Afaceri de la zero

"Nici cel mai bun, nici cel mai slab. Un jucător pe care te puteai baza“. Povestea de succes a unui fotbalist român care s-a retras la 25 de ani şi a dat lovitura în afaceri

16.02.2014, 13:13 Autor: Pro Sport

Material publicat în ediţia tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marţi, împreună cu Ziarul Financiar        

„Am intrat în fotbal anonim şi am ieşit la fel“, povesteşte, modest, bărbatul de 32 de ani care, cu doar câteva minute în urmă, ieşea dintr-una dintre clădirile de birouri din Bucureşti, după o întâlnire de afaceri. E îmbrăcat smart-casual, cu pulover vişiniu şi cămaşă albă, tipic mediului în care, de aproape şapte ani, îşi desfăşoară activitatea.

Înainte de cămăşile călcate perfect şi ţinutele elegante, Răzvan Damian a fost fotbalist. Unul atipic. A renunţat la sport la un an după ce a ajuns în Liga I, la Bistriţa, pentru a-şi construi o nouă viaţă. „Am încercat să-l conving să se răzgândească prin tot felul de metode. Am vorbit cu părinţii lui, cu oameni din anturajul său, dar, până la urmă, mi-am dat seama că poate avea dreptate“, rememorează fostul său antrenor de la Gloria, Ioan Ovidiu Sabău.

Absolvent al Politehnicii din Cluj – Facultatea de Construcţii – Răzvan Damian deţine în prezent o firmă de consultanţă în domeniul construcţiilor civile şi este implicat şi în alte proiecte. Rămâne discret atunci când este întrebat despre activităţile sale dintr-un motiv simplu: „Nu vreau să fiu interpretat drept profesorul de la catedră care dă lecţii. Am făcut ceea ce am crezută că era mai bine pentru mine şi atât“.

Ambiţia de a termina facultatea l-a împiedicat să ajungă sub comanda lui Dan Petrescu sau Mircea Rednic, doi antrenori cărora le-a atras atenţia. Fostul jucător îşi face o autocaracterizare simplă: „Nici cel mai bun, nici cel mai slab. Un fotbalist pe care te puteai baza“. Ultima propoziţie este folosită şi în descrierea făcută de Sabău: „Poate că nu ajungea la echipa naţională, dar cu siguranţă ar fi fost un foarte bun jucător în Liga I. Şi acum cred că mai avea multe de arătat în fotbal. Te puteai baza pe el oricând, ştiai că dă 100% în orice moment“.

Citiţi mai mult pe www.prosport.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania