Afaceri de la zero

NYSE si Nasdaq continua lupta pentru LSE

18.04.2006, 00:00
In aceasta saptamana se hotaraste viitorul Bursei din Londra, principalii candidati la preluarea ei, Nasdaq si NYSE, pregatindu-se sa faca miscarile decisive.

New York Stock Exchange (NYSE) a anuntat public ca este in tratative cu bursa londoneza pentru o posibila fuziune.

Discutiile asupra acestui subiect dureaza doar de cateva zile de cand, bursa electronica Nasdaq, rivala directa a NYSE, a achizitionat 15% din actiunile bursei din Londra, pe 11 aprilie, scrie Financial Times. Conform regulilor de preluare, Nasdaq va mai putea cumpara 10% din actiuni saptamana aceasta si va trebui apoi sa mai astepte inca o saptamana pentru inca 5%.

"Pentru moment purtam discutii cu anumiti actionari, cu toate ca nu s-a ajuns inca la un acord si nu s-au stabilit conditiile finale. Intentionam sa continuam tratativele si va trebui sa raspundem prompt la o eventuala oportunitate de preluare".

NYSE a refuzat sa dezvaluie identitatea burselor cu care a purtat discutii referitoare la o posibila fuziune. NYSE si Nasdaq vor raporta miercuri respectiv joi situatiile financiare anuale, iar investitori asteapta cu nerabdare si noi vesti in legatura cu LSE.

De asemenea London Stock Exchange urmareste o intalnire urgenta cu Nasdaq. Din declaratia de saptamana trecuta se intelege foarte clar ca bursa exploreaza noile optiuni aparute si care pot aduce un profit insemnat, inclusiv "discutii cu alte burse importante".

Deocamdata este greu de apreciat daca Nasdaq isi va putea transforma participatiile actuale intr-o preluare totala a bursei londoneze. Specialistii spun ca se asteapta ca intalnirea oficiala a directorilor LSE, printre care Bob Greinfeld si Clara Furse, directorul general al bursei londoneze, sa clarifice postura in care se afla cele doua parti.

Alti pioni importanti in cursa de consolidare a pietelor bursiere sunt Euronext, bursa paneuropeana, si Deutshe B?rse din Germania. Directorul NYSE, John Thain, a declarat ca monitorizeaza aceste doua burse la fel de minutios ca pe LSE.

Dupa declaratiile sale, Bursa de Marfuri din Chicago si Bursa de titluri financiare din acelasi oras sunt potentiale optiuni de preluare. NYSE tocmai a incheiat fuziunea cu Archipelago, o platforma electronica de tranzactionare din Statele Unite.

Euronext este in discutii cu Deutsche B?rse despre o asociere viitoare, dar in acelasi timp s-a aratat interesata si de LSE. Clara Furse, directorul London Stock Exchange, prefera Euronext deoarece aceasta controleaza bursele din Paris si Amsterdam.

Nasdaq a luat prin surprindere LSE cand a cumparat aproape 15% din actiunile sale, saptamana trecuta, pentru suma de 448 mil. lire sterline (648 mil euro) adica 11,75 lire sterline (17 euro) pe actiune. In urma cu doua saptamani Nasdaq retrasese o oferta de preluare de 2,4 mld. lire sterline (3,5 mld euro) dupa ce LSE refuzase propunerea.

Regulile de preluare interzic Nasdaq sa mai faca o oferta majora pentru LSE pentru inca sase luni, cu toate ca Nasdaq spune ca si-a rezervat dreptul de a-si reinnoi propunerea daca intre timp va aparea un rival.

In ultimii ani LSE a refuzat o serie de oferte de preluari.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania