintre cele mai scazute rate de somaj din Europa, de aproximativ 4,5%. Germania, Marea Britanie, Irlanda, Spania si Norvegia sunt state in care cei care au locuri de munca part-time cumuleaza mai mult de o cincime din totalul fortei de munca.

Cu toate acestea, specialistii din domeniul afacerilor spun ca locurile de munca part-time nu reprezinta cea mai buna solutie pentru scaderea ratei de somaj in Europa. Astfel, in ciuda unei adevarate explozii in acest segment, rata somajului in randul tinerilor francezi sub 25 de ani ramane la 23%.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania