Afaceri de la zero

Noi in vacanta de vara am incercat sa ne completam CV-ul

30.07.2004, 00:00 Autor: Cecilia Stroe

Diferentierea continua a serviciilor oferite de agentiile de turism a dus la specializarea unora din aceste agentii, care si-au gasit nisa de piata pe turismul cultural, de afaceri, religios, gastronomic si asa mai departe. Daca majoritatea acestor specializari mentin compania respectiva in perimetrul obiectului de activitate initial, adica voiajele de placere, o categorie aparte este cea a agentiilor care ofera calatorii anume pentru tineri si studenti, avand in vedere ca partea de vacante se suprapune aici si uneori ajunge sa fie depasita ca importanta de programele de "working travel", adica de intermediere a unor munci sezoniere in strainatate. Explicatia e simpla: tendinta, de sorginte occidentala, ca majoritatea studentilor sa munceasca in vacanta a creat si la noi o piata pentru ofertele care, in principiu, imbina utilul cu placutul: agentia ofera contra cost studentului posibilitatea de a se caza si de a munci in strainatate, de obicei prin intermediul unor programe internationale de "working travel" pentru tineri.
Unele din aceste agentii de turism ajung chiar sa figureze la Registrul Comertului cu activitatea de "selectie si plasare a fortei de munca". Este cazul agentiei Zip Travel, care reprezinta in Romania organizatia de turism pentru tineret STA Travel, una din cele mai mari din lume, cu 400 de filiale si reprezentante in 75 de tari. Agentia din Romania a fost infiintata in octombrie 2000 de Thomas Anthony Allen. Cetatean american, stabilit in Grecia, acesta avea o afacere similara in Bulgaria si, convins de o studenta romanca, a decis sa vina si la Bucuresti.
"In acest moment, piata romaneasca se afla intr-un moment benefic in ceea ce priveste turismul pentru tineret, iar agentia ocupa un loc important, cu doua birouri deschise la Bucuresti si Cluj-Napoca, centre universitare si orase cu potential economic foarte mare", considera Romeo Mosoiu, directorul general al companiei. Mosoiu si-a capatat experienta in domeniu in calitate de presedinte al organizatiei de tineret Euro26 Romania, membra a European Youth Card Association (EYCA), care ofera pentru romani cardul european de discounturi pentru tineret Euro <26.
Catalina Ursu lucreaza la Zip Travel din 2003 si este coordonatorul programelor de munca si calatorie pentru studenti. Doi ani la rand, in timpul facultatii - a urmat Relatii Economice Internationale in cadrul ASE si a absolvit in urma cu un an - ea si-a petrecut vacanta de vara lucrand in Statele Unite. "Este vorba de aceeasi munca pe care o fac si studentii americani pe perioada vacantei de vara. Cum vedem in filme", spune ea. Prima oara, aproape ca nu-i venea sa creada ca i se ofera posibilitatea de a lucra in Statele Unite, marturiseste. "In primul an am lucrat intr-o tabara pentru copii, erau mai multe cabane pe malul unui lac, iar eu eram housekeeper". Facea curat, adica, in cabane, impreuna cu o alta studenta din Rusia si lucra 40 de ore pe saptamana pentru 6 dolari pe ora.
Alte slujbe sezoniere pentru studentii romani pot fi cele de vanzatori la McDonald's, chelneri sau ospatari. Tinerii pot accepta oferta agentiei, pot merge la New York, Chicago, Las Vegas sau Los Angeles sau isi pot gasi singuri locul de munca dorit prin intermediul site-urilor specializate, ale caror link-uri pot fi gasite pe website-ul ZIP Travel. "Pentru ca desfasoara activitati sezoniere in zone cu multi turisti, multor angajatori li se pare interesant sa aiba staff international, studenti straini, este atractiv pentru clientii lor si apoi mai sunt scutiti si de la plata unor impozite", explica Ursu. 
La inceputul fiecarui an scolar, agentia contacteaza asociatiile studentesti, inchiriaza o sala si organizeaza prezentari ale programelor sale. "Este de preferat ca studentii interesati de aceste programe sa aiba rezultate bune la invatatura, sa nu aiba restante, intrucat trebuie sa dovedeasca interesul pentru invatamant, faptul ca au investit timp si bani in instruirea lor", precizeaza ea. 



A nu se confunda cu capsunarii
Anul acesta, agentia a trimis la munca in strainatate pe perioada vacantei un numar de circa 250 de studenti. In Statele Unite, acestia lucreaza minim 32 de ore pe saptamana, maxim 40, cam sapte-opt ore pe zi timp de cinci zile pe saptamana, iar majoritatea decid sa-si ia si un al doilea job, spune Catalina Ursu.
Cu totul, pe un student un astfel de program il costa in jur de 1.500 de dolari. In varianta agentiei, un plasament costa 830 de dolari, bani care includ obtinerea permisului legal de munca in Statele Unite, asigurare medicala si consultanta pe toata perioada si la care se adauga pretul biletului de avion, mai ieftin decat in mod normal, adica intre 500 si 600 de euro. In varianta in care studentul isi gaseste singur job-ul, asa-numitul plasament independent, pretul este de 650 de dolari, plus biletul de avion.
Achitarea plasamentului se face in transe: 100 de dolari in 7 zile de la inscriere, alti 150 de dolari pana la 1 decembrie si diferenta in luna ianuarie, atunci cand cei care au ales varianta plasamentului independent trebuie sa prezinte agentiei contractul de munca. Dupa ce studentii au platit programul integral, agentia se ocupa de trimiterea documentelor in Statele Unite, formularele-tip completate si dovada ca solicitantii sunt intr-adevar studenti, iar partenerul de acolo face toate demersurile necesare pentru obtinerea permiselor de munca.
"Asadar, ei nu pot pleca decat pe perioada vacantei de vara, se inscriu in octombrie, iar in martie incep sa primeasca aceste permise de munca, dupa care urmeaza obtinerea vizei la ambasada pe baza permisului de munca si a pasaportului. Noi le ducem actele la ambasada, de obicei intr-o vineri, vinerea urmatoare sunt chemati la interviu si peste inca o saptamana le ridicam actele de la ambasada", spune Catalina Ursu, precizand ca procedura a fost astfel conceputa incat studentii sa poata pleca imediat dupa ce termina sesiunea.
In anii anteriori au fost intarzieri la ambasada, pentru ca americanii au descoperit documente false, isi aminteste ea. Studentii au plecat cam cu o saptamana-doua mai tarziu, insa anul acesta, Ambasada SUA a reusit sa eficientizeze intreg procesul. "A mers foarte repede, chiar s-au mirat cei care mai fusesera in anii precedenti".



Anul trecut, 7% din studenti au ramas in SUA
Pentru studentii din anii terminali si pentru absolventi exista doua programe speciale: cel de internship, la care pot participa numai absolventii care au terminat facultatea de maximum sase luni, si cel de professional career training, indiferent de anul absolvirii. Ambele au o durata cuprinsa intre 2 si 18 luni si doua variante: cea in care participantul isi cauta singur locul de munca, al carei pret este de 750 de dolari pentru 6 luni si 1.100 de dolari pentru un an - include doar permisul de munca, asigurarea medicala si consultanta - si varianta in care agentia ii ofera acestuia locul de munca, pretul incepand aici de la 2.000 de dolari pentru 6 luni si ajungand la 2.600 de dolari in cazul contractului pentru 18 luni.
Locurile de munca se gasesc insa cevs mai greu, spune Catalina Ursu: trebuie sa fie in domeniul studiat de solicitant, dar nu sunt acceptate decat in IT, in domeniul economic si in mass-media, iar participantul trebuie sa prezinte un plan de training detaliat referitor la activitatile pe care doreste sa le desfasoare. "Nu am avut decat trei participanti anul acesta, de fapt sunt chiar primii trei care au luat viza cu succes si acum se afla in Statele Unite", adauga ea.
Pe parcursul facultatii, un student nu poate lucra in strainatate mai mult de doua-trei vacante, cei de la facultatile cu ciclu de patru ani merg in anul al II-lea si al III-lea, doar cei de la Medicina sau Politehnica pot merge in anii al II-lea pana la al IV-lea si chiar al V-lea. Nu sunt insa admisi studentii aflati in ani terminali. Inaintea plecarii, agentia organizeaza o intalnire a aplicantilor cu partenerul american, in care tinerilor li se explica tot ce au de facut, de la primul pas pe care-l pun pe pamant american, pe toata perioada sederii lor acolo. Desi sunt urmariti indeaproape, mai sunt si tineri care decid sa ramana ilegal in Statele Unite. "Foarte putini, anul trecut cam 7%, au ramas acolo. Noi le explicam care sunt riscurile, dar nu-i putem opri".



Unii se ocupa si de returnarea taxelor
In alte cazuri, agentiile care oferta programe de munca temporara in SUA ofera studentilor si posibilitatea de a recupera taxele platite in State. Asa procedeaza firma Ameritrex din Cluj, care reprezinta in Romania firma Ameritrex Inc. din Atlanta. Aceasta si-a inceput activitatea in 2001, cu programele studentesti Summer Work and Travel, iar de anul trecut a incheiat parteneriate cu doua firme care asigura rambursarea taxelor pentru veniturile realizate in strainatate - Taxback.com si European Tax Services, ambele cu birouri la Cluj.
Ameritrex are acum noua birouri in orase din tara, inclusiv la Bucuresti. Cele mai noi programe ale sale sunt H2B Temporary Work, pentru persoanele intre 21 si 35 de ani (program care include oferta de lucru pe timp de pana la 10 luni in SUA, cu contract gasit de agentie, de obicei in domeniul serviciilor - industria hoteliera, restaurante, parcuri de distractii) si AuPair in America, destinat tinerelor dispuse sa lucreze ca menajere si babysitters pe langa o familie unde stau in gazda. In curand, agentia intentioneaza sa inceapa si programul Caregiver in Canada, respectiv de angajare a studentilor pentru ingrijirea bolnavilor.
Pentru H2B Temporary Work, studentul plateste 360.000 de lei taxa de interviu, taxa de program de 1.095 dolari, asigurarea medicala de 36 de dolari pe luna, biletul de avion si taxa de ambasada de 100 de dolari. Selectia candidatilor se face pe baza de interviu in limba engleza, efectuat de agentie.
Probabil cea mai bogata oferta in materie de programe de munca in strainatate o are GTS International, care la ora actuala are disponibil inclusiv un program de joburi si unul de voluntariat pentru Africa de Sud. In acest scop, GTS colaboreaza cu South African Students' Travel Services (SASTS), asociatie prin intermediul careia pot fi contractate slujbe in industria hoteliera, dar si joburi administrative sau in marketing. Interesant este ca oferta agentiei presupune si cateva tururi (turistice) in zona Cape Town. Costul perceput pentru programul de munca, pe durata de un an, este de 425-475 de euro, iar cel de voluntariat, de doua luni, costa 975 de euro.
Pentru munca in SUA, GTS colaboreaza cu Consiliul pentru Schimburi Educationale Internationale (Council on International Educational Exchange - CIEE), organizatie educationala internationala cu sediul in statul american Maine, care dispune de o baza de date cu oportunitati de studii si de lucru pentru studentii din toata lumea. Prin intermediul CIEE isi gasesc de lucru cei care vor sa lucreze ca receptioneri, paznici, soferi, chelneri sau bucatari, dar nu sunt oferite job-uri in domeniile legate de serviciile medicale, de invatamant, de lucrul pe vase maritime si linii aeriene sau de relatiile de familie (au pair, babysitter, menajera). In compensatie, agentia are un program separat de au-pair in SUA, pe un an, care costa 650 de euro.
In afara de intermedierea muncii temporare, toate agentiile de care vorbim trebuie sa fie capabile sa ofere, pentru a-si justifica denumirea, cazari la hosteluri si la hoteluri ieftine in Romania si in strainatate, precum si bilete cu reducere la calatoria cu avionul si autocarul. Zip Travel, de pilda, pune la dispozitie blue-tickets, adica bilete de avion cu valabilitate de un an de zile, a caror data de intoarcere poate fi schimbata contra sumei de 25 de euro la orice reprezentanta STA Travel din lume. Aceste bilete sunt destinate indeosebi studentilor care merg in strainatate cu burse. Pana la Londra, un astfel de bilet costa in jur de 325 de euro, cu toate taxele incluse, pana la Atena costa 215 euro, iar pana la Paris, 325 de euro, bilete valabile pentru tinerii cu varste de pana la 26 de ani si pentru studentii de pana la 35 de ani.
Tot pentru clientii din mediul academic sunt disponibile in Romania si mijloacele de legitimare a profesorilor si a studentilor recunoscute international - cardurile ISIC (International Student Identity Card) si ITIC (International Teacher Identity Card), pe baza carora posesorii beneficiaza de reduceri la transport, hoteluri, muzee, magazine si restaurante. In aceeasi serie mai exista si cardul IYIC (International Youth Identity Card), pentru orice tanar cu varsta de pana la 25 de ani. Proiectul ISIC, initiat in 1956, a obtinut ulterior girul UNESCO, valabilitatea legitimatiilor ISIC fiind recunoscuta acum de guverne, de furnizori de transport si de comercianti din 106 tari. In Romania, incepand din 2000, toate cele trei carduri sunt disponibile la orice institutie afiliata la organizatia ISIC Romania, adica la agentii de turism pentru tineret, la casele de cultura ale studentilor si chiar la sediile unor universitati. La ora actuala, in Romania, cardul ISIC are in jur de 6.000 de utilizatori anual.
cecilia.stroe@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania