Afaceri de la zero

Pentru cei mai studiosi oferim cazare direct in campus

19.03.2003, 00:00 Autor: Cecilia Stroe

Foarte putini oameni de afaceri au inteles ca romanii care vor sa plece sa studieze in strainatate reprezinta o piata potential rentabila. Ideea ca studentii n-au bani si ca se bazeaza pe bursele oferite de stat sau de ONG-uri sau recurg la invatamantul online a franat multa vreme dezvoltarea a ceea ce in strainatate se numeste turism academic, adica trimiterea clientilor la studii, la reuniuni sau expeditii stiintifice organizate de institutii de invatamant de peste hotare. E drept insa ca in sfera invatamantului si a culturii banii se fac oricum mai incet: putinele agentii de la noi care se ocupa cu turismul academic au aparut tarziu si doar ca anexe ale unor scoli in limbi straine sau ale unor centre culturale.
Licentiata in filologie la Universitatea Bucuresti, Maria Popescu a lucrat pana in 1990 ca traducator pentru diverse edituri si ca redactor si asistent la organizatii non-profit ca Asociatia Oamenilor de Stiinta din Romania si Asociatia de Drept International si Relatii Internationale din Bucuresti. Director executiv al Centrului European de Cultura Bucuresti din 1990, apoi al Universitatii Marii Negre, infiintata in 1993 ca un "satelit" al Centrului, din 1997 pana in prezent s-a specializat pe zona turismului cultural.
Afiliat la Centrul European de Cultura de la Geneva, Centrul European de Cultura Bucuresti si-a inceput activitatea ca asociatie academica in 1990. A organizat conferinte, seminarii, mese rotunde si scoli de vara, in incercarea de a realiza un transfer de informatie dinspre Occident, America de Nord sau Japonia, inspre Romania, pe teme precum drepturile omului, sociologia de tranzitie, mecanismele, institutiile si cerintele de integrare ale Uniunii Europene, dar si administrarea afacerilor, marketingul si managementul international.
Dupa 1997, dat fiind ca scolile de vara si conferintele s-au rarit, fiind preluate de institutii educationale specializate - cum ar fi Pro Democratia pentru cultura politica sau KPMG pentru management - Centrul European de Cultura Bucuresti s-a orientat catre un proiect de turism cultural centrat pe promovarea peste hotare a atractiilor culturale romanesti. Ca atare, pe langa Centrul European de Cultura a aparut acum doi ani si RoCultours, agentie de turism care se ocupa de vizitatorii straini trimisi in Romania de agentii academice de turism sau asociatii culturale din Elvetia, SUA sau Canada.
In ceea ce priveste investitia financiara in ideea de turism cultural (lucrari de promovare editate de Centrul European de Cultura si circuite culturale asigurate de RoCultours), aceasta nu s-a putut acoperi inca nici din sponsorizari, nici din contravaloarea serviciilor de turism cultural. "Oricum, in ultimii ani, personalul permanent si colaboratorii celor doua institutii, circa sapte persoane, au lucrat mai degraba voluntar", spune Maria Popescu.

Hotelarie, administrarea afacerilor si IT
Treptat, in cautarea rentabilitatii, RoCultours a inceput sa se orienteze spre un segment de piata mai putin exploatat la noi, turismul academic. S-a afiliat anul trecut la ICEF, federatie educationala internationala care faciliteaza contactele intre institutele de invatamant superior si firmele sau asociatiile care vor sa le reprezinte in alte tari. A initiat apoi un proiect de consiliere educationala denumit Study Abroad, prin care ofera servicii de intermediere a accesul tinerilor romani la programe universitare, postuniversitare si de masterat in aproximativ 50 de colegii, universitati si institute de invatamant superior din Europa Occidentala, America de Nord si Australia.
Daca in cazul studiilor finantate prin burse acordate de statul roman, de alte state sau de anumite ONG-uri exista conditia reintoarcerii absolventului in Romania, in cazul studiilor in strainatate facute pe cont propriu nu exista aceasta obligativitate, atata vreme cat studentul isi permite sa-si plateasca singur cursurile. "Ramane ca absolventii romani ai unor institutii de invatamant superior de peste hotare sa hotarasca ulterior unde vor sa profeseze. Important este ca tinerii sa aiba acces la informatie si sa-si aleaga calea cea mai scurta si mai putin anevoioasa de a-si asigura reusita profesionala", sustine Popescu.
Selectia institutiilor de invatamant superior din strainatate cu care colaboreaza RoCultours a fost facuta tinandu-se seama de reputatia si performanta academica a fiecareia, precizeaza Maria Popescu. Astfel, Universitatea Durham din Marea Britanie este cotata a treia ca reputatie dupa Cambridge si Oxford, iar Scoala de Management Hotelier de la Caux/Montreaux (SHMS), o scoala particulara din Elvetia, isi disputa locul intai ca impotanta cu Scoala de la Lausanne, administrata de stat, care insa practica taxe de scolarizare mai ridicate decat cele ale SHMS.
In ceea ce priveste alegerea domeniilor de studiu, adauga directorul executiv, criteriile luate in considerare au fost doua: necesitatile actuale ale societatii romanesti si tendintele pe piata globala a muncii. Alegerea SHMS, de pilda, a fost motivata de faptul ca managementul hotelier este o specializare pentru care universitatile din Romania nu ofera diploma de licenta. De altfel, primii doi cursanti recrutati de RoCultours, anul trecut, au plecat tocmai la SHMS - unul pentru cursuri universitare de trei ani, celalalt pentru programul postuniversitar de un an.
In rest, dupa Maria Popescu, specializarile cel mai bine cotate astazi pe piata europeana si internationala a muncii sunt managementul afacerilor si informatica. Ca atare, in domeniul administrarii afacerilor, Centrul European de Cultura/RoCultours a reusit sa stabileasca pana acum contacte cu zece institutii de invatamant din Marea Britanie, una din Belgia, doua din Canada, trei din Australia si patru din SUA.

Totul e sa faci rost de bani
"A studia in strainatate reprezinta o investitie in viitor pentru cei ce sunt dispusi nu sa-si incerce norocul, ci sa-si schimbe norocul. Costurile de scolarizare si subzistenta in Occident pe durata studiilor pot parea inaccesibile la prima vedere, trebuie insa privite in raport cu avantajele ce decurg din obtinerea unei diplome cu recunoastere internationala", crede Popescu.
Toate institutiile de invatamant cu care colaboreaza RoCultours au engleza ca limba de predare; asadar, candidatii trebuie sa aiba cunostinte aprofundate de limba engleza - sa intruneasca un anumit punctaj la testul IELTS sau TOEFL, in functie de exigentele fiecarei universitati in parte. La plecarea din tara, viitorii cursanti trebuie sa dispuna de o suma in jur de 10.000 de euro (in Australia 8.000 de euro), cu care sa-si achite biletul de transport international, taxa de scolarizare anuala si ulterior, costurile de subzistenta.
"Nu cred ca tinerii cu ambitie trebuie sa se dea batuti in fata barierei financiare; sunt necesare, desigur, eforturi din partea intregii familii, dar un credit bancar pentru studii in strainatate este probabil suficient", este de parere Popescu. In opinia ei, in prezent, Banca Comerciala Romana ofera cea mai convenabila  alternativa in privinta sistemului de creditare pentru studii in strainatate: imprumuturi de pana la 10.000 de dolari, pe o durata de trei ani si o dobanda anuala de 10%. Garantarea creditului se face cu veniturile nete lunare realizate de catre imprumutat si sotul/sotia acestuia si de un girant.
Intre 20% si 80% din cheltuielile de scolarizare si de sedere pot fi recuperate de cursant chiar din timpul studiilor, sustine Maria Popescu: fie prin practica profesionala platita (cazul Scolii de Management Hotelier de la Caux-Montreux), fie datorita faptului ca studentii straini in tari ca Irlanda sau Marea Britanie au dreptul sa lucreze in regim de jumatate de norma. In Marea Britanie, la universitati ca East London sau Buckingham, Sunderland sau Aberdeen, diplomele universitare in afaceri, informatica si alte specializari pot fi luate in numai doi ani. Pe aceasta durata, cheltuielile de scolarizare si subzistenta se ridica la aproximativ 12.700 de euro; gratie permisului de munca, studentul poate recupera cel putin 10.000 de euro, respectiv 80% din investitie.
Conform directorului de la RoCultours, cea mai la indemana destinatie pentru romani in momentul de fata este insa Australia. La Institutul de Comert de la Sydney, absolventii de liceu pot obtine o diploma in afaceri platind o taxa de scolarizare de 3.540 de dolari, la care se adauga costurile de subzistenta pe durata celor doi ani (6.500 de dolari). Potrivit Mariei Popescu, aceasta suma poate fi recuperata integral de catre cursant la capatul celor doi ani in care a avut posibilitatea sa lucreze in regim de jumatate de norma.
"In cazul absolventilor unui curs postuniversitar de management sau de comert electronic cu o durata de un an la Colegiul York de Industrie si Tehnologie din Toronto, pentru care se estimeaza costuri totale de 13.600 de euro, acestia au dreptul sa-si prelungeasca viza de sedere cu permis de munca, norma intreaga, pentru inca un an, ceea ce le ingaduie sa recupereze investitia".

Conceptul de "language travel"
Fides, prima scoala particulara de limbi straine aparuta la noi dupa '90, scolarizeaza peste 2.000 de persoane anual. Fides cuprinde din 1994 si un centru de carte straina, iar din 1999 o agentie turistica, Fides Travel, specializata in organizarea de voiaje culturale si de studii ("language travel"), oferind cursantilor si posibilitatea de a invata limbi straine in strainatate. "Avem un acord cu Eurocenters, un lant de scoli cu sediul in Elvetia, la Zurich, cu scoli in toate tarile mari in care se vorbesc limbi de circulatie. Asadar, se poate invata franceza in Franta sau in Elvetia, engleza in Anglia, unde este si cea mai mare cerere, pentru ca romanii vor sa aiba pronuntie britanica, dar si in SUA, in Australia si Africa de Sud", spune Luminita Petrulian, una din directoarele Fides. Relatia cu Eurocenters completeaza oferta agentiei de turism Fides Travel in materie de cursuri in strainatate. "Avem contracte si cu alte lanturi de scoli. Unele din ele organizeaza tot felul de activitati de vacanta in completarea cursurilor - deci inveti o limba straina, dar poti face si turism sau sport", explica directoarea Fides. In opinia Luminitei Petrulian, un atu al acestor cursuri este si posibilitatea cursantului de a se caza la o gazda: "Aceste gazde sunt special alese pentru a-i da posibilitatea sa poarte conversatie, pentru a-l ajuta, astfel incat cel care pleaca sa invete limba sa inteleaga cat mai bine si cultura si civilizatia tarii respective".

Cum e la stat
Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate, a lansat in decembrie 2002 oferta de burse 2003-2004 pentru stagii de studii universitare si postuniversitare in strainatate. In cadrul acesteia exista trei tipuri de burse de studiu: burse pentru stagii de studii universitare si postuniversitare in strainatate (cu durata de 2-10 luni) finantate de Guvernul Romaniei; burse finantate de alte tari in baza documentelor de colaborare bilaterala; burse acordate in mod unilateral de guverne sau institutii din alte tari. Bursierii romani trimisi in strainatate pe cheltuiala statului roman beneficiaza de o bursa lunara in valuta de pana la 1.000 USD, bilet de transport international pana la locul de stagiu si retur. La terminarea stagiului de studiu din strainatate, beneficiarul unei burse finantate de stat are obligatia, conform legii, de a reveni in Romania si de a presta o activitate corespunzatoare calificarii obtinute, pe o perioada de minim un an.
cecilia.stroe@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania