Afaceri de la zero

Piata bursiera europeana a pierdut intr-o singura zi 291 mld. euro

16.05.2006, 00:00
O corectie puternica pe piata metalelor, asteptarile privind intarirea monedei europene si o relaxare in cererea globala de petrol au reprezentat premisele unui nou val de scaderi pe bursele europene.

Ordinele la vanzare au inrosit si ieri toate cele 15 burse vest-europene, indicii acestora inregistrand cea mai puternica coborare pe parcursul a doua zile din ultimii trei ani, scrie Bloomberg.

Corectia are loc in conditiile in care rata dobanzii de referinta mai mare a dolarului (5% fata de 2,5% la euro) si o moneda europeana mai puternica subtiaza profiturile exportatorilor, cat si ca urmare a unei puternice presiuni la vanzare pe contractele cu metale. Ieri la ora 17:30, euro era cotat la 1,2825 dolari fata de 1,29 cat atinsese vineri. De la inceputul anului euro a crescut cu peste 6% fata de dolar.

"Randamentele ridicate la obligatiuni incep sa afecteze negativ piata bursiera", a declarat Bob Parker, vicepresedinte la Credit Suisse Asset Management, din Londra.

Inca de la inceputul sedintei de tranzactionare, indicele FTSE Eurofirst 300 pierduse 1%, pana la 1348,95 de puncte, in timp ce Xetra Dax din Frankfurt a coborat cu 0,9%, atingand 5860,25 de puncte. Si indicele parizian CAC 40 a pierdut 1,1%, pana la 5095,26 de puncte, iar indicele FTSE 100 de pe bursa londoneza a inregistrat o corectie de 1%, pana la 5852,8 de puncte.

Randamentul bonurilor de tezaur la zece ani a crescut pana la 5,2%, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, dupa ce un raport guvernamental a aratat ca preturile la importuri au crescut peste previziuni, alimentand temerile inflationiste.

Actiunile companiilor Volkswagen si Philips au pierdut 0,8%, respectiv 1,9%, acestea exportand puternic in SUA.

Vinerea trecuta, indicele Stoxx 600 a inregistrat o corectie de 2,1%, cel mai mare declin din august 2004, dupa ce si-a continuat coborarea in ultimele patru sedinte de tranzactionare, pierderile in capitalizarea companiilor europene ridicandu-se la 291 de miliarde de euro.

Actiunile BHP Billiton, cea mai mare companie miniera din lume, au coborat cu 5,1%, cea mai mare depreciere a lor din aprilie 2003, iar actiunile Anglo American, locul secund in extractia miniera in lume, au pierdut 8,2%. Pretul metalelor a coborat puternic, fapt ce s-a resimtit pe bursele din toata lumea.

"O rata a dobanzii la euro mai mare conduce la scaderea cererii. Acest lucru afecteaza in special bursele de marfuri. Investitorii se retrag de pe aceasta piata", a declarat Julian Chillingworth, care gestioneaza un fond de 2,2 miliarde de dolari la Rathbone Unit Trust Management din Londra.

Contractele pe cupru la trei luni au pierdut 9% ieri la bursa de marfuri din Londra, cea mai mare scadere din luna octombrie 2004.

Pretul zincului a coborat cu 12,3%, pana la 3.210 dolari tona, cel mai scazut nivel din 1989.

Argintul si aurul au pierdut 6,2%, respectiv 3,6%, investitorii speculativi retragandu-se treptat de pe o piata care a crescut puternic in ultimul timp, dar si dupa ce ridicarea dobanzii de referinta la 5% pentru dolar a mai redus temerile inflationiste.

Ministrul petrolului din Arabia Saudita a anuntat ca productia de petrol a tarii s-a situat peste cerere, iar vinerea trecuta, agentia internationala care urmareste piata energetica (IEA) si-a redus previziunile in ceea ce priveste cererea globala de petrol pe anul 2006.



A coborat si ieri

* Indicele Stox 600 a coborat cu 1,1% inca de la deschiderea sedintei, pentru a patra zi consecutiva, cel mai mare declin din luna august 2004

* Pierderile in capitalizarea companiilor europene ridicandu-se la 291 miliarde de euro

* Actiunile companiilor miniere din toata lumea au inregistrat corectii puternice, primele doua de pe aceasta piata, BHP Billiton si Anglo American, pierzand 5,1%, respectiv 8,2% in cursul sedintei de tranzactionare de ieri.

* Actiunile Statoil, cea mai mare companie petroliera din Norvegia, au pierdut 3,2%, iar titlurile Cairn Energy au coborat cu 2,8%.

* Volkswagen si Philips au resimtit presiunea cursului euro-dolar, a carui evolutie slabeste veniturile din export ale celor doua companii. Actiunile acestora scazand cu 0,8%, respectiv 1,9%.

adrian.cojocar@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania