Afaceri de la zero

Mos Craciun isi face adresa de e-mail

20.12.2002, 00:00 Autor: Raluca Badea

Compania Polul Nord SRL, listata la toate bursele din lume si a carei structura de actionariat numara circa trei miliarde de membri, a anuntat ieri o serie de masuri menite sa ii amelioreze performantele financiare, afectate recent de o serie de controverse care au implicat atat compania, cat si directorul sau general, Mos Craciun.
Corporatia multinationala si-ar putea muta sediul la Monaco, pentru a reduce costurile legate de taxe si impozite si va implementa un program de restructurare, pentru a spori profitabilitatea.
"In ultima vreme am avut tot felul de probleme, deoarece concurentii nostri ne acuza de monopol si ne-au intentat chiar si procese anti-trust, pentru a ne obliga sa divizam compania", a declarat Mos Craciun, directorul general al firmei. "Suntem acuzati ca am monopolizat toate activitatile comerciale din luna decembrie. E ridicol! La urma urmei, cine si-ar dori sa gaseasca iepurasi de ciocolata sau dovleci in ciorapeii de Craciun?" Cu toate acestea, Polul Nord SRL a fost data in judecata de Mos Nicolae si Iepurasul de Pasti, care afirma ca Mos Craciun se slujeste de mijloace marketing si de campanii de promovare mult prea agresive.
Pe de alta parte, compania lui Mos Craciun analizeaza posibilitatea de a-si transfera cartierul general la Monaco, citand nivelul extrem de ridicat al taxelor si conditiile neprielnice de lucru de la Pol. "Ne-am simtit foarte bine multa vreme aici, la Polul Nord, dar conditiile de lucru nu sunt tocmai minunate: temperaturi sub zero grade tot anul, ierni lungi, iar ursii polari mai confunda uneori focile cu renii. De asemenea, nu mai avem si-asa nici un fel de intimitate, de cand au fost lansati ultimii sateliti. In plus, suntem ingrijorati si de efectul de sfera si de topirea calotei glaciare", a declarat Mos Craciun, fara a mentiona daca numele firmei va fi schimbat in Monaco SRL.
"Principala noastra problema este totusi cresterea populatiei globului, asa ca distributia cadourilor este din ce in ce mai dificila, iar Rudolph si restul renilor sunt atat de obositi dupa noaptea de Craciun, incat isi revin de-abia in martie", a mai spus directorul general. Intr-o prima faza, compania a achizitionat o sanie japoneza ultimul tip, dotata cu toate facilitatile si cu o serie de optiuni tehnice, care usureaza foarte mult munca renilor.
In luna aprilie a acestui an, compania a fost investigata de organismele financiare internationale, fiind suspectata de neplata integrala a taxelor (n.r. Polul Nord SRL plateste taxe din 2001, in contextul declinului economic mondial si al necesitatii de suplimentare a fondurilor internationale). La randul sau, Mos Craciun a fost criticat de institutiile financiare pentru retributia sa excesiva, care nu a contribuit la propulsarea companiei (s-a calculat ca directorul general al firmei primeste in fiecare an circa un miliard de kilograme de fursecuri si prajiturele, plus vreo doua miliarde de litri de lapte)
Pe langa problemele legate de taxe si impozite, Polul Nord SRL se confrunta cu o noua provocare: computerizarea companiei, pentru a tine pasul cu noile tendinte. "Va trebuie sa ne dotam cu cele mai performante echipamente, pentru ca e din ce in ce mai dificil sa tinem o evidenta a tuturor actionarilor si a dorintelor lor, ne e foarte greu sa calculam dividendele pe care le datoram in fiecare an, fara a mai mentiona faptul ca majoritatea actionarilor isi trimit dorintele prin email. Am primit de curand un mesaj din partea unui actionar in varsta de 9 ani, care a intrat in baza de date a unui mare magazin de jucarii, le-a copiat tot inventarul si ni l-a trimis via email," a declarat Mos Craciun.
Nu in ultimul rand, Mos Craciun a intrat in conflict cu organizatiile feministe, care il acuza de discriminare, deoarece nu a promovat nici o femeie in functii de conducere, si care militeaza pentru crearea unei Craciunite.
"Cred ca pana la urma am sa slabesc vreo 50 de kilograme, am sa recurg la cateva operatii estetice, renunt la costumul rosu si la barba si ma fac CEO la o companie de curierat rapid, pentru ca asa nu mai merge", a spus Mos Craciun.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania