Afaceri de la zero

Ministerul german de finante este impotriva salariului minim

03.04.2006, 00:00
Ministerul german al finantelor atrage atentia asupra introducerii salariului minim, ceea ce ar putea genera un conflict intre ministrul finantelor Peer Steinbrueck si cancelarul Angela Merkel, potrivit unui articol din revista Der Spiegel.

Atat Merkel, cat si vicecancelarul Franz Muentefering, in acelasi timp si ministrul muncii, sustin introducerea unui salariu minim, pentru a proteja economia nationala de un posibil aflux de forta de munca ieftina din statele care au aderat recent la UE.

Municitorii din statele est-europene membre ale UE vor dobandi, in anul 2011, drept de munca in Germania. Dar specialistii din cadrul ministerului finantelor avertizeaza ca introducerea acestei masuri presupune un risc inalt pentru politicile nationale de pe piata muncii.

"O mare parte din locurile de munca cu o remuneratie sub nivelul salariului minim ar putea disparea", au declarat consilieri ai lui Steinbrueck, intr-un memorandum intern al institutiei. Acestia au dat exemplul Frantei, unde nivelul foarte scazut al salariului minim a contribuit la cresterea somajului in randul tinerilor. Rata somajului in Germania a urcat de la 11,3% in februarie la 11,4% in martie, ajustata in functie de factorii cu influenta sezoniera.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania