Afaceri de la zero

OPEC ar creste productia cu 500.000 de barili/zi

07.06.2000, 00:00 Autor: Cosmin Ghinea


Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea declansa, in aceasta saptamana, mecanismul de ajustare a ofertei, adoptat in luna martie, care prevede o majorare a productiei cu 500.000 barili pe zi daca preturile depasesc 28 dolari timp de 20 zile consecutiv, conform saptamanalului "Pétrostratégies".

Barilul de titei Brent a depasit, la sfarsitul saptamanii trecute, cotatia de 29 dolari la Londra, iar petrolul de referinta al pietei din New York a incheiat la o cotatie de peste 30 dolari/baril, informeaza Mediafax.

In fapt, "acest mecanism influenteaza deja piata, desi nu a fost niciodata aplicat", releva "Pétrostratégies". Astfel, saptamana trecuta, a fost de ajuns reafirmarea, de catre autoritatile din Venezuela, a hotararii organizatiei de a pune in aplicare acest mecanism pentru ca pretul cosului de referinta al OPEC sa scada, la 31 mai, sub 28 dolari/baril. Insa, in ziua urmatoare, cotatia a ajuns la 28,55 dolari/baril, ca urmare a anuntului unei scaderi mai importante decat s-a prevazut a stocurilor americane de petrol si benzina.

La 1 iunie, valoarea medie a cosului de referinta al OPEC a atins 27,62 dolari/baril pe o perioada de douazeci de zile. Daca media cotatiilor din douazeci de zile lucratoare scade sub 22 dolari sau depaseste 28 dolari, presedintele in exercitiu al OPEC este mandatat sa ordone statelor membre majorarea sau reducerea productiei cu 500.000 barili pe zi, in scopul de a stabiliza piata.

Primul exemplu privind impactul acestui mecanism a fost dat la mijlocul lunii aprilie: cosul de referinta al OPEC scazuse sub pretul de 22 dolari/baril, dar declaratiile autoritatilor venezuelene si saudite privind hotararea lor de a aplica mecanismul a declansat o redresare a cursurilor.

In afara stabilizarii relative a pietei petroliere, acest mecanism are alte trei avantaje, daca este aplicat imediat. Primul priveste disciplina interna a OPEC, care este consolidata, evitandu-se astfel ca unul sau altul dintre statele membre sa fie tentat sa-si depaseasca cota de productie.

Al doilea beneficiu este restabilirea treptata a credibilitatii OPEC in randul operatorilor de pe piata. In fine, al treilea avantaj al mecanismului rezida in faptul ca oficialii OPEC pot sa-l invoce ca argument pentru a rezista presiunilor de pe scena politica interna sau externa. OPEC urmeaza sa discute despre nivelul plafonului de productie cu ocazia viitoarei sale reuniuni minsteriale, care va avea loc la 21 iunie, la Viena.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania