Afaceri de la zero

Pele si Beckenbauer trec Euro 2000 prin sita

03.07.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Aseara, o data cu finala Franta - Italia, s-a tras cortina peste Euro 2000. Pentru Pele si Beckenbauer, doi dintre corifeii fotbalului mondial", cel mai bun turneu final din ultimul deceniu. Argumente? "A fost o competitie mult mai ofensiva decat cele desfasurate in 1992 si 1996" - considera fostul international brazilian Pele. "Mi-a amintit de aceea din 1984. Europenele din Suedia au fost dominate de stilul defensiv, iar cele din Anglia s-au situat la un nivel tehnic destul de scazut. Acum am vazut fotbal concentrat in special pe atac si asta nu poate decat sa bucure ochiul". Chiar daca indirect, Franz Beckenbauer a punctat si el acelasi lucru, recunoscand ca nationala Germaniei n-avea ce cauta in fazele superioare cu fotbalul sau de anticariat, "pentru ca n-ar fi facut decat sa-i deranjeze pe adevaratii artisti". Germania, detinatoarea trofeului pana aseara!

Pele si Beckenbauer au avut insa aprecieri diferite in privinta calificarii in finala a Italiei. Pentru brazilian, azzurri nici nu intrau in calcule. Cercul sau restrans de favorite era alcatuit din Franta, Olanda, Portugalia si Spania: "Fotbalul italienilor nu-ti ofera nici o placere. Ei joaca pe contraatac si cauta in general sa speculeze erorile adversarului. Dar asta le traditia, in spiritul acesta isi cresc ei jucatorii". Kaiser Franz, in schimb, a laudat caracterul peninsularilor, care "prin entuziasm, disciplina si putere de lupta au reusit sa se transforme intr-un zid de netrecut pentru atacantii adversi".

In acceptiunea ambelor foste mari glorii, Zinedine Zidane este marea vedeta a turneului final, la fel cum Franta este cea mai tare echipa a turneului. Cu sau fara titlu. Beckenbauer il considera pe Zizou chiar cel mai bun din lume la ora actuala, iar Pele aprecia ca "a fost mult mai puternic decat la Coupe du Monde. Mi-au placut foarte mult si Figo si Davids si Raul. Dar francezul are ceva in plus. Campionatul italian i-a dat forta si o mai mare experienta".

Daca pentru german marea deceptie a competitiei a fost reprezentativa tarii sale, campioana en titre la ora startului intrecerii, "Perla neagra", cum i se mai spune sud-americanului, a fost dezamagit de Spania: "Pe iberici i-as compara cu columbienii, care joaca mereu un fotbal de calitate dar la marile turnee nu reusesc sa convinga. Eliminarea Germaniei n-a fost pentru mine o surpriza. E de mult stiut ca nu mai are talente si ca n-a facut nimic pentru innoirea jocului. Eu cred ca a fost cea mai slaba formatie prezenta la Euro 2000".

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania