Afaceri de la zero

O noua sursa de profit pentru investitorii experimentati: volatilitatea pietei

08.06.2006, 00:00
In conditiile unei volatilitati crescute a indicilor din toata lumea, foarte sensibili la schimbarile care au loc in piata, tot mai multi investitori cauta metode de exploatare a acestui fenomen.

Derivativele permit managerilor de fonduri si reprezentantii companiilor cu actiuni cotate la bursa sa parieze pe amplitudinea in variatie a indicilor bursieri. In aceste conditii volatilitatea devine un activ in adevaratul sens al cuvantului.

Un anumit tip de contract options pe variatia pietei (variance swaps) este instrumentul cel mai folosit de investitorii care doresc sa speculeze sau sa se protejeze impotriva riscului de variatie excesiva a pietei.

In general, volatilitatea indicilor tinde sa devina o problema numai cand cotatiile de pe bursa se prabusesc, asa cum s-a intamplat recent cu toate pietele la nivel mondial, pentru ca investitorii detin acele active, iar o crestere exagerata a cotatiilor nu poate sa fie decat benefica.

Indicele Vix Volatility, care urmareste pretul contractelor options pe indicele S&P 500, a atins un maxim de doi ani, alimentand ingrijorarile investitorilor ca piata este influentata de investitori speculativi.

Cand volatilitatea creste la asemenea cote, investitorii se intreaba daca nu cumva managerii de fond, care folosesc instrumente complexe de investire, profita de pe urma prabusirii pietei, sau chiar ei sunt cei care determina aceasta evolutie pe piata. Instrumentul prin care acest lucru este posibil este reprezentat de contractele pe volatilitatea pietei.

"Contractele de tip variance swap izoleaza volatilitatea si tin cont de toate celelalte aspecte care in mod normal ar trebui factorizate separat, ca de exemplu rata dobanzii, dividendul si variatia de pret a unui anumit activ", precizeaza Todd Steinberg, directorul departamentului de investitii pe piata de capital de la BNP Paribas din New York.

Printre avantajele acestui tip de contract se numara lichiditatea ridicata, deci intotdeauna investitorii pot gasi contrapartida pe piata si faptul ca necesita un capital redus de investire. Desigur, pierderile pot fi mai ridicate decat cele medii, daca investitorul nu anticipeaza corect volatilitatea pietei. Multi investitori se feresc sa foloseasca acest instrument tocmai din cauza riscului foarte crescut pe care il impune.

Acest fapt a fost evidentiat la inceputul acestui an pe bursa din Tokio, cand mai multi investitori au fost prinsi pe picior gresit dupa ce sedinta de tranzactionare a fost intrerupta cu 20 de minute mai devreme. Acesti traderi foloseau contracte de tip variance swap pe indicele Nikkei 225.

Decizia reprezentantilor bursei de a intrerupe sedinta mai devreme s-a tradus prin faptul ca pretul de inchidere pentru sedinta respectiva a fost fixat la nivelul pretului de inchidere din sedinta precedenta, in ciuda unei corectii de 464 de puncte in valoarea indicelui, la momentul in care a avut loc suspendarea sedintei.

Daca indicele era lasat sa evolueze pana la sfarsit, investitorii pe acest tip de contracte cu o pozitie "long" (cumparare) ar fi inregistrat profituri considerabile. Insa din cauza ca valoarea indicelui practic nu s-a modificat acestia au inregistrat pierderi majore.

"Toate strategiile legate de volatilitatea pietei pot fi regasite in contractele de tip variance swaps. Acestea reduc semnificativ complexitatea. Riscul de variatie a indicilor este usor de acoperit, volatilitatea insa poate fi un cosmar", a declarat un trader pe derivative. In ultimele zile, mai cu seama pe bursa din Londra, o scadere brusca a cotatiilor a starnit ingrijorarea traderilor cu privire la folosirea unor contracte de tip variance swap care au produs aceasta miscare pe piata.

"Pe masura ce contractele options pe volatilitate sau de tip variance-swap sunt vandute in piata, volatilitatea creste. In mod invariabil ne asumam un risc mai crescut de aceea pretul activelor riscante creste. Introducerea acestor contracte in piata creeaza o situatie care face ca atunci cand volatilitatea incepe sa creasca aceste contracte trebuie acoperite din nou impotriva riscului. Acest lucru conduce la o noua crestere a volatilitatii", a precizat un manager de fond de hedging.

Contractele de tip variance swaps sunt instrumente derivate care au ca activ suport volatilitatea unui indice bursier. Aceste contracte sunt printre cele mai complexe si mai greu de inteles de catre investitori, necesitand un nivel avansat de cunostinte in domeniul matematic, de aceea nu sunt folosite de traderii individuali.

Variatia este definita ca patrat al volatilitatii pietei, care mai este cunoscuta si sub numele de variatie standard a unui anumit activ. In mod normal, profitul realizat in urma acestor tranzactii va fi cuprins in intervalul a de doua ori deviatia standard aferenta acelui activ pentru 95% din cazuri.

Contractele de tip variance swap se refera la un indice mai larg, cum ar fi spre exemplu S&P 500. Plata din aceste contracte se bazeaza pe variatia acelui indice decat pe volatilitatea lui.

Aceasta inseamna ca profitul din aceste contracte va fi mult mai mare decat volatilitatea respectivului indice, fapt ce il face inatractiv pentru acoperirea riscului legat de volatilitatea pietei.

In schimb, acest instrument perminte acoperirea riscului impotriva unei volatilitati a pietei in viitor.

Valoarea finala a platii rezultate din contract este una complexa si are loc la o data stabilita de partile implicate.

Insa valoarea platii poate sa fie una foarte mare pentru ca volatilitatea nu poate creste la infinit, insa varianta, ca functie patratica, poate.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania