Afaceri de la zero

Moda face legea, iar blana face profitul

13.04.2006, 00:00
Vulpea, jaguarul si iepurele s-au demodat. Din spate vin tare blanurile de chinchilla (un mic rozator), moi, elegante si la preturi exorbitante. Motive importante pentru care cativa romani nu au ezistat sa investeasca in aceasta afacere.

Calin Bugle este un sibian ingenios ce a investit intr-o afacere pe care el o descrie ca fiind "cu desfacere". Astazi, Bugle are singura ferma de chinchilla din Sibiu. Investitorul si-a inceput afacerea in urma cu doi ani, cu 12 familii - 60 de exemplare, iar astazi se poate lauda ca ingrijeste peste 100 de astfel de animale. A creat chiar si un spatiu, special destinat micutelor chinchilla, construind un adapost cu doua etaje, situat in curtea din spatele casei familiei sale.

Insa, ideea acestei afaceri nu ii apartine. Radu Patan este timisorean si primul roman care a importat chinchilla de la firma Wanger din Ungaria. Furnizorul maghiar acopera, prin productia sa, peste 40% din cererea de blana de chinchilla din lume, fiind considerat la ora actuala cel mai important producator la nivel mondial.

Pentru a ajunge la ferma lui Cristian Bugle de pe strada Galileo Galilei din Sibiu, animalutele calatoresc sute de kilometri, de la ferma Wanger din Ungaria, din localitatea Komarom. "Sunt transportate in custi speciale. Eu am cumparat prima data 60. Odata cu exemplarele, partenerul maghiar livreaza si adaposturile, hrana pe 6 luni si nisipul in care chinchilla fac baie zilnic", declara Bugle.

O familie e compusa din 5 femele si un mascul si costa 1.500 de euro. Animalele sunt crescute in Sibiu pentru a se reproduce, puii rezultati fiind vanduti inapoi furnizorului. Pretul de vanzare al unui pui de chinchilla variaza intre 10 si 40 de euro fiecare, in functie de calitatea blanii. "Chinchilla nu este sacrificata in Romania. Animalele prezente in oricare dintre fermele de pe teritoriul tarii noastre sunt primite si inapoiate vii partenerului maghiar. Suntem gazde pentru ei", afirma Bugle.

Datorita faptului ca femelele de chinchilla au mai multe perioade de gestatie pe an, "fermierul" sibian a ajuns sa creasca peste 20 de familii, in doi ani de activitate. "Mi-am inceput afacerea in garaj, dar pe masura ce numarul animalelor a crescut, mi-am dat seama ca imi trebuie un loc special pentru ele. Asa a aparut ÇcasaÈ cu chinchilla", declara Calin Bugle zambind.

Ingrijirea chinchillelor din ferma sibiana se realizeaza pana in ora 16, pentru a nu deranja animalele. "Chinchilla sunt mai active noaptea si de aceea nu putem intra la ele dupa-amiaza", explica Bugle. Masculii ajung la femele printr-un tunel montat pe marginea custilor acestora, ei neavand adapost propriu. Pe fiecare cusca din ferma sibiana sunt notate cu exactitate datele de nastere ale fiecarui exemplar, perioadele de gestatie, numarul puilor si eventualele probleme pe care le-a cauzat.

Clujeanul Cornel Calin a demarat afacerea in iarna lui 2004, cu 6 familii (36 de exemplare), iar astazi se poate lauda cu o afacere profitabila si peste 200 de chinchilla la ferma sa din Luncani, Cluj-Napoca.

"Eu am fost cu ideea si cu munca. Cu banii e o firma a carei proprietara este mai mult plecata in strainatate", declara Cornel Calin. Firma a cumparat primele chinchilla tot de la compania Wanger, din Ungaria. "Am investit 1.500 euro in achizitia unei familii de chinchilla. Impreuna cu animalele, in acest pret au intrat custile, tehnologia de crestere, asistenta tehnica si desfacerea asigurata pe 10 ani", enumera Cornel. La ferma din Luncani, animalele sunt crescute pentru a se inmulti, iar puii sunt vanduti furnizorului. Un pui costa intre 5 si 40 de euro, spune Cornel, in functie de mai multi factori. "Unul ar fi forma corpului - umerii trebuie sa fie la fel de lati ca soldurile. Apoi, blana tre-buie sa aiba o anumita densitate, elasticitate si uniformitate si sa aiba culoarea gri inchis, cu tenta de albastru spre negru", precizeaza crescatorul. "Pana acum am livrat 13 pui in Ungaria, iar in 11 aprilie o sa mai export 22", adauga el.

O femela este gestanta de trei-patru ori pe an si, de fiecare data, naste intre 1 si 7 pui, in functie de perioada vietii in care se afla. "Acum am 12 familii plus puii, deci in total aproape 200 de animale", explica Cornel. "Ni s-a spus ca in doi ani se scoate investitia, dar eu cred ca se poate si mai repede", spune crescatorul. Chinchilla sunt o afacere buna si pentru ca presupune costuri mici. Cele de la Luncani mananca, lunar, circa 800 de grame de concentrat de furaj special (un kilogram costa putin peste 2 lei), putin fan si au nevoie, intr-o luna, de circa o jumatate de kilogram de nisip, in care isi fac toaleta. Ele traiesc in custi care au supape speciale pentru apa si, in incapere trebuie sa li se asigure o temperatura intre 15 si 18 grade Celsius. De ce s-a apucat Cornel sa creasca chinchilla? "Cautam de mult o afacere care sa nu fie legata de factorul uman, de piata muncii, care la noi lasa de dorit la ora actuala", vine raspunsul, prompt. In Cluj-Napoca mai exista patru crescatori de chinchilla, care nu au exportat inca pui, iar in intreaga tara sunt circa 50 de crescatori, inscrisi intr-o asociatie de profil.



Cine este chinchilla?

CHINCHILLA este un mic rozator, originar din America de Sud (Chile, Peru, Bolivia, Argentina). Blana deasa o protejeaza de frig. Se pare ca stramosul chinchillei a fost o specie de rozator din desertul sud-american, fapt sugerat de comportamentul lor bizar (pentru un mamifer), de a-si face toaleta in baia de nisip.

Chinchilla traiesc libere pe colinele vestice ale Anzilor pana la altitudinea de 3.000 m. Ca urmare a faptului ca chinchilla are o blana de foarte buna calitate, carnea comestibila, consuma nutreturi de origine vegetala si este relativ putin pretentioasa (dovada fiind raspandirea geografica ampla), este considerata "aurora animalelor de blana".

Exista mai multe varietati de chinchilla: Costina, Lanigera, Brevicoulda. Diferentele dintre tipuri sunt date de dimensiune, Costina fiind cea mai mica, iar Brevicoulda cea mai mare. Cele doua traiesc la altitudini diferite.

Majoritatea chinchillelor din ziua de azi provin din varietatea Lanigera (cunoscute azi sub numele de Standard), cele care au constituit baza pentru cresterea lor in captivitate.

De-a lungul anilor au aparut diverse mutatii genetice precum Black Velvet, Mozaic, Beige, White, Violet etc., care provin din munca de circa 80 de ani a crescatorilor din intreaga lume.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania